« Στρατηγική αντιμετώπισης του
εχθρού της τομάτας Τούτα 
–Tuta absoluta»

Η υπηρεσία μας από την πρώτη στιγμή  που εντόπισε τον εχθρό της τομάτας Τούτα (Ιούνιος του 2009 με την πρώτη εμφάνιση στη χώρα μας) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εντόμου:
 οι πολλές γενιές (10-12 το χρόνο) σε συνδυασμό με τις 2 καλλιέργειες τομάτας στο θερμοκήπιο δημιουργούν τεράστιους πληθυσμούς
 ο πολλαπλασιασμός εκτός από την τομάτα και σε άλλα σολανώδη, καλλιεργούμενα (πατάτα, μελιτζάνα) και αυτοφυή (αγριοτοματιά, τάτουλας)
 η ευκολία με την οποία αναπτύσσει ανθεκτικότητα τόσο στα παλιά εντομοκτόνα (οργανοφωσφορικά, πυρεθρίνες) όσο και στα καινούργια (διαμίδια κα.)
το καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνο για την τομάτα και επιδεινώνει δραματικά τα καλλιεργητικά και οικονομικά δεδομένα της.
Για τη φετινή χρονιά οι ζημιές που προκάλεσε το έντομο είναι τεράστιες που συχνά υπερβαίνουν το 50% και χαρακτηρίζονται ολοκληρωτικές. Έτσι, δημιουργεί προβληματισμό στους παραγωγούς ακόμα και για το αν πρέπει να φυτέψουν φθινοπωρινή τομάτα.
Λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών το έντομο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ένα μέτρο (ψεκασμοί με εντομοκτόνα) και η υπηρεσία μας προτείνει μια δέσμη μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν συνδυαστικά ώστε να διατηρηθεί η ζημιά σε αποδεκτά οικονομικά επίπεδα:

 Επιβάλλεται το θάψιμο των υπολειμμάτων καλλιέργειας ή καλό σκέπασμα τους με πλαστικό – Να μην μένουν απροστάτευτες καλλιέργειες.
 Αλλαγή καλλιέργειας- μετά από τομάτα να φυτεύεται άλλη καλλιέργεια. Εναλλακτικά μετά από τομάτα να γίνεται ηλιοαπολύμανση για 4-8 εβδομάδες.
 Καθαρή αρχή με καθαρό θερμοκήπιο και υγιή πιστοποιημένα φυτάρια. 
 Προσεκτικό κλείσιμο ανοιγμάτων με εντομοστεγές δίχτυ (9x6/cm2) και προθάλαμο. Το δίχτυ συγκρατεί το έντομο αλλά μειώνει τον αερισμό κατά 30%.
 Μαζική παγίδευση: παγίδες με φερομόνη, με φως, νερού-λαδιού, με κόλλα κα.
 Εντομοκτόνα: η Τούτα εμφανίζει γρήγορα ανθεκτικότητα σε όλα τα γεωργικά φάρμακα, παλιά ή καινούργια. Καλή συνεργασία με τους υπεύθυνους των καταστημάτων για σωστό πρόγραμμα ψεκασμών.
 Ωφέλιμα έντομα: προστασία των τοπικών πληθυσμών Νισιντιόκορις και Μακρόλοφος ή τεχνητή εξαπόλυσή τους. Να χρησιμοποιούνται εκλεκτικά εντομοκτόνα που έχουν μικρή ή καθόλου δράση στα ωφέλιμα έντομα. Αν το Νισιντιόκορις αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς να ελέγχεται με τα κατάλληλα σκευάσματα.
Οι αρμόδιοι γεωπόνοι της υπηρεσίας μας είναι στη διάθεση των παραγωγών και των υπεύθυνων καταστημάτων για συνεργασία στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ε.Π.
Ο Α. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ 
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

 
Top