Η περιπέτεια ενός ασθενή με τα capital controls. Τι απαιτείται για να εισάγεις ιατροβιοτεχνολογικό εξοπλισμό από το εξωτερικό. Η ασφυξία των εταιρειών του χώρου.



του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Σε σοβαρή υποβάθμιση της υγείας έχουν οδηγήσει τα capital controls. Ο κόσμος ακούει ότι γίνονται αλλαγές για τα capital controls, και νομίζει ότι πολλά πράγματα επιλύονται. Ακόμα και βουλευτές σε διάφορα panels ακούς να λένε, με σιγουριά, ότι δόθηκαν λύσεις σε προβλήματα που υπήρχαν την πρώτη περίοδο εφαρμογής του μέτρου και τώρα ΔΕΝ υπάρχουν προβλήματα. 

Δυστυχώς αν δεν έχεις ασχοληθεί δεν μπορείς να ξέρεις και αν δεν πάθεις και ζήσεις τα προβλήματα που υπάρχουν από κοντά δεν είναι δυνατόν να αντιληφθείς το μέγεθος του προβλήματος.

Με την εφαρμογή του κλεισίματος των τραπεζών επήλθε τεράστια αλλαγή στην λειτουργία των επιχειρήσεων, οδηγώντας πολλές από αυτές στην πλήρη αδράνεια και στην ασφυξία.

Είναι χαρακτηριστικό όπως έλεγε ιδιοκτήτης μεγάλης εισαγωγικής εταιρίας στο χώρο του ιατρικού εξοπλισμού, ότι από την 1η Ιουλίου δεν είχαν ούτε 1 Ευρώ έσοδο από πώληση προϊόντων, γιατί είχαν εφαρμόσει την διαδικασία τα τελευταία χρόνια να μην έχουν stock αλλά να εισάγουν κατά περίπτωση μόλις είχαν παραγγελία. Αυτό γινόταν σε μια διαδικασία περιορισμού του κόστους, μείωση της αποθήκης και πολύ καλή αξιοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων που παρείχε τα τελευταία χρόνια το τραπεζικό σύστημα. Είχαν, όπως είπαν καταφέρει, μέσω WEB banking να μεταφέρουν στην εταιρία του εξωτερικού χρήματα αυθημερόν και να έχουν ακόμα και πολύ μεγάλα μηχανήματα το πολύ σε διάστημα εβδομάδας ενώ μικρότερες συσκευές ή ανταλλακτικά εξαρτήματα σε διάστημα μιας ημέρας!!! Αυτό βέβαια συνεπάγεται και πολύ καλή συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρία στο εξωτερικό και φυσικά κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των εταιριών.

Δυστυχώς το κλίμα εμπιστοσύνης όπως φαίνεται εδώ και μήνες μεταξύ εταιρίας και αντιπροσωπείας είχε διαταχτεί και αυτό γιατί όλα όσα λέγοντο για την Ελλάδα και για την τυχόν έξοδο από το Ευρώ δημιουργούσε ανασφάλεια στις συναλλαγές και στην εν γένει υποστήριξη. Οι εταιρείες στο εξωτερικό απαίτησαν από τις Ελληνικές εταιρείες προκαταβολή της συνολικής αξίας των εμπορευμάτων και επιπροσθέτως δεν δεχόντουσαν συναλλαγές με εγγύηση τραπέζης. Αυτό συνεπάγεται ότι οι ελληνικές εταιρείες αναγκάζονται να κάνουν με μεγάλο ρίσκο τις εισαγωγές τους. 

Αυτό όμως διαταράχθηκε πλήρως με τα capital  controls. Για όσο ήταν κλειστές οι τράπεζες (σχεδόν όλον τον Ιούλιο) οι συναλλαγές με το εξωτερικό ήταν ανύπαρκτες. Όμως και που άνοιξαν οι τράπεζες και μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι για τις εταιρίες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού την στιγμή μάλιστα που δεν υπάγεται σε προϊόντα προτεραιότητας

Ασθενής που χρειάστηκε ειδικό μηχάνημα αποθεραπείας αξίας 1300 Ευρώ δεν μπόρεσε παρά τις όσες ενέργειες  έκανε η εταιρία, που το εισαγάγει, με την Τράπεζα που συνεργάζεται. Το αποτέλεσμα ήταν ο ασθενής να υποτροπιάσει και να εισαχθεί σε Νοσοκομείο. 

Το ότι υπήρξαν κάποιες διευκολύνσεις  με αποφάσεις του υπουργού Οικοκομικών για τα capital controls δεν άλλαξαν κάτι, αφού απαιτείται
1. Να γίνει αίτημα εισαγωγής σε κατάστημα
2. Το κατάστημα το παραπέμπει στην Επιτροπή που έχει οριστεί στην Τράπεζα.
3. Η Τράπεζα επειδή δεν εμπίπτει σε εισαγωγή με είδη προτεραιότητας και επειδή το ποσό είναι πολύ μικρό το παραπέμπει στην Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου. Λόγω της πληθώρας των αιτημάτων το αίτημα είτε δεν απαντάται είτε απορρίπτεται


Ειδικά προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό απαιτείται βεβαίωση γιατρού που να εξηγεί την αναγκαιότητα εισαγωγής του μηχανήματος και τεκμηρίωση της γρήγορης διεκπεραίωση του αιτήματος. Οσο πιο πειστικά είναι τα έγγραφα που εξηγούν την σοβαρότητα του ασθενούς τόσο καλύτερα είναι. 

Τα έγγραφα που απαιτούνται αυτήν την στιγμή και μετά από τις τελευταίες αποφάσεις για την εισαγωγή είναι τα παρακάτω.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ - ΤΑ ΠΟΣΑ ΑΝΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Η διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτημάτων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό από νομικά πρόσωπα/επιτηδευματίες, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο που υποχρεούνται να εφαρμόζουν οι τράπεζες, είναι το ακόλουθο:
Α. Διαδικασία υποβολής αιτημάτων
Όλα τα αιτήματα των νομικών προσώπων/επιτηδευματιών, πελατών των πιστωτικών ιδρυμάτων υποβάλλονται, ανεξαρτήτως ύψους ποσού, στην τράπεζα συνεργασίας τους.
Για μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό, έως 5.000 ευρώ ανά πελάτη, απαιτείται:
- Η προσκόμιση των σχετικών παραστατικών (π.χ. τιμολόγια, προτιμολόγια, φορτωτικές, κλπ) και
- Η συμπλήρωση και υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης του πελάτη, με την οποία να δηλώνει ότι δεν έχει προσκομίσει προς έγκριση σε άλλη τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα τα ίδια παραστατικά μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Για μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό, άνω των 5.000 ευρώ ανά πελάτη, απαιτείται:
- Η προσκόμιση των σχετικών παραστατικών (π.χ. τιμολόγια, προτιμολόγια, φορτωτικές, κλπ).
- Η συμπλήρωση και υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης του πελάτη, με την οποία να δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι:
i. Τα προσκομισθέντα τιμολόγια, παραστατικά και δικαιολογητικά, είναι γνήσια.
ii. Δεν έχει προσκομίσει προς έγκριση σε άλλη τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα τα ίδια παραστατικά μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.
iii. Δεν πραγματοποίησε μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό κατά την προηγούμενη χρήση (τρίμηνο για εισαγωγικές εταιρείες ή έτος για εξαγωγικές/παραγωγικές εταιρείες) από άλλη τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα ή
iv. πραγματοποίησε μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό κατά την προηγούμενη χρήση (τρίμηνο για εισαγωγικές εταιρείες ή έτος για εξαγωγικές/ παραγωγικές εταιρείες) από άλλη τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα, οπότε και προσκομίζει αναλυτική κατάσταση και δικαιολογητικά όλων των μεταφορών κεφαλαίων στο εξωτερικό που πραγματοποίησε κατά την προηγούμενη χρήση από τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα, τις ημερομηνίες και τα ποσά των εν λόγω μεταφορών κεφαλαίων στο εξωτερικό.
v. Δεν πραγματοποίησε μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό κατά τον τρέχοντα μήνα από άλλη τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα ή
vi. πραγματοποίησε μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό κατά τον τρέχοντα μήνα από άλλη τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα, οπότε και προσκομίζει αναλυτική κατάσταση και δικαιολογητικά όλων των μεταφορών κεφαλαίων στο εξωτερικό που πραγματοποίησε κατά τον τρέχοντα μήνα από τράπεζα που λειτουργούν στην Ελλάδα, τις ημερομηνίες και τα ποσά των εν λόγω μεταφορών κεφαλαίων στο εξωτερικό, και vii. αποδέχεται ότι πιθανή έγκριση του αιτήματός του ισχύει για επτά εργάσιμες ημέρες από την κοινοποίησή της, οπότε και θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εγκρινόμενη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Σημαντικές επισημάνσεις:
- Αιτήματα που αφορούν μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό, βάσει παραστατικών που υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ ανά πελάτη και τα εν λόγω παραστατικά είναι πληρωτέα έως και 30 ημέρες, μετά την υποβολή του αιτήματος στην τράπεζα, θα πρέπει να συνοδεύονται από ίδιου περιεχομένου υπεύθυνη δήλωση του πελάτη, προκειμένου να διαβιβαστούν προς έγκριση στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που συστήθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 65), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
- Τυχόν αιτήματα που αφορούν νέες ενέγγυες πιστώσεις, πιστώσεις σε αναμονή και εγγυητικές επιστολές, θα υποβάλονται κατά το άνοιγμα ή έκδοση στην Ειδική Υποεπιτροπή της τράπεζας ή στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, μέσω της τράπεζας, ανάλογα με το ύψος της συναλλαγής και θα καλύπτουν όλες τις παρεπόμενες με την συναλλαγή πράξεις (τροποποίηση, εκτέλεση, πληρωμή), εφόσον δεν αλλάζει το ύψος της συναλλαγής.
Β. Διαδικασία έγκρισης αιτημάτων
Για μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό, έως 5.000 ευρώ ανά πελάτη (νομικό πρόσωπο/επιτηδευματία), η διαδικασία έγκρισης προϋποθέτει:
i. Έλεγχο των προσκομιζόμενων παραστατικών, δικαιολογητικών και της υπεύθυνης δήλωσης του πελάτη από την τράπεζα στην οποία υπέβαλε το αίτημά του.
ii. Ικανοποίηση της κατηγορίας προτεραιοποίησης της συναλλαγής, σύμφωνα με τον Πίνακα 1 κατωτέρω.
iii. Να μην υπερβαίνουν τα εν λόγω αιτήματα το 10% του ανά τράπεζα ημερήσιου εγκριτικού ορίου, όπως εκάστοτε ισχύει, σύμφωνα με τον Πίνακα 2 κατωτέρω.
Για μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό, άνω των 5.000 ευρώ ανά πελάτη (νομικό πρόσωπο/επιτηδευματία), η διαδικασία έγκρισης προϋποθέτει:
i. Έλεγχο των προσκομιζόμενων παραστατικών, δικαιολογητικών και της υπεύθυνης δήλωσης του πελάτη από την τράπεζα στην οποία υπέβαλε το αίτημά του.
ii. Ικανοποίηση της κατηγορίας προτεραιοποίησης της συναλλαγής, σύμφωνα με τον πίνακα 1 κατωτέρω.
iii. Για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις, να μην υπερβαίνει τη μέγιστη μηνιαία αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων και πρώτων και βοηθητικών υλών προσαυξημένη κατά 20%, κατά το αντίστοιχο ημερολογιακό τρίμηνο του προηγουμένου έτους, μέσω τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα.
iv. Για τις λοιπές επιχειρήσεις, να μην υπερβαίνει τη μέγιστη μηνιαία αξία των πρώτων και λοιπών βοηθητικών υλών προσαυξημένη κατά 20%, που σχετίζονται με την παραγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης, κατά το προηγούμενο έτος, μέσω τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα.
v. Στις ως άνω περιπτώσεις υπ' αριθμ. iii) και iv), το σύνολο των εγκρινόμενων συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο διάστημα από 30.07.2015 έως και 31.12.2015, δεν μπορεί να υπερβεί τη συνολική αξία των συναλλαγών που πραγματοποίησε η ως άνω επιχείρηση το δεύτερο ημερολογιακό εξάμηνο του προηγουμένου έτους.
Η έγκριση συναλλαγής τόσο από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών όσο και από τις Ειδικές Υποεπιτροπές των Π.Ι. ισχύει για επτά εργάσιμες ημέρες από την κοινοποίησή της στον αιτούντα πελάτη (νομικό πρόσωπο/επιτηδευματία)
ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Ενδεικτικός πίνακας με την ανά κατηγορία προτεραιοποίηση πληρωμών για εισαγόμενα αγαθά και υπηρεσίες
Αγαθά / Υπηρεσίες εισαγωγής
Προτεραιοποίηση
I. Φάρμακα
II. Καύσιμα, Ενέργεια
III. Τρόφιμα, Ευπαθή προϊόντα
IV. Πρώτες ύλες για παρασκευή βασικών τροφίμων
V. Υλικά Συσκευασίας για όλα τα αγαθά της κατηγορίας προτεραιοποίησης 1
VI. Προϊόντα και υπηρεσίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
VII. Προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα
VIII. Ηλεκτρομηχανικός εξοπλισμός παραγωγικών εταιρειών
1
I. Πρώτες ύλες για παρασκευή κατεργασμένων προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγή
II. Προϊόντα ή υλικά μηχανήματα για τη δημιουργία ή παρασκευή προϊόντων ή υποδομών που αποσκοπούν στη δημόσια υγεία, ασφάλεια και κοινωνική πρόνοια
III. Είδη που συνδέονται άμεσα με την λειτουργία και ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού
IV. Εποχιακά είδη που αποσκοπούν στη διαφύλαξη του κοινωνικού συμφέροντος όπως, ενδεικτικά, σχολικά είδη και παιχνίδια
2
Λοιπά
Είδη μέσης αναγκαιότητας για τη καθημερινή διαβίωση (ένδυση, υπόδηση, κ.λπ). Είδη που προάγουν το βιοτικό επίπεδο (ψυχαγωγία, διασκέδαση, κλπ). Λοιπά είδη (είδη πολυτελείας μη απαραίτητα για κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης, κλπ.). Πληρωμή τιμολογίων παροχής υπηρεσιών νομικών, οικονομοτεχνικών συμβούλων, κλπ


Αργά χθες δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την οποία επέρχονται επτά αλλαγές στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου των capital controls.
Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της απόφασης η οποία ισχύει ήδη από χθες, επιτρέπεται η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό μέχρι του ποσού των 500 ευρώ μηνιαίως ενώ ειδικά για τις ανάγκες φοιτητών που σπουδάζουν στο  εξωτερικό δίδεται -υπό προϋποθέσεις- το δικαίωμα μεταφοράς χρημάτων που φτάνουν και στις 8.000 ευρώ (από 5.000 ευρώ που είναι σήμερα).

Όμως και πάλι δεν δίνεται λύση για τις επιχειρήσεις και τη δυνατότητα εισαγωγής μηχανημάτων και ανταλλακτικών που είναι απαραίτητα.


Σίγουρο είναι ότι όσο συνεχίζονται οι περιορισμοί διακίνησης των κεφαλαίων πολλές εταιρείες του χώρου του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης και το κλείσιμό τους δεν θα είναι κάτι απλό στον ήδη ταλαιπωρημένο χώρο της υγείας.



 
Top