http://www.eoellas.org/wp-content/uploads/2015/08/filesefialtis_587135602.jpgΗ ιστορία, ‘πίσω από το όνομα: «Μόρα», γνωστή.
Όμως, πόσο αληθινή;

Ποιά είναι η «γριά Μόρα»;
Οι μαρτυρίες γιά την θέασή της, χιλιάδες! Καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι έχουν δει μιά μαύρη σκιά να τούς «πλακώνει», και να μην τούς αφήνει να αναπνεύσουν! Επιπρόσθετα, η δύναμή της είναι «υπεράνθρωπη», καθώς, από την στιγμή που θα σε «αρπάξει», πολύ δύσκολα θα σε αφήσει! Συνήθως, κάνει την εμφάνισή της τη νύχτα, ενώ κοιμάσαι, ή, στο ενδιάμεσο στάδιο «ξύπνιου – κοιμισμένου».
Άλλη ονομασία, είναι: «βραχνάς».
Και, στα αγγλικά, η γνωστή, σε όλους μας, λέξη: «nightmare».

«Πραγματικό», ή, «αληθινό»;
Όσο κι’ αν ‘μοιάζουν πανομοιότυπες, αυτές οι δύο έννοιες, δεν είναι. Διότι, αλλιώς αντιλαμβάνεται, ο καθένας, τι είναι: «πραγματικό», και, αλλιώς, τι είναι: «αληθινό». Πιό συγκεκριμένα, ένας άνθρωπος που υποστηρίζει, φανατικά, ότι τού έχει συμβεί το «φαινόμενο Μόρα», μπορεί, στ’ αλήθεια, να τού συνέβη, όμως, δεν σημαίνει ότι η ύπαρξή της είναι και πραγματική. Σύμφωνα με την Επιστήμη, το φαινόμενο έχει εξήγηση, γι’ αυτό, λέμε ότι: ναι, μεν, έγινε «στ’ αλήθεια», αλλά: όχι ότι είναι ένα «πραγματικό ον»!

«Μόρα»: ένα ένοχο μυστικό.
Πολλοί που το βιώνουν, δεν μιλάνε γι’ αυτό. Το κρατάνε «επτασφράγιστο μυστικό». Ίσως γιατί φοβούνται, ντρέπονται, ή, ακόμη, και πιστεύουν ότι, κανείς, δεν θα τούς πάρει «στα σοβαρά». Έτσι, το «καταπίνουν», το βιώνουν μόνοι τους, αρνούνται την βοήθεια. Κάθε βράδυ, είναι ένα «μαρτύριο», γι’ αυτούς, μιά «άνιση μάχη» με τον εαυτό τους, ένας «ακήρυχτος πόλεμος», μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης! Είναι, πλέον, «θέμα επιβίωσης», καθώς φοβούνται να πέσουν γιά ύπνο, μην τυχόν και ξαναγίνει, μην τυχόν και ξανάρθει, μην «πολεμήσουν» πάλι! Και αν «νικήσει»; Αν ο άνθρωπος «παραδοθεί»; Αν, ο Θεός, δεν τον ακούσει; Ένα διαρκές «αν»…

Το βίωμα τής «Μόρας».
Το άτομο νιώθει ότι «κάτι» έρχεται κατά ‘πάνω του, και το «πλακώνει». Μιά «σκιώδης μορφή», που μοιάζει με γυναίκα, κάθεται ‘πάνω στο στέρνο του, και τον εμποδίζει να αναπνεύσει! Ένας «σκοτεινός κουκουλοφόρος», που μπορεί, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, να σού προκαλέσει τον «απόλυτο τρόμο»! Υπάρχει, όμως, στ’ αλήθεια, αυτή η «οντότητα»; Βάσει επιστημονικής εξήγησης, ο άνθρωπος, είναι αυτός που δημιουργεί αυτήν την ψευδαίσθηση, και νομίζει ότι κάτι βλέπει, ενώ, το δωμάτιο, είναι απολύτως άδειο! Εξ άλλου, εδώ, έρχεται και η μεγάλη αντίφαση: πώς είναι δυνατόν να βλέπουμε «κάτι», ενώ το φαινόμενο πραγματοποιείται στο απόλυτο σκοτάδι; Εδώ, κάπου «δεν στέκει» το παραμυθάκι τής «Μόρας»!

Ιατρική εξήγηση.
Ζούμε στον 21ο αιώνα. Αυτό, συνεπάγεται ότι είναι καιρός να «εξαλειφθούν», οποιουδήποτε είδους, τέτοιες αντιλήψεις. Το φαινόμενο εξηγείται επιστημονικά, και δεν έχει τίποτα το «μαγικό», ή, το «μεταφυσικό», μέσα του. Ονομάζεται: «υπνική παράλυσις», και μπορεί να συμβεί στον καθέναν από εμάς, λόγω: τού άγχους, τής υπερκοπώσεως, τής ελλείψεως ύπνου. Δηλαδή, λόγω όλων τών «φαινομένων» τού συγχρόνου πολιτισμού. Ο άνθρωπος παραλύει, γιά κάποια δευτερόλεπτα, και αδυνατεί να συνέλθει, γιά κάποιο, μικρό, χρονικό διάστημα. Η τρομάρα, από αυτό το γεγονός, και το σκοτάδι, που, πολύ πιθανόν, θα υπάρχει στο δωμάτιο, κάνει την φαντασία, τού καθενός, να «καλπάσει», και, το μυαλό, να δημιουργήσει, από μόνο του, εικόνες. Εξ άλλου, σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, πολλά μπορούν να παρερμηνευθούν, και να «μοιάζουν αλλιώς». Επιπρόσθετα, βρισκόμαστε σε μιά κατάσταση που, ακόμη, κοιμόμαστε, οπότε, όλα αυτά, μπορεί να είναι απλά όνειρα. Ακόμη, ο καθένας έχει ακούσει γιά την «Μόρα», οπότε, ακαριαία, θα δημιουργήσει μία «μαύρη σκιά», με το μυαλό, γιατί τού έχει εντυπωθεί πως, όταν τού συμβεί, κάτι τέτοιο, θα είναι, σίγουρα, η «Μόρα». Η λύση είναι: η ηρεμία, και να μην προσπαθήσει, κάποιος, να συνέλθει απότομα, γιατί θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη σύγχυση στο μυαλό του. Η προσευχή μπορεί να βοηθήσει, ψυχολογικά, το άτομο, που, σίγουρα, θα αποδώσει το γεγονός στην «γριά-Μόρα»!

Για τον Τομέα Έρευνας,

Αθηνά Χρηστίδου  δημοσιογράφος

eoellas.org 
 
Top