550_334_422534
Βαρύτατες ευθύνες για ολιγωρία , παντελή έλλειψη σχεδιασμού και στοιχειωδών γνώσεων για το πως αντιμετωπίζεται μια τέτοια πυργκαγιά και προπαντός αποσιώπηση των τεράστιων επιπτώσεων που θα έχει στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, επέρριψαν στην Περιφερειάρχη , Ρένα Δούρου και την κυβέρνηση , όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου , για τη μεγάλη πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ στην περιοχή Ασπροπύργου, που επί ημέρες έπνιξε την Αττική με τοξικό νέφος .
Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά η πυρκαγιά αυτή συνιστά  « ένα μικρό Τσέρνομπιλ» όσον αφορά τις συνέπειες  που θα έχει.
Καταπέλτης ήταν ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός , ο οποίος αποκάλυψε την επικίνδυνη άγνοια , που επέδειξε η Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά η κυρία Διούρου , η οποία μάλιστα …επαίρετο ,  αποστέλλοντας υδροφόρες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αυτής , όταν ήταν γνωστό πως δεν σβυνόταν με νερό αλλά με επιχωματώσεις και άλλα υλικά .
                    Δούρου: Δεν μας ζητήθηκε βοήθεια
Εξαρχής στην τοποθέτησή της κατά τη σχετική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο , η Περιφερειάρχης Αττικής , Ρένα Δούρου , επιχείρησε να αποτινάξει από πάνω της οποιαδήποτε ευθύνη , πετώντας το « μπαλάκι» στην Πυροσβεστική.
Δήλωσε κατηγορηματικά ότι η συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής δεν ζητήθηκε ποτέ επισήμως από την πυροσβεστική για την επιχωμάτωση του χώρου όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ στην περιοχή Ασπροπύργου.Μιλώντας για το θέμα η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στην επιχείρηση, η οποία όπως είπε, πήρε άδεια και η οποία «διέπραττε σωρηδόν παραβάσεις της νομοθεσίας», λέγοντας ότι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μοντέλου στρεβλής ανάπτυξης.
Μιας ανάπτυξης, που όπως είπε , « στηρίζεται στην ανεξέλεγκτη παράνομη δραστηριότητα. Μιας ανάπτυξης σε βάρος των πολιτών, του κοινωνικού συνόλου αλλά και της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Μια ανάπτυξη που είναι δυστυχώς ταυτισμένη με τη Δυτική Αθήνα, με τη χρόνια υποβάθμισή της. Αλλά και μια ανάπτυξη που είναι ταυτισμένη και με ένα συγκεκριμένο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων. Το αποτυχημένο, συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων του μοναδικού χώρου απόθεσης απορριμμάτων, το μοντέλο της Φυλής.
Η μεγάλη, συνέχισε η κ. Δούρου, «καταστροφική για το περιβάλλον, και την ποιότητα ζωής, πυρκαγιά στην ιδιωτική επιχείρηση του Ασπρόπυργου, επιβεβαίωσε με τραγικό τρόπο την επείγουσα ανάγκη να μπει τέλος στο μοντέλο αυτό που, όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, είναι μήτρα παραγωγής διαφθοράς.
Σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο περιστατικό, η Περιφερειάρχης επισήμανε ότι «η Περιφέρεια Αττικής, δρώντας στα όρια των αρμοδιοτήτων της και ακόμη υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές της, συνέδραμε με κάθε τρόπο και μέσο την Πυροσβεστική. Έθεσε στη διάθεση της Πυροσβεστικής ό,τι μέσο της ζητήθηκε. Ήταν παρούσα επιτόπου, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά. Οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες της δρούσαν υπό τις εντολές της Πυροσβεστικής, αρχικά με τη διάθεση 6 υδροφόρων και την επόμενη ημέρα με τη διάθεση 12. Με την παροχή επίσης μηχανημάτων έργου. Και όλα τούτα με κόστος πάνω από 40 χιλιάδες Ευρώ».
Η κυρία Δούρου υπογράμμισε παράλληλα ότι «η Περιφέρεια Αττικής ήταν εκείνη που κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για τους πολίτες, υποβάθμιση και μόλυνση του περιβάλλοντος», ενώ σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς προχώρησε στη μέτρηση των εκλυόμενων σωματιδίων και τοξικών ουσιών που δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα και απειλούν τη δημόσια υγεία.
Ξεκαθάρισε δε ότι ουδέποτε ζητήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής επισήμως από την Πυροσβεστική η συνδρομή της για την επιχωμάτωση, συμπληρώνοντα ότι η Πυροσβεστική δεν πρόκρινε τη συγκεκριμένη μέθοδο ως απαραίτητη για την κατάσβεση. «Στην περίπτωση που της είχε ζητηθεί επιχωμάτωση, η Περιφέρεια Αττικής είναι σε θέση, διαθέτει τα μέσα και τα χρήματα, να προχωρήσει σε επιχωμάτωση, συνδράμοντας την Πυροσβεστική» υπογράμμισε και πρόσθεσε:
«Η Περιφέρεια Αττικής έδωσε από την πρώτη στιγμή το παρών, με έργα και με πράξεις, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό σώμα και με τον ( τότε)  αρμόδιο υπουργό, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Με σοβαρότητα, ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο».
Επισήμανε τέλος ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει αποδείξει εμπράκτως ότι διαθέτει την πολιτική βούληση και η γνώση να για να πράττει, να συμπράττει, όπου χρειάζεται με τους συναρμόδιους φορείς και να φέρνει σε πέρας το έργο που της ανέθεσαν οι πολίτες, την άσκηση της διοίκησης της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας.
«Αυτήν την ευθύνη την αναλάβαμε πριν από εννιά μήνες και καθημερινά εργαζόμαστε, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για να την τιμήσουμε. Για να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Για να βρισκόμαστε εκεί όπου απαιτούν οι συνθήκες, έστω κι αν αυτό δεν προβλέπεται από κάποιο ΦΕΚ, υπερβαίνοντας τη γραφειοκρατία και κινούμενοι οριακά στο επίπεδο των αρμοδιοτήτων» σημείωσε μεταξύ άλλων κλείνοντας.
   Σγουρός : Τόσα χρήματα και δεν …
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης  «Αττική» και πρώην περιφερειάρχης ,   Γιάννης Σγουρός,  χαρακτήρισε μη σωστή την κατανομή των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκές προσωπικό στη Δυτική Αττική, «ώστε να προλαβαίνουμε και να μην καταστέλλουμε».
Και  ρώτησε την τωρινή ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής , «πόσα χρήματα πληρώνει ο ΕΔΣΝΑ κάθε χρόνο για αντισταθμιστικά, για ποιο λόγο τα πληρώνει και για ποιο λόγο όλος αυτός ο κόσμος στη Δυτική Αττική των 300.000 και πλέον πολιτών, δεν μπορούσανε οι υπάλληλοι να κατανεμηθούν σωστά και να προλάβουνε;» .
Τόνισε παράλληλα ότι η πυρκαγιά που κατάκαψε και κατέκαιγε για καιρό το ΚΔΑΥ στον Ασπρόπυργο έχει δύο όψεις: Η πρώτη, είπε, έχει να κάνει με τα αίτια που οδήγησαν στην εκδήλωση αυτού του περιστατικού, επισημαίνοντας ότι «αν ξετυλίξει κανείς το κουβάρι της ιστορίας, θα δει ότι πρόκειται στην κυριολεξία για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου».
  « Κάτω από το μηδέν»
Όσο για τη δεύτερη, έχει να κάνει όπως υπογράμμισε, με τη διαχείριση της κρίσης, που όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πήραν εκ του αποτελέσματος κάτω από το μηδέν. «Αφού εξέθεσαν με την αδυναμία συνεννόησης και συντονισμού μεταξύ τους κατοίκους της Αττικής και ειδικότερα της Δυτικής Αττικής σε πολύ μεγάλο υγειονομικό και περιβαλλοντικό κίνδυνο».
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι τόσο το Υπουργείο, όσο και οι αρμόδιοι φορείς και η Περιφέρεια ξεγυμνωθήκανε. «Αντανακλαστικά; Μηδέν. Συντονισμός; Καλύτερα συντονίζονταν στον Πύργο της Βαβέλ. Επιχειρησιακή αντιμετώπιση; Για γέλια και για κλάματα» τόνισε και πρόσθεσε: «Μα είναι δυνατόν να ομολογεί η Περιφέρεια ότι δαπάνησε 40.000 Ευρώ για υδροφόρες σε μια πυρκαγιά που δεν σβήνει με νερό;»
         « Ξύπνησαν» 4 ημέρες μετά
Κατηγόρησε παράλληλα τόσο την Περιφέρεια, όσο και την κυβέρνηση, ότι «ξύπνησαν» τέσσερις ημέρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, όταν ο Δυτικός άνεμος έστρεψε το τοξικό νέφος στην Αττική, ενώ υποστήριξε ότι «αν δεν άλλαζε ο αέρας κανείς δεν θα έκανε τίποτα».
Έτσι λοιπόν, υπογράμμισε, φτάσαμε στο σημείο η πυρκαγιά να γίνει ανεξέλεγκτη, αλλά και τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΥΠΕΚΑ και Περιφέρειας «που επιβεβαίωσαν την αίσθηση του μπάχαλου».
Ο κ. Σγουρός τόνισε ακόμα ότι «είναι ντροπή για έναν Υπουργό Περιβάλλοντος να βγαίνει στην τηλεόραση και να λέει δεν είχαμε πεντακόσια χιλιάρικα γιατί χρωστούσαμε στον εργολάβο τάδε, που δεν νομίζω ότι υφίσταται τέτοιο θέμα, και γι’ αυτό δεν πήγαν να ρίξουν χώμα. Αυτά δεν γίνονται. Όσο και να θέλετε να κρυφτείτε πίσω από το δάχτυλο σας».
Κλείνοντας, επισήμανε την ανάγκη να δοθεί μεγάλη προσοχή στο τρόπο της διαχείρισης αυτών των καμένων απορριμμάτων, διότι ενδεχομένως να έχουν αποκτήσει τοξικές ιδιότητες, ενώ κάλεσε την Περιφερειάρχη να είναι ιδιαίτερα προσεχτική όταν υποβάλει μηνύσεις.
«Γιατί καλή είναι η επικοινωνία και η προβολή, όμως πολλές φορές οι μηνύσεις καταλήγουν και γυρίζουν μπούμερανγκ και από μηνυτής καταλήγεις απολογούμενος» κατέληξε.
  Κουμουτσάκος : Μετά από 5 μέρες
Το συμπέρασμα από την τοποθέτηση της κ. Δούρου είναι ότι όλα πήγαν καλά, παρατήρησε ο επικεφαλής του συνδυασμού «180ο Η Αττική Αλλάζει Πρόσωπο» Γιώργος Κουμουτσάκος . Με αυτή τη λογική , τόνισε, «έπρεπε να καίει η φωτιά πέντε μέρες, έπρεπε να μολύνεται με τοξικό νέφος η περιοχή της Δυτικής Αττικής και μετά η Περιφέρεια Αττικής»να αντιδράσει . Η πεποίθηση όμως, υπογράμμισε, των πολιτών της Αττικής είναι τελείως διαφορετική.
Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι η ολιγωρία είναι προφανής, λέγοντας ότι θα πρέπει κανείς να είναι κακόβουλα εγκλωβισμένος στην αδυναμία του να δει τι συνέβη εκείνες τις ημέρες, ενώ κατηγόρησε την Περιφερειάρχη ότι με λίγα λόγια επέρριψε τις ευθύνες στην Πυροσβεστική.
    Αγγελονίδη: Αδιαφόρησαν κυβέρνηση –Περιφέρεια
Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης»,  η Περιφερειακή Σύμβουλος Χριστίνα Αγγελονίδη,επισήμανε το γεγονός ότι προηγούμενα περιστατικά είχαν αντιμετωπιστεί πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά με επιχωμάτωση, η οποία επιταχύνει την κατάσβεση. Έκανε δε λόγο για αδιαφορία της κυβέρνησης και της Περιφέρειας για την άμεση αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, παρόλο που είναι γνωστή η επικινδυνότητα της για τον πληθυσμό και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Επίσης ζήτησε  να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και των συνεπειών της, για την ενίσχυση και πρόληψη του ανθρώπινου προσωπικού, των υποδομών και των ελεγκτικών μηχανισμών, με προσανατολισμό της εργοδοτική ευθύνη νομοθεσίας και κανονισμών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Επισήμανε δε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία άλλη δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στο Θριάσιο.
Δεκάδες παράνομα σκραπατζίδικα
Ακόμη αναφέρθηκε στα σκραπατζίδικα, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια έχει αδειοδοτήσει σαράντα επτά, ενώ αυτή τη στιγμή όπως κατήγγειλε, υπάρχουν διακόσια πενήντα με τριακόσια παράνομα στην περιοχή.
  Αδαμοπούλου: Δολοφονικό
Το γεγονός ότι δεν εκδόθηκε καμία οδηγία για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα, καυτηρίασε έντονα η Περιφερειακή Σύμβουλος του συνδυασμού «Αττική Συμμέτοχοι στο Αύριο» Κατερίνα Αδαμοπούλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το θεωρεί «δολοφονικό».
«Είναι ντροπή και δεν με ενδιαφέρει αν είναι αρμοδιότητα και αν είναι ευθύνη του Υπουργείου, της Περιφέρειας ή του οποιουδήποτε» ανέφερε. Τόνισε λοιπόν ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει την έκδοση ενός σχετικού φυλλαδίου με οδηγίες.
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη της άμεσης καταγραφής της κατάστασης, εκφράζοντας το φόβο για μια επόμενη «βόμβα», ενώ σημείωσε ότι αμέσως μετά τα πρέπει να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο ποια σκραπατζίδικα είναι νόμιμα, ποια είναι παράνομα και πώς λειτουργούν. Και από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, θα πρέπει να επιδιωχθεί το κλείσιμο των παράνομων.
Κουτσούμπα: Το μικρό Τσέρνομπιλ της Αττικής
«Η πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ ήταν ένα μικρό Τσέρνομπιλ της Αττικής, παρότι την αντιμετωπίσαμε σαν να μην συμβαίνει κάτι» επισήμανε η επικεφαλής της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής» Δέσποινα Κουτσούμπα.
Ανέφερε επίσης ότι μια γενναία απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, αν όντως είχε μια άλλη λογική, θα μπορούσε να ήταν να μην δοθεί καμία αποζημίωση και τα ΚΔΑΥ να περάσουνε στο δημόσιο, ενώ παρατήρησε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.
   Μαντούβαλος :Αυτεπάγγελτα  ο εισαγγελέας
Ακολούθησε η τοποθέτηση του επικεφαλής της «Ανατροπής» Πέτρου Μαντούβαλου, ο οποίος επανέλαβε την κριτική του, κάνοντας λόγο για κακή διαχείριση του συμβάντος, ενώ μίλησε και για έλλειψη ενημέρωσης.
Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος για μήνυση, αφού θα επιληφθεί εισαγγελέας αυτομάτως από το διαβιβαστικό της πυροσβεστικής, ενώ τόνισε την ανάγκη εξορθολογισμού του συστήματος ανακύκλωσης.
Παναγιώταρος :Αποτύχατε κα Δούρου
Από την «Ελληνική Αυγή» ο Περιφερειακός Σύμβουλος , Ηλίας Παναγιώταρος , επισήμανε ότι εκ του αποτελέσματος η Περιφερειάρχης έχει μάλλον αποτύχει παταγωδώς στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.
«Ακούσαμε στο λόγο σας, πλήρη, ολοκληρωτική αποποίηση ευθυνών από μέρους σας ότι η Περιφέρεια δεν είχε καμία αρμοδιότητα, έκανε και περισσότερα απ’ όσα θα έπρεπε» τόνισε, ενώ έκανε επίσης λόγο για μετακύλιση ευθυνών στο πυροσβεστικό σώμα.
Υποστήριξε τέλος ότι θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί κάποια μέτρα, λέγοντας ότι «το εν λόγω εργοστάσιο όπως αποδεικνύεται, ήτανε μια βόμβα στην κυριολεξία, που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα έπρεπε να έχουν αντιληφθεί».
newsta.gr
 
Top