Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γουατεμάλας ενέκρινε χθες το αίτημα της γενικής εισαγγελίας της χώρας να κινηθεί διαδικασία αποπομπής του προέδρου Ότο Πέρες Μολίνα, λόγω της φερόμενης εμπλοκής του σε ένα σκάνδαλο υπεξαίρεσης χρημάτων από δασμούς οφειλόμενους στο κράτος, κι έστειλε την υπόθεση στο Κογκρέσο.
Μια σειρά ερευνών για υποθέσεις διαφθοράς έχουν συνταράξει την κυβέρνηση του Πέρες από την άνοιξη και οδήγησαν τον περασμένο Μάιο την αντιπρόεδρο Ροξάνα Βαλδέτι να παραιτηθεί.
Εξάλλου δύο ακόμη υπουργοί και πέντε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη παραιτήθηκαν, σε αυτή την περίπτωση όμως για να αποστασιοποιηθούν από τον πρόεδρο.
Οι υπουργοί Οικονομικών Ντουρβάλ Καρίας και Επικοινωνιών Βίκτορ Κοράδο υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, επιβεβαίωσε χθες η προεδρία. Οι παραιτήσεις τους ακολούθησαν εκείνες τεσσάρων ακόμη υπουργών (Οικονομίας, Υγείας, Παιδείας και Γεωργίας). Παράλληλα, τέσσερις υφυπουργοί κι η επικεφαλής της γραμματείας Σχεδιασμού της προεδρίας επίσης εγκατέλειψαν τις θέσεις τους.
Αν και ο πρόεδρος δεν αποδέχθηκε τις τελευταίες παραιτήσεις, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της προεδρίας συνταγματάρχης Χόρχε Ορτέγα, ο Πέρες δεν μπορεί παρά να συμμορφωθεί προς την απόφαση των υπουργών του καθώς «δεν μπορεί να τους κρατήσει διά της βίας».
Την Κυριακή ο 64χρονος Πέρες απέρριψε οργισμένα τις κατηγορίες σε βάρος του περί διαφθοράς τις οποίες έχουν διατυπώσει εισαγγελείς και επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι δεν θα παραιτηθεί παρά την έντονη πίεση που αντιμετωπίζει και τις εκκλήσεις για την παραίτησή του ή την αποπομπή του, την ώρα που πλέον οι προεδρικές εκλογές απέχουν ελάχιστα.
Τυπικά η θητεία του Ότο Πέρες Μολίνα λήγει την 16η Ιανουαρίου 2016.
Η γενική εισαγγελία και η Διεθνής Επιτροπή Κατά της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG), που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, ζήτησαν να κινηθεί διαδικασία αποπομπής του Πέρες την Παρασκευή, έπειτα από μήνες ερευνών για το κύκλωμα διαφθοράς, που έχει γίνει γνωστό με την ονομασία "La Linea" (η γραμμή). Ο Πέρες κατηγορείται πλέον ότι ήταν ο επικεφαλής του κυκλώματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί ως τώρα, εισαγωγικές εταιρείες επιτύγχαναν να μην πληρώνουν δασμούς με αντάλλαγμα δωροδοκίες που μοιράζονταν σε κρατικούς λειτουργούς και πολιτικούς.
Η συντηρητική κυβέρνηση του Πέρες βρέθηκε αντιμέτωπη το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς με λαϊκές διαδηλώσεις μετά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα στα οποία ενέχονταν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη. Ο πρόεδρος Πέρες, στρατηγός εν αποστρατεία, απέπεμψε πολλά από μέλη της κυβέρνησης που φέρονταν να ενέχονται σε υποθέσεις διαφθοράς τον Μάιο.
Η Βαλδέτι συνελήφθη νωρίτερα αυτόν τον μήνα καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για σύσταση και συμμορία, δωροληψία και απάτη που συνδέεται με το κύκλωμα αποφυγής δασμών. Η πρώην αντιπρόεδρος της χώρας διαψεύδει τις κατηγορίες σε βάρος της.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε μια ψηφοφορία στο Κογκρέσο της Γουατεμάλας λίγο έλειψε να συγκεντρωνόταν η πλειοψηφία που απαιτείτο για να αρθεί η ασυλία του προέδρου.
Τα μισά και πλέον από τα 158 μέλη του Κογκρέσου ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας του Πέρες, όμως δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (105 ψήφοι).
Χθες πάνω από δέκα οργανώσεις αγροτών και ιθαγενών απέκλεισαν δρόμους απαιτώντας την αποχώρηση του προέδρου από την εξουσία, με τον ηγέτη των αγροτών Ντανιέλ Πασκουάλ να δηλώνει ότι τα μπλόκα θα συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη. Ταυτόχρονα, το δημόσιο πανεπιστήμιο Σαν Κάρλος κάλεσε σε μια «ειρηνική» διαδήλωση στην πρωτεύουσα αύριο Πέμπτη.
Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών για την ανάδειξη του διαδόχου του Πέρες θα διεξαχθεί την 6η Σεπτεμβρίου. Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα βάσει του νόμου να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα.