Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Το περιοδικό focus επικαλείται εσωτερική αξιολόγηση της γερμανικής κυβέρνησης και αναφέρει ότι «Δύσκολα μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα».

Ως εκ τούτου, αναφέρει το δημοσίευμα, θα πρέπει να μετατεθεί και η έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου που σχεδιαζόταν για τα μέσα Αυγούστου. Αυτή τη φορά ωστόσο δεν φαίνεται να ευθύνεται η ελληνική πλευρά για καθυστερήσεις, αλλά το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Αναλυτές ασκούν κριτική ότι το χρονοδιάγραμμα που ακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ πιεστικό», σημειώνεται. Το χρονοδιάγραμμα θέλει τις διαπραγματεύσεις να ολοκληρώνονται στις 10 Αυγούστου και την επομένη να δοθεί η συγκατάθεση των υπουργών οικονομικών. Και όλα αυτά πριν  καν  η συμφωνία επικυρωθεί από τα κοινοβούλια κάποιων κρατών-μελών της Ευρωζώνης και ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων.

«Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα πληρωμών, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει, το αργότερο στις 20 Αυγούστου, να καταβάλει 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ, για αυτό, σε κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναζητούνται ήδη νέες δυνατότητες ώστε να εξευρεθούν στο μεσοδιάστημα χρήματα από άλλη πηγή» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Πιθανόν μάλιστα να απαιτηθεί και νέα δόση χρηματοδότησης από τον EFSM. Για την οποία όμως σημειώνει ο συντάκτης ότι «είναι δύσκολο, διότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση,εκτός Ευρωζώνης,θα ζητήσουν εκ νέου απαλλαγή από τις εγγυήσεις».

Η μη επιτυχημένη πορεία του χρονοδιαγράμματος θα έχει σοβαρά προβλήματα για τον Τσίπρα και ως προς την εσωκομματική του μάχη και τα υπόλοιπα βήματα που έχει σχεδιάσει για το επόμενο διάστημα. Ο πρωθυπουργός θέλει το δυνατόν συντομότερο να λήξουν οι διαπραγματεύσεις ώστε να τρέξει το έκτακτο συνέδριο και με έναν κεκαθαρμένο πλέον και σαφώς μετριοπαθέστερο μετασχηματισμό να επαναδιεκδικήσει την ψήφο των πολιτών.
 rizopoulospost.com
 
Top