Μπορεί η Ευρώπη να προσπαθούσε για μήνες να συντρίψει τον Αλέξη Τσίπρα, 

ωστόσο, τώρα που εκείνος προχωράει σε πρόωρες εκλογές και βρίσκεται σε συζητήσεις με τους πιστωτές της χώρας, η Ευρώπη είναι πιθανό να βασίσει την επιτυχία της πάνω του, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Μπορεί πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες να τον χαρακτήριζα λαϊκιστή τους προηγούμενες μήνες, τώρα όμως ο ίδιος παρουσιάζει τον εαυτό του μέρος ενός συνόλου που μπορεί τελικά να φέρει την σταθερότητα στην χώρα, πραγματοποιώντας παράλληλα το πρόγραμμα λιτότητας που κάποτε κατέκρινε.

«Είμαι σίγουρος ότι έχει μιλήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες, και εκείνοι συμφωνούν με αυτό που κάνει τώρα», δήλωσε ο Χάρης Παπασωτηρίου, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, προσθέτοντας ότι ο κ Τσίπρας βασίζει την πολιτική του καριέρα πάνω σε μια συμφωνία διάσωσης που θα περιλαμβάνει πρόσθετους φόρους και περικοπές στις συντάξεις, πράγματα στα οποία κάποτε εναντιωνόταν.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ορισμένοι σχολιαστές και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταφράζουν το τέχνασμα του κ. Τσίπρα για πρόωρες εκλογές ως ένα θετικό βήμα για την ενίσχυση της συμφωνίας που υπογράφτηκε.

Κάποιοι άλλοι περιέγραψαν την απόφαση αυτή ως ένα δυνητικά σημαντικό βήμα προκειμένου να επιστρέψει η ευρύτερη πολιτική σταθερότητα και η ενότητα στην Ευρώπη.

Στη Γερμανία, όπου ο Αλέξης Τσίπρας έφερνε κάποτε αηδία στο γερμανικό τύπο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν τώρα ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ελπίζει ότι ο κυβέρνηση του Τσίπρα θα μπορούσε να αποδειχτεί ικανή ώστε να επαναφέρει την σταθερότητα στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η έλλειψη εμπιστοσύνης για τον κ. Τσίπρα είναι βαθιά στους Γερμανούς αξιωματούχους, σχολιάζει το δημοσίευμα, αφού υπάρχουν και ορισμένοι βουλευτές που βλέπουν ύποπτα την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να πάει σε πρόωρες εκλογές, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να ζητήσει την μην προσωρινή αναστολή εφαρμογής του συμφωνηθέντος νέου προγράμματος διάσωσης.

Επιπλέον, λίγοι ήταν εκείνοι οι αναλυτές που προέβλεπαν ότι θα επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και του Αλέξη Τσίπρα και ιδιαίτερα με τη Γερμανία.

«Αυτό που επιθυμεί η Ευρώπη είναι να επέλθει και πάλι η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα» δήλωσε ο Christian Odendahl, επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση στο Λονδίνο. Ακόμα και αν η Ευρώπη δεν επιθυμεί την νίκη του Αλέξη Τσίπρα, αυτή θα μπορούσε να είναι αναπόφευκτη και η υλοποίηση της υπόσχεσης που έδωσε να τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις του νέου προγράμματος θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκρυσμα από τους άλλοτε εχθρούς του, σχολιάζει το δημοσίευμα.

 
Top