(γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου)

Αν ήταν μήνυμα καλοκρυμμένο σε ένα μπουκάλι, κλυδωνιζόμενο στου Αιγαίου τα κύματα, μπορεί και να είχε συντριβεί στα βράχια. Ή και να είχε τελειώσει το μοναχικό του ταξίδι, φτάνοντας σε αμμουδερή ακτή και προσμένοντας δυο χέρια, να ξεσφραγίσουν  και να διαβάσουν το «μυστικό».
Δεκαπέντε χρόνια τώρα, ωστόσο, που η Aegean Regatta ταξιδεύει στο Αιγαίο και προσεγγίζει τα νησιά, το μήνυμα του διεθνούς αυτού ιστιοπλοϊκού αγώνα, παραμένει διαχρονικό και γόνιμο. Είναι η συνύπαρξη και συσπείρωση δράσεων των νησιωτικών κοινωνιών, η επαφή με το ταξίδεμα, η αγωνία και ο αγώνας των ιστιοπλόων να ξεπερνούν το πεπερασμένο της ανθρώπινης ύπαρξης και να ανοίγουν διαρκώς πανιά προς την ελεύθερη σκέψη. Να «βρίσκονται» και να ταξιδεύουν όρτσα στον καιρό, να ανταλλάσσουν εμπειρίες, να αναπτύσσουν φιλίες, να ανταγωνίζονται και να συνεργάζονται. Αυτή είναι και η φιλοσοφία της Aegean Regatta, σύμφωνα με τους ίδιους τους ιστιοπλόους: Η διαδρομή, όχι το «λιμάνι».
ΒΟΛΙΣΣΟΣ ΧΙΟΥ-ΣΑΜΟΣ-ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ-ΛΕΙΨΟΙ
Οι φετινές διαδρομές έκρυβαν πολλές προκλήσεις αλλά και ευχάριστες ανάπαυλες. Είχαν σημεία που απαιτούσαν τεχνική αλλά και γνώση της θάλασσας, ο καιρός ευνοούσε το τριμμάρισμα των πανιών και οι πλεύσεις ήταν θεαματικές,  όσο και γρήγορες.  Στη Βολισσό Χίου, στο λιμάνι Βαθέος Σάμου, στη Μαρίνα Πυθαγορείου, στο Πυθαγόρειο και τους Λειψούς, οι εκδηλώσεις ήταν προσεγμένες στη λεπτομέρεια, με στοιχεία νησιωτικής παράδοσης και της έντονα φιλόξενης διάθεσης των κατοίκων. Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου κυκλοφόρησε, ειδικά για  τη Regatta, συλλεκτική φιάλη με το παγκοσμίως γνωστό σαμιώτικο κρασί.
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ο τερματισμός στο γραφικό λιμανάκι των Λειψών, κατέδειξε και τους νικητές του φετινού διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα Aegean Regatta 2015.
Στην κατηγορία IRC, πρώτο αναδείχθηκε το JINETERA με κυβερνήτη τον Θάνο Ανδρόνικο (από τον Ναυτικό Όμιλο Τζιτζιφιών Καλλιθέας), δεύτερο το AELLA με κυβερνήτη τη Μιράντα Παπαδοπούλου (του Ν.Ο.Α Θεσσαλονίκης)  και τρίτο το URSUS MINOR  με κυβερνήτη το Στέλιο Νούτσο (του Ν.Ο Τζιτζιφιών Καλλιθέας).
Στην κατηγορία ORC International, πρώτο το σκάφος ANATELOUSSA AFRODITI με κυβερνήτη το Γιώργο Αυγερινό του Ν.Ο Θεσσαλονίκης, δεύτερο το ERYTOS II-COSMOTE με κυβερνήτη τον Κώστα Μάνθο (του Ν. Ο. Παλαιού Φαλήρου) και  τρίτο το BLUE LINE-FREE MOTION με κυβερνήτη το Γιώργο Δρακόπουλο ( του Ν.Α.Σ Καλαμάτας).
Στην κατηγορία ΟRC CLUB, πρώτο αναδείχθηκε το EL VIENTO με κυβερνήτη τον Ηλία Κοβατζή  (από το Ναυτικό Όμιλο Γαζίου Κρήτης), δεύτερο το QUASAR-DUROSTICK με κυβερνήτη τον Σπύρο Πανουτσόπουλο (από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χαλκίδας) και τρίτος ο KOURSAROS με κυβερνήτη τον Γιάννη Λαμπριανίδη (από το Ναυτικό Όμιλο 
 
Top