ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ
Του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου *

Στη Συρία διεξάγεται ένας σκληρός πόλεμος, μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα, με...
διακηρυγμένο στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
Αντικρουόμενες δυνάμεις συγκρούονται σε ολόκληρη την Επικράτεια, μεγάλο μέρος της οποίας έχει καταληφθεί από την ISIS (ΙΚΙΛ) η οποία έχει εγκαθιδρύσει Ισλαμικό Χαλιφάτο σε αυτά τα εδάφη και σε συνορεύοντα γειτονικά εδάφη του Ιράκ, αλλάζοντας τον γεωπολιτικό χάρτη.
Εναντίον του Καθεστώτος Άσαντ εντός της Συρίας είναι επίσης η λεγόμενη μετριοπαθής αντιπολίτευση καθώς και η ισλαμική “Αλ-Νούσρα” (παρακλάδι της Αλ-Κάϊντα). Σύμμαχοι του -oi Κούρδοι πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που αντιστάθηκαν στο ηρωϊκό Κομπάνι, -η Ρωσία, το Σιιϊτικό Ιράν και η Λιβανέζικη Σιϊτική “Χεζμπολά” και -μεγάλο τμήμα του Συριακού μη-μουσουλμανικού πληθυσμού, όπως οι χριστιανοί Ορθόδοξοι του Πατριαρχείου Αντιοχείας, λόγω του γεγονότος ότι το καθεστώς Άσαντ ήταν “κοσμικό”.
Στην εκστρατεία εναντίον του συμμετέχουν, με την ενορχήστρωση των ΗΠΑ., οι“Ορθόδοξες” μουσουλμανικές σουνιτικές χώρες: Σαουδική Αραβία, Κατάρ οι οποίες χρηματοδοτούν τους Ισλαμιστές/Τζιχαντιστές, η οπορτουνιστική Τουρκία που παρέδωσε πρόσφατα προς χρήση την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ βρίσκοντας πρόσχημα την συμμετοχή της στο χτύπημα κατά της ISIS (ΙΚΙΛ), το οποίο η ίδια μετατρέπει σε χτύπημα κατά των Κούρδων της Συρίας που μάχονται για την Αυτοδιάθεση τους και οι οποίοι είναι Σύμμαχοι του 'Ασαντ.
Οι Συνέπειες της ιμπεριαλιστικής επέμβασης;
Εμφύλιος πόλεμος, 4.000.000! πρόσφυγες και μετανάστες, το “οστικό' τους ρεύμα βιώνει φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα στο Αιγαίο, στο Πεδίον του Άρεως, στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα.
Διωγμός των “Βυζαντινών” Ελληνο-Ορθόδοξων του Πατριαρχείου Αντιοχείας, καταστροφή των Χριστιανικών ναών.
Καταστροφή της Πολιτισμικής κληρονομιάς της Συρίας με τρανταχτό παράδειγμα την Παλμύρα.
Για τις σχέσεις Τουρκίας-Ισλαμικού Χαλιφάτου ISIS (ΙΚΙΛ), εκτός των δηλώσεων των άλλων (Κούρδων, οργανώσεων Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κλπ) έχουμε μιά χαρακτηριστική δήλωση του ΛΙΒΑΝΕΖΟΥ ΗΓΕΤΗ της Σιιτικής “Χεζμπολλά” του Λιβάνου Χασάν ΝΑΣΡΑΛΛΑ, που μάχεται κατά των Ισλαμιστών/ Τζιχαντιστών: «Η Τουρκία στήριξε και προστάτεψε την ISIS. Την χρηματοδότησε και της διασφάλισε κάθε ευκολία. Άνοιξε και τα σύνορα της για αυτήν. Αλλά τώρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας λέει πως "Η ISIS απειλεί την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας"».
Καλημέρα Τουρκία, ο ύπνος σας ας είναι υγιής.
Θα έρθει μια μέρα που όλοι αυτοί οι άγριοι που τους κουβάλησαν εδώ, θα επιτεθούν και σε εκείνους. Είχαμε πει πως η μαγεία θα στραφεί στον μάγο. Είχαμε πει πως το φίδι δεν θα αρκεστεί στο να δαγκώσει τον ιδιοκτήτη του, αλλά θα τον φάει ολόκληρο.
Αυτά τα είπαμε χρόνια πριν. Όλοι τότε πίστευαν πως ελέγχουν απόλυτα το παιχνίδι. H Σαουδική Αραβία δήθεν κρατά σφικτά τα σκοινιά. Το ίδιο πίστευε και η Τουρκία. Το ίδιο πίστευαν Ιορδανία, Κατάρ, κάποιες χώρες του Κόλπου. ΗΠΑ, Αγγλία Γαλλία και όλοι… Πίστευαν πως ήλεγχαν τα πάντα.
Και γέμισαν την Συρία και το Ιράκ με αυτούς τους άγριους. Διευκόλυναν τα δρομολόγια προς την ISIS. Άνοιξαν τα σύνορα τους για αυτήν. Τους έδωσαν χρήματα και όπλα. Και πολέμησαν μαζί τους. Τους διασφάλισαν πολιτική, θρησκευτική και δημοσιογραφική κάλυψη.
Αληθές δεν είναι αυτό;
Τώρα όμως αρχίζουν κι αυτοί να πληρώνουν το τίμημα.
Το νέο στην επικαιρότητα μας είναι η Τουρκία. Σήμερα μπορώ να πω ξανά πως αναμφίβολα η Τουρκία στήριξε και προστάτεψε την ISIS. Την χρηματοδότησε και της διασφάλισε κάθε ευκολία. Άνοιξε και τα σύνορα της για αυτήν. Αλλά τώρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας λέει πως «Η ISIS απειλεί την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».
Καλημέρα Τουρκία, ο ύπνος σας ας είναι υγιής.
Πρόσφατα, οι Επικυρίαρχοι "της Συμμαχίας” Αμερικανοί επενέβησαν δραστικότερα στην Συρία: συγκεκριμένα, την Παρασκευή 31 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη αεροπορική επιδρομή αμερικανικών μαχητικών εναντίον "αγνώστων στρατιωτικών" (the US Air Force bombed unidentified militants who attacked the compound of the US-trained rebels... έλεγε στο πρωτότυπο κείμενο), που εικάζεται ότι επρόκειτο για μαχητές της Αλ Νούσρα αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα. Έτσι οι ΗΠΑ συνεχίζουν την προσπάθεια ανατροπής του νόμιμου προέδρου της χώρας Μ. Άσαντ. Με αυτό τον τρόπο δίδεται αεροπορική προστασία στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι οποίοι εκπαιδεύονται για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS-ΙΚΙΛ).
Αυτό είναι ουσιαστικά κίνηση απαγόρευσης άσκησης εξουσίας της νόμιμης κυβέρνησης Μ. Άσαντ στο συριακό έδαφος.
Ως τώρα, τα μαχητικά αεροσκάφη των χωρών που συμμετέχουν στην "Συμμαχία κατά του ISIS" έπλητταν επισήμως αποκλειστικά θέσεις που ανήκαν στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη βόρεια κυρίως Συρία, παραβιάζοντας τον συριακό εναέριο χώρο. Τώρα οι ΗΠΑ πρόσθεσαν στον κατάλογο εκείνων που θα δέχονται επίθεση από τις συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές και όσους επιτίθενται σε βάσεις όπου εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται με αμερικανική χρηματοδότηση αντικαθεστωτικοί αντάρτες.
Από το Κρεμλίνο ανακοινώθηκε ότι οι αμερικανικές επιδρομές εναντίον των συριακών δυνάμεων «αποσταθεροποιούν περαιτέρω την κατάσταση» μετέδωσε το δίκτυο RT.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov υπενθύμισε πως η Μόσχα «επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει πως η ενίσχυση με οικονομική τεχνική ή κάθε είδους βοήθεια της συριακής αντιπολίτευσης, οδηγεί σε παραπέρα αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα αυτή». Και πρόσθεσε πως την κατάσταση αυτή «θα εκμεταλλευθούν οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Χαλιφάτου».
Η κατάσταση στη Συρία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, μιας και οι κυβερνητικές δυνάμεις ως τώρα μάχονται όχι μόνο εναντίον των αντικαθεστωτικών ανταρτών, αλλά και μεμονωμένων εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως το συριακό παράρτημα της αλ Κάιντα (που αποκαλείται αλ Νούσρα) και κυρίως κατά των Ισλαμιστών/τζιχαντιστών του Χαλιφάτου. Οι εξτρεμιστικές αυτές ομάδες, εκτός από τις κυβερνητικές δυνάμεις, μάχονται και μεταξύ τους. Το παράδοξο είναι πως η αμερικανική επιδρομή εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων μιας χώρας, που νόμιμα κυβερνάται από τον πρόεδρο Άσαντ, μπορεί να θεωρηθεί επιθετική ενέργεια, εναντίον κυρίαρχης χώρας κάτι που μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να εξουσιοδοτήσει.
Δηλαδή οι ΗΠΑ παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς να δέχονται ούτε μια επίπληξη από την Διεθνή Κοινότητα που έδρασε τελείως διαφορετικά στο ζήτημα της Ουκρανίας και οργίασε μετά την ανάκτηση της ρωσικής Κριμαίας από την Ρωσία...
Ως έλληνες Δημοκράτες αντι-ιμπεριαλιστές, ενώνουμε την φωνή μας με όλους τους άλλους: Κράτη, Λαούς, κόμματα, συλλογικότητες που ζητούν να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κυρίαρχη Συρία, να διατηρηθεί η εδαφική της ακεραιότητα, να ζήσει ο Λαός της (πέραν θρησκευτικής πίστης) Ειρηνικά στον τόπο του, να επιστρέψουν τα 4.000.000! Σύροι πρόσφυγες στα σπίτια τους.

* Ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, Αρχιτέκτων - συγγραφέας, είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος της Διοίκησης της "Επιτροπής για την Ειρήνη και τη Φιλία μεταξύ Ελλάδας – Συρίας"

Σημείωση δική μας: Σύντομο βιογραφικό
Ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Μετά το τέλος των Γυμνασιακών του σπουδών από το Γυμνάσιο Αρρένων Καλλιθέας (αφού προηγουμένως πέρασε από το Ελληνικό Κοινοτικό Σχολείο Βεγγάζης στη Λιβύη και από την Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών), σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας την περίοδο 1971-77 από το οποίο αποφοίτησε με άριστα τον Ιούλιο 1977. Το 1980 - 81 αποφοίτησε του μονοετούς μετεκπαιδευτικού κύκλου της Παντείου: "Ελληνικό Μεσογειακό Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών", στον κλάδο της πολιτικής επιστήμης. Το 1993, εργαζόμενος ήδη ως αρχιτέκτων στο ΥΠΕΧΩΔΕ , εισήχθηκε πρώτος στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης από την οποία αποφοίτησε τον Απρίλιο του 1995. Εργάζεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1981. Αντιδικτατορική δράση: Συμμετείχε ενεργά στο Αντιδικτατορικό Ελληνικό Φοιτητικό Κίνημα στην Ιταλία μέσα από το Δημοκρατικό Σύλλογο Ελλήνων Σπουδαστών Φλωρεντίας , την "Φοιτητική Πρωτοπορία" και άλλες Φοιτητικές οργανώσεις. Συμμετείχε από το 1971 στον αντιστασιακό αγώνα κατά της δικτατορίας μέσα από τις οργανώσεις Π.Α.Κ. και "Φίλοι του ΠΑΚ". Γραμματέας της Τ.Ο. Φλωρεντίας την ίδια περίοδο, μέλος του Συντονιστικού Οργάνου Ιταλίας. Μέλος του Γραφείου του Εθνικού Συμβουλίου του Π.Α.Κ. (του Ανώτερου Καθοδηγητικού Οργάνου). Εκ των συντακτών της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη 1974. Ιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Παράλληλα στο συνδικαλιστικό επίπεδο : μέλος του Δ.Σ. του Δημοκρατικού Συλλόγου Ελλήνων Σπουδαστών Φλωρεντίας, Πρόεδρος του ίδιου Συλλόγου. Το 1975 Πρώτος Μεταδικτατορικός Πρόεδρος της ανασυγκροτημένης Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Ιταλίας (Ο.Ε.Φ.Σ.Ι.), μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου και της Τριμελούς Γραμματείας της ΠΑΣΠ. Συμμετέχει σε πολλές πρωτοβουλίες πολιτών και σε συλλόγους. Ενεργή δράση στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) από το 1978. Το 1980-81 Αντιπρόεδρος του εν λόγω συλλόγου και τον επόμενο χρόνο μέλος του Δ.Σ. Σήμερα είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-Π.Ε.Α. Έχω συγγράψει τα βιβλία: "Η σκοτεινή πλευρά του ήλιου", (μαρτυρία), εκδ. Οδυσσέας, 1989 και "Βροχή στη Δαλματία, καφές στο Τίτογκραντ", (νουβέλα), εκδ. Δελφίνι, 1997, ενώ έχει συμμετοχή στο συλλογικό έργο: "Η Ελληνική ουτοπία", εκδ. Εναλλακτικές εκδόσεις και Αιγαίον, 1993. Σήμερα κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο με τον τίτλο: "Ευρώπη των σχισμών" από τις εκδόσεις "Ίνδικτος". Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων (και όχι μόνον...). Γράφει επίσης άρθρα γνώμης, σχόλια, βιβλιοκριτική, επιφυλλίδες σε περιοδικά και εφημερίδες. Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας "Παρόν", των περιοδικών "Aρδην", "Τετράδια", "Λιμπρέτο" και άλλων τοπικών εφημερίδων και εντύπων.
http://hellassyria.blogspot.gr/
http://www.press-gr.com/
 
Top