Η προσφυγική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί, μόνο αν αντιμετωπιστούν οι αιτίες της φυγής των ανθρώπων από...


 την πατρίδα τους, τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι για αυτό είναι αναγκαία η συμβολή τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας και των χωρών της Μέσης Ανατολής.
Χαιρέτισε δε την χθεσινή συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως «πρώτο βήμα» και αναφέρθηκε στα hot spots τα οποία θα δημιουργηθούν άμεσα στην Ελλάδα, στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Βουλγαρία, αλλά και στην ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ποτέ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ήταν τόσοι άνθρωποι στην προσφυγιά. Περίπου 60 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η προσφυγική κρίση δεν είναι μόνο γερμανική ή ευρωπαϊκή πρόκληση, αλλά παγκόσμια. Για την αντιμετώπισή της πρέπει να συνεισφέρει κάθε περιοχή, κάθε χώρα, κάθε θεσμός», δήλωσε μιλώντας νωρίτερα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο για το Προσφυγικό Ζήτημα και τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια συμπεριλαμβάνει τα πάντα: καταπολέμηση των αιτιών της φυγής, φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ανθρώπινες συνθήκες στα προσφυγικά κέντρα και τα λεγόμενα hot spots, πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες ασύλου, επιστροφή όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για χορήγηση ασύλου και την ένταξη όσων πραγματικά χρήζουν προστασίας.
«Βρισκόμαστε ακόμη μακριά από το σημείο που θέλουμε να φτάσουμε», αλλά «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το μήνυμα ενότητας προκειμένου να σημειώσουμε πρόοδο στα ειδικότερα ζητήματα», επισήμανε η Καγκελάριος αναφερόμενη στην χθεσινή Σύνοδο και σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε σήμερα αυτό το ζήτημα θα διαμορφώσει μακροπρόθεσμα το πρόσωπο της Ευρώπης.

 
Top