Σοβαρές απώλειες εσόδων μετρούν οι οδικοί άξονες με διόδια, από τον τελευταίο επεισοδιακό μήνα των capital controls, μεταξύ των οποίων η «Ολυμπία Οδός» και η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Η μεσοσταθμική μείωση στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας αγγίζει το 15%-20%, σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Χαλκιά, επικεφαλής της Hellastron του νεοσύστατου φορέα που εκπροσωπεί τους οκτώ ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους με διόδια και διευθύνοντα συμβούλου των Αττικών Διαδρομών.

Οι συγκρίσεις έγιναν με τον αντίστοιχο περσινό μήνα ενώ εξετάστηκαν και τα δεδομένα μία εβδομάδα πριν και μία εβδομάδα μετά τα capital controls. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί οι εταιρείες παραχώρησης και παρουσιάζει σήμερα το business story, το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης εμφανίζει ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Μαλιακός -Κλειδί) που φτάνει το -17 έως -20% στα φορτηγά.

Ακολούθησε η Ολυμπία Οδός (Κορίνθου-Πατρών), η οποία κατά την πρώτη εβδομάδα των περιορισμών κεφαλαίου η μείωση ανήλθε στο -20% αν και πλέον έχει σταθεροποιηθεί στο -10% με τα ΙΧ να περιορίζονται στο -8% και στο -14% τα φορτηγά.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Παπανδρέου διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας λειτουργίας της Ολυμπίας Οδού, η μείωση στα φορτηγά που συνδέονται και με την πραγματική οικονομία της χώρας, δείχνει πλέον να έχει σταθεροποιηθεί στο -14%, προκαλώντας σημαντικές απώλειες εσόδων.

Ενδιαφέρον, παρουσιάζει η κλιμάκωση της πτώσης. Την πρώτη εβδομάδα έφτασε το -20% (-20% ΙΧ και -11% τα φορτηγά) για να πέσει την δεύτερη εβδομάδα στο -17% (-18% ΙΧ και -14% τα φορτηγά).

Αντίστοιχα, πτωτική είναι η εικόνα και στην Αττική Οδό. Ξεκίνησε με -14,5% και σήμερα έχει υποχωρήσει στο -8,7%. Αν δεν είχαν επιβληθεί τα capital controls oι προβλέψεις μιλούσαν για αύξηση της κυκλοφορίας.

Το μόνο θετικό στοιχείο από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, παρατηρούν στον αυτοκινητόδρομο, ήταν ο διπλασιασμός της πληρωμής με πιστωτικές κάρτες για το γέμισμα των πομποδεκτών που διαθέτει η Αττική Οδός.

Όπως σημειώνει ο κ. Χαλκιάς έως πρόσφατα στους 500.000 πομποδέκτες που διαθέτει η εταιρεία το 86% γέμιζαν τα μηχανήματα με μετρητά και το 14% με κάρτες. Σήμερα το 14% έχει ανέβει στο 27%. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην Γέφυρα.

Πλασματική αύξηση παρατηρήθηκε στον Ε65, καθώς πέρυσι λειτουργούσαν στο Πέταλο του Μαλιακού δύο διόδια ενώ σήμερα λειτουργούν τρία.

Μολονότι η εποχή που διανύουμε δεν είναι αντιπροσωπευτική, καθώς πραγματοποιούνται συχνές μετακινήσεις λόγω διακοπών, στελέχη των κοινοπραξιών εκτιμούν ως πιθανή μία μείωση της κυκλοφορίας, για όλη την χρονιά της τάξεως του -15%.

Όπως αναφέρουν, η πορεία των εσόδων από τα διόδια είναι συνδεδεμένη με το ΑΕΠ. Όσο αυτό αυξάνεται, αυξάνεται και η κυκλοφορία και ανάποδα. Με βάση τις προβλέψεις για αύξηση κατά 2,5% του ΑΕΠ φέτος, αυτό θα ισοδυναμούσε με άνοδο κατά 5% έως 6% της κυκλοφορίας για το 2015.

Υπό τις παρούσες συνθήκες η τάση θα είναι αρνητική αλλά είναι ακόμη νωρίς για να προσδιοριστεί.

Υπάρχει φόβος για funding camp (χρηματοδοτικό κενό); Υπάρχει λένε αρμόδια στελέχη και επισημαίνουν τις μεγάλες ανατροπές στα οικονομικά δεδομένα της χώρας τους τελευταίους μήνες, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στα έργα.

«Είναι γεγονός ότι πλέον δεν μπορείς να κάνεις προβλέψεις όχι μόνο σε επίπεδο μήνα αλλά ούτε και σε επίπεδο εβδομάδας» επισημαίνει ο οικονομικός διευθυντής της Γέφυρας Ρίο-Αντίρριο κ. Σταύρος Σταυρής. Στην Γέφυρα, η μείωση έφτασε το -18% τις πρώτες μέρες αλλά πλέον έχει υποχωρήσει στο -4% έως -5%, προβλέποντας ότι και φετινή χρονιά θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο. Πέρσι, σημειώθηκε οριακή μείωση εσόδων που ήταν 2,6%. Αθροιστικά όμως από το 2010 η Γέφυρα έχει χάσει το 35% των εσόδων της.

Η μείωση της κυκλοφορίας είναι ο ένας αρνητικός παράγοντας τωνcapital controls. Ο άλλος και εξίσου σοβαρός είναι οι δυσλειτουργίες που προκαλεί στην αναβάθμιση και συντήρηση των έργων.

Στο Ρίο –Αντίρριο είναι ανάγκη να υπογραφεί άμεσα ένα συμβόλαιο συντήρησης που υπολογίζεται να ξεπεράσει το 1 εκ. ευρώ. Όμως ακόμη και αν υπερπηδηθούν τα εμπόδια για την υπογραφή της συμφωνίας είναι δύσκολο να προχωρήσει καθώς θα πρέπει να καταβληθεί μία προκαταβολή τουλάχιστον 10%. Ανάλογα προβλήματα προκύπτουν σε όλα τα έργα, με ανταλλακτικά, εξειδικευμένες μπογές, παροχή υπηρεσιών κ.α.

Το πιο κρίσιμο όμως στοιχείο για τα έργα τους επόμενους μήνες είναι να εξασφαλιστούν οι πόροι για την συνέχισή τους. Σε πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη, ανώτατα στελέχη τεχνικών ομίλων ζήτησαν να υπάρξει άμεση απεμπλοκή των κεφαλαιακών δυσκολιών ώστε τα εργοτάξια να ξαναπιάσουν δουλειά.

Σήμερα, οι τράπεζες έχουν αναστείλει την χρηματοδότηση στους οδικούς άξονες από την στιγμή που το δημόσιο δεν έχει καλύψει την δική του χρηματοδοτική συμβολή. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν ανασταλεί οι κατασκευαστικές εργασίες και ο κόσμος να έχει βγει σε αναγκαστικές άδειες.

Όπως παραδέχονται αρμόδιες πηγές, στα έργα πλέον εκτελούνται μόνο οι αναγκαίες εργασίες ασφάλειας και ελάχιστες εργασίες συντήρησης όπου υπάρχουν υλικά.

Πηγή: newmoney.gr/via:ypodomes.com
 
Top