Μια αποκάλυψη που αν επιβεβαιωθεί θα συζητηθεί, κάνει το Reuters.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμά του, χώρες της ευρωζώνης προσπάθησαν «μάταια να σταματήσουν το ΔΝΤ να δημοσιεύσει την ζοφερή ανάλυση για το βάρος χρέους της Ελλάδας,το οποίο η αριστερή κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι δικαιώνει την έκκλησή της προς τους ψηφοφόρους να απορρίψουν τους όρους διάσωσης» προχωρά το Reuters.

Οπως σημειώνει σε άρθρο του: «Το έγγραφο, που κυκλοφόρησε στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, ανέφερε πως τα δημόσια οικονομικά στην Ελλάδα δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς σημαντική ελάφρυνση του χρέους, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως των διαγραφών από τους Ευρωπαίους εταίρους των εγγυημένων δανείων από τους φορολογούμενους» και συνεχίζει:

«Παράλληλα, τόνιζε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ σε πρόσθετη ενίσχυση για τα επόμενα τρία χρόνια στον εαυτό κρατήσει στη ζωή».

Σύμφωνα με το Reuters, η δημοσίευση αυτή οδήγησε σε διαφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, η «οποία σιγοβράζει για μήνες πίσω από τις κλειστές πόρτες».

«Σε μια συνεδρίαση του Δ.Σ του ΔΝΤ την Τετάρτη, τα ευρωπαϊκά μέλη αμφισβήτησαν τη χρονική στιγμή της έκθεσης, τρεις ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής που μπορεί να καθορίσει το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη», μεταδίδει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές.

«Δεν υπήρξε ψηφοφορία αλλά οι Ευρωπαίοι ήταν πολύ λιγότεροι των όσων ήθελαν να δημοσιευθεί η έκθεση. Παράλληλα και οι ΗΠΑ, η ισχυρότερη φωνή του Ταμείου, ήταν υπέρ της δημοσίευσης. Οι Ευρωπαίοι, επιπλέον, εξέφρασαν ανησυχίες ότι η έκθεση θα αποσπούσε την προσοχή από την άποψη που συμμερίζονται με το ΔΝΤ, πως η κυβέρνηση Τσίπρα, μέσα σε πέντε μήνες από την εκλογή της, έχει γονατίσει μια εύθραυστη οικονομία που μόλις ξεκινούσε να ανακάμπτει.

«Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση», τόνισε πηγή του ΔΝΤ που συμμετείχε στη συζήτηση για την έκδοση, προσθέτοντας πως «δεν ζούμε σε έναν γυάλινο πύργο εδώ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούν να αποφασίζονται όλα με βάση τις δικές της προσταγές».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εξέτασε όλα τα επιχειρήματα, όπως το ενδεχόμενο το έγγραφό του να αξιοποιηθεί για πολιτικούς λόγους, αλλά η άποψη που κυριάρχησε είναι πως τα στοιχεία και οι αριθμοί πρέπει να εκτεθούν με πλήρη διαφάνεια πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Τα γεγονότα είναι στρυνά. Δεν μπορείς να κρύψεις τα γεγονότα επειδή μπορεί να τύχουν εκμετάλλευσης», πρόσθεσε η ίδια πηγή στο ΔΝΤ.

Η εκπρόσωπος του Ταμείου Άντζελα Γκαβίρια απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ερωτηθείσα σχετικά από το Reuters.



Πηγή
 
Top