Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης αφιερωμένες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη τη Δευτέρα 17 Αυγούστου. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι ενδιαφέρονται θα μπορέσουν την ίδια μέρα να επισκεφθούν και το Μνημείο της Μάντρας Μπλόκου της Κοκκινιάς , να δουν την ιστορική Πορτάρα, τη διατηρητέα ξύλινη πόρτα, από την οποία πέρασαν τους προς εκτέλεση μελλοθανάτους που έφερναν από την πλατεία της Οσίας Ξένης, τον τόπο συγκέντρωσης των αρρένων δημοτών.

Μπορούν ακόμη να επισκεφθούν το -στεγασμένο τότε και δίχως σκεπή σήμερα- χώρο των αργαλειών, στον οποίο έγιναν οι εκτελέσεις. Στο βοηθητικό στεγασμένο χώρο του υφαντουργείου φιλοξενούνται οι φωτογραφίες και αναγράφονται τα ονόματα των εκτελεσμένων από τη Μάχη και το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Ένα πλήθος από αναθηματικές στήλες και λάβαρα φέρνουν τον επισκέπτη πρόσωπο με πρόσωπο με τους ηρωικούς μάρτυρες της πόλης. Στο μνημείο/μουσείο καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο φιλοξενούνται ιστορικά τεκμήρια της Κατοχής και του Γερμανικού οπλοστασίου, γλυπτά που φιλοτέχνησαν ο Μιχάλης Κάσσης και ο Μιχάλης Παπαδάκης, καθώς και φωτογραφίες αγωνιστών της Αντίστασης, τις οποίες τράβηξαν αξιόλογοι Έλληνες και ξένοι φωτογράφοι.

ΜΑΝΤΡΑ ΜΠΛΟΚΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΚΙΛΙΚΙΑΣ
ΤΗΛ.210 4922587

Λίγα λόγια για την ιστορία της Μάντρας του Μπλόκου

Το παλιό ταπητουργείο της αγγλικής εταιρείας “Οριένταλ Κάρπετ”, το οποίο λειτουργούσε από το 1929 και την περίοδο της Κατοχής παρέμεινε κλειστό, επέλεξαν οι Γερμανοί για να πραγματοποιήσουν τις εκτελέσεις στο ιστορικό Μπλόκο της πόλης στις 17 Αυγούστου 1944. 
74 άτομα -νεαρής ηλικίας στην πλειονότητά τους- εκτελέστηκαν την τραγική εκείνη μέρα στη Μάντρα του Μπλόκου. Οι νεκροί στο σύνολό τους, όσοι έχασαν τη ζωή τους στη Μάντρα, στ’ Αρμένικα, στα Καμένα και σ’ άλλα σημεία της πόλης στο Μπλόκο της Κοκκινιάς εικάζεται πως ανέρχονται στους 350. Οι εκτελεσμένοι -γυναίκες και άντρες- ήταν κάτοικοι Κοκκινιάς, που μετείχαν ενεργά στην Αντίσταση και στον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας κατά του Γερμανού κατακτητή.
portnet.gr
 
Top