Ασφυκτικό γίνεται το πρόβλημα της οικονομικής επιβίωσης του ΟΑΕΕ καθώς η οικονομική κρίση έχει επιτείνει τα οικονομικά προβλήματα των ασφαλισμένων και έχει ανατρέψει την σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχους .Η επισήμανση έγινε από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κατρούγκαλο που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενώ η σχέση ασφαλισμένων – συνταξιούχων είναι 2 ασφαλισμένοι προς ένα συνταξιούχο , η σχέση αυτή έχει γίνει ένα προς ένα. Κι αυτό γιατί ο ένας στους 2 ασφαλισμένους δεν μπορεί αντικειμενικά λόγω κρίσης να πληρώσει τις εισφορές του.
Είναι μια επισήμανση που δείχνει που έχουν οδηγηθεί τα ασφαλιστικά ταμεία από την οικονομική κρίση. Και η σωτηρία δεν πρόκειται να έρθει όσες περικοπές και αν γίνουν στις συντάξεις και στα χρόνια ασφάλισης για σύνταξη.
Ειδικά για τον ΟΑΕΕ αν δεν αλλάξει ως ασφαλιστικός οργανισμός και δεν επέλθουν ουσιαστικές αλλαγές στο τρόπο ασφάλισης και εισφορών μοιραία και άμεσα θα οδηγηθεί στην χρεοκοπία .
Ούτε οι ρυθμίσεις των οφειλών, ούτε οι ενδιάμεσες μειώσεις εισφορών δεν μπορούν να σώσουν την κατάσταση που είναι μη αναστρέψιμη .
Και ο ΟΑΕΕ είναι ένα μόνο τμήμα του ασφαλιστικού συστήματος που είχε στρεβλή λειτουργία που καμία κυβέρνηση η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν έλαβε υπόψη της.
Οσο οι παρεμβάσεις στο σύστημα γίνονται επιφανειακά, με δοκιμασμένες συνταγές αποτυχίας, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα φθάσουν στην κατάσταση του ΟΑΕΕ όπου οι ασφαλισμένοι (δηλαδή αυτοί που συντηρούν το σύστημα) θα είναι λιγότεροι από τους συνταξιούχους .
asfalisinet
 
Top