Έρευνα η οποία έγινε στο Πανεπιστήμιο της Iowa των ΗΠΑ, ασχολήθηκε εκτενώς με το πώς αντιδρούν τα άτομα κάτω από την επήρεια άγχους στη σχέση τους με τους άλλους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Andrew Todd, ο οποίος διεξήγαγε πειράματα σε ανθρώπους αυξάνοντας τα επίπεδα άγχους τους με τεχνητό τρόπο, το άγχος αλλοιώνει τη συμπεριφορά του ατόμου, τον τρόπο σκέψης του, την ικανότητα του να καταλάβει πότε κάποιος είναι ειλικρινής απέναντί του ή σαρκαστικός αλλά και την συναισθηματική του ανταπόκριση απέναντι στα προβλήματα των άλλων.
Κατά τη διάρκεια του πειράματος, ο καθηγητής ζήτησε από μια ομάδα ανθρώπων να ανασύρουν στη μνήμη τους γεγονότα που είχαν βιώσει στο παρελθόν τους και ήταν πολύ αγχωτικά γι αυτούς. Ενώ από μια άλλη ομάδα ζήτησε να φέρουν στη μνήμη τους καταστάσεις γεγονότα που έχουν ζήσει και ήταν εντελώς ουδέτερα συναισθηματικά, δηλαδή δεν τους προκάλεσαν άγχος, θυμό ή αηδία.
Παρατήρησαν λοιπόν ότι τα άτομα που ήταν αγχωμένα απαντούσαν στις ερωτήσεις που τους έγιναν και στο τεστ που υποβλήθηκαν επηρεασμένοι από το άγχος τους έχοντας χάσει την ικανότητα τους να βλέπουν τα πράγματα από την πλευρά των άλλων . Δεν ήταν σε θέση δε να διαπιστώσουν αν κάποιος τους μιλούσε ειλικρινά καθώς η επιρροή των αγχωτικών συναισθημάτων τους, τους έκανε να πιστεύουν ότι οι απαντήσεις που λάμβαναν ήταν απλά σαρκαστικές.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές το άγχος μειώνει την ικανότητα τω ανθρώπων να νιώσουν τα συναισθήματα ή τα προβλήματα των άλλων. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα που έγινε στο Independent, το άγχος κάνει τους ανθρώπους ανίκανους να συμπάσχουν στο πρόβλημα του άλλου ενώ, σημείωσαν ότι η αρνητική επίδραση που έχει το άγχος στο κάθε άτομο επηρεάζει τη συμπεριφορά του σε πολλές κοινωνικές καταστάσεις.
Ναυτεμπορική
 
Top