Η Siemens αναπτύσσει τον πρώτο ηλεκτρικό αυτοκινητόδρομο (eHighway) στη Σουηδία με απώτερο στόχο η χώρα να έχει επιτύχει την ανεξαρτητοποίηση των μεταφορών από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2030.
Πιο αναλυτικά, η Siemens θα εγκαταστήσει ένα σύστημα εναέριας γραμμής επαφής για υβριδικά φορτηγά οχήματα στη Σουηδία. Το έργο ανατέθηκε από το Σουηδικό Οργανισμό Μεταφορών στο Κομητειακό Συμβούλιο του Gävleborg.

Το σύστημα εναέριας γραμμής επαφής θα ηλεκτροδοτεί ένα τμήμα μήκους δύο χιλιομέτρων στον αυτοκινητόδρομο E16 βόρεια της Στοκχόλμης, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού έργου. Τα αποτελέσματα των δοκιμών θα είναι διαθέσιμα δύο χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου, με στόχο να αναδείξουν την καταλληλότητα του συστήματος για μελλοντική εμπορική χρήση. Η Σουηδία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την κλιματική αλλαγή. Βασικός στόχος είναι να καταστεί ο τομέας των μεταφορών ανεξάρτητος από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2030.



«Ο ηλεκτρικός αυτοκινητόδρομος είναι δύο φορές πιο αποδοτικός σε σχέση με τις μηχανές εσωτερικής καύσης. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο η ενεργειακή κατανάλωση ελαττώνεται στο μισό, αλλά κι ότι μειώνεται η ρύπανση του αέρα», δήλωσε ο Roland Edel, Chief Technology Officer της Διεύθυνσης Mobility της Siemens. «Τα ηλεκτρικά υβριδικά οχήματα είναι το πρώτο βήμα προς τα πλήρως ηλεκτροκίνητα οχήματα, τα οποία θα παίζουν έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των βιώσιμων μεταφορών φορτίων», συμπλήρωσε.

Στον πυρήνα του συστήματος βρίσκεται ένας ευφυής παντογράφος, συνδυασμένος με ένα υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης. Ένα σύστημα αισθητήρων επιτρέπει στον παντογράφο να συνδέεται με το σύστημα εναέριων γραμμών επαφής και να αποσυνδέεται αυτόματα σε ταχύτητες έως και 90 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Τα φορτηγά που διαθέτουν αυτό το σύστημα αντλούν ενέργεια από την εναέρια γραμμή επαφής όσο κινούνται, γεγονός που επιτρέπει την αποδοτική τους κίνηση, με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Σε δρόμους όπου δεν υπάρχουν υποδομές εναέριας γραμμής επαφής, τα οχήματα θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα υβριδικό σύστημα ντίζελ. Εναλλακτικά, το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει, για παράδειγμα, με συμπιεσμένο φυσικό αέριο ή με συσσωρευτές.

«Ο ηλεκτρικός αυτοκινητόδρομος (eHighway) που αναπτύσσει η Siemens συνδυάζει τις δοκιμασμένες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στους σιδηροδρόμους με την ευελιξία των οδικών μεταφορών», δήλωσε ο Jan Nylander, επικεφαλής του έργου για το Κομητειακό Συμβούλιο του Gävleborg. «Σε συνδυασμό με την υβριδική τεχνολογία της Scania, η κατανάλωση καυσίμων και οι εκπομπές ρύπων θα μειωθούν, ενώ ο ευφυής παντογράφος διασφαλίζει ότι τα οχήματα που θα κινούνται στον ηλεκτρικό αυτοκινητόδρομο θα είναι όσο ευέλικτα είναι και τα συμβατικά οχήματα», συμπλήρωσε.



Το πιλοτικό έργο θα υλοποιηθεί στον αυτοκινητόδρομο E16, ο οποίος συνδέει τις περιοχές Dalarna και Gävleborg, οι οποίες είναι βιομηχανικές περιοχές όπου δραστηριοποιούνται βιομηχανίες χάλυβα, χαρτοπολτού και εξόρυξης, με το λιμάνι του Gävle. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας , θα χρησιμοποιούνται δύο οχήματα. Αυτά θα είναι ηλεκτρικά υβριδικά οχήματα που κατασκευάζονται από τη Scania και θα προσαρμοστούν, σε συνεργασία με τη Siemens, ώστε να λειτουργούν στο πλαίσιο του συστήματος εναέριας γραμμής επαφής.

Παράλληλα, στην Καλιφόρνια, η Siemens συνεργάζεται με τη Volvo και τοπικές εταιρείες αμαξωμάτων φορτηγών οχημάτων, στο πλαίσιο πιλοτικού έργου για τη Διαχείριση της Ποιότητας του Αέρα στην Περιοχή της Νότιας Ακτής (South Coast Air Quality Management District – SCAQMD). Το έργο εξετάζει το πώς οι διαφορετικές διαμορφώσεις αμαξωμάτων φορτηγών οχημάτων αλληλεπιδρούν με τις υποδομές ηλεκτρικού αυτοκινητόδρομου που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή που γειτνιάζει με τα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Λονγκ Μπιτς.
 
Top