Χωρίς φορολογική ενημερότητα βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας. Πρόκειται για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) ο οποίος δεν διαθέτει φορολογική ενημερότητα εδώ και περίπου ένα χρόνο, εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών προς διάφορους δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Πειραιά.

Οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές φτάνουν τα 140 εκατ. ευρώ, ποσό τεράστιο για μια επιχείρηση που τα ετήσια έσοδά της μόλις που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, τα 40 εκατομμύρια εξ αυτών των εσόδων προέρχονται από παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ στην COSCO.

Η απουσία φορολογικής ενημερότητας, πέρα απ’ όποια άλλα προβλήματα δημιουργεί στη λειτουργία του οργανισμού, έχει παγώσει και την επένδυση στο λιμάνι της κρουαζιέρας. Η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ απαιτεί για τη συμμετοχή των φορέων σ’ αυτή ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Ετσι μια επένδυση 112 εκατ. ευρώ, την οποία έχει τόσο ανάγκη ο ΟΛΠ, αλλά και ο τόπος, έχει βαλτώσει σε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σημειώνεται ότι το 95% της επένδυσης έχει ήδη αποφασιστεί να χρηματοδοτηθεί με κοινοτικά κεφάλαια. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει αποδεκτή την αίτηση του συγκεκριμένου έργου.

Οι διοικήσεις του ΟΛΠ φυσικά δεν αναγνωρίζουν τις όφειλες που βεβαιώνουν οι όμοροι δήμοι. Η διοίκηση του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ, Γιώργου Ανωμερίτη, έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τις συγκεκριμένες οφειλές που έχουν καταλογιστεί και βεβαιωθεί. Επίσης η νέα διοίκηση του ΟΛΠ, υπό τον Ι. Κούβαρη, θέλοντας να ξεκαθαρίσει το σκηνικό ενόψει και της επανεκκίνησης της αποκρατικοποίησης, έχει ζητήσει την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για την επίλυση του θέματος, ειδικά σε ό,τι αφορά τη φορολογική ενημερότητα και προκειμένου να προχωρήσει το θέμα του λιμανιού της κρουαζιέρας. Ο κ. Τσακαλώτος έχει υποσχεθεί να δει το θέμα, καθώς εκτός από τη συγκεκριμένη επένδυση δυναμιτίζεται και η αποκρατικοποίηση. Είναι απίθανο άλλωστε να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του οργανισμού, χωρίς την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος.

Εν γένει, η νέα διοίκηση του ΟΛΠ που ορίσθηκε τον περασμένο Ιούνιο επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το σκηνικό που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες διοικήσεις και το οποίο ναρκοθετούσε την αποκρατικοποίηση.

Ενδεικτικό είναι ότι μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα διοίκηση, σε λιγότερο από ένα μήνα το Δ.Σ. συνεδρίασε πέντε φορές. Ηδη έχει διαταχθεί διαχειριστικός έλεγχος στις θυγατρικές του οργανισμού (Logistics ΟΛΠ Α.Ε. και ΝΑΥΣΟΛΠ Α.Ε.). Επίσης εντατικοποιήθηκε η υπηρεσία εσόδων για την είσπραξη επισφαλών απαιτήσεων ύψους 47 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που χρωστούν ακτοπλόοι, διάφοροι χρήστες της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης κ.ά. Τέλος, στα χέρια της διοίκησης έχουν περιέλθει όλα τα πορίσματα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον οργανισμό.
πηγη
 
Top