Η κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και οι διαφωνίες που προέκυψαν ανάμεσα στον Φρανσουά Ολάντ και την Ανγκελα Μέρκελ κυριαρχούν στις δηλώσεις προσωπικοτήτων και στην αρθρογραφία του Τύπου.
Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε χθες στη διαφοροποίησή του από τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου, εξηγώντας ότι έκανε έκκληση για άμεση συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι οι ύστατες ελληνικές προτάσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αμέσως, οπότε η συμφωνία θα καθιστούσε χωρίς νόημα το δημοψήφισμα.Μπαράζ δηλώσεων
«Το συμπέρασμα των υπουργών Οικονομίας ήταν ότι έπρεπε να περιμένουμε το δημοψήφισμα και μετά να αντλήσουμε τα συμπεράσματά μας. Δεν είναι τα ίδια συμπεράσματα από το “ναι” ή το “όχι”. Εάν είναι “ναι”, πολύ εύκολα θα ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση και πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία πολύ γρήγορα. Εάν κερδίσει το “όχι”, θα είμαστε στο άγνωστο. Εναπόκειται στους Ελληνες να απαντήσουν».
■ Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ζήτησε από τους Ελληνες «να ψηφίσουν με τα μάτια ανοιχτά, κατανοώντας όλες τις συνέπειες αυτού που θα μπορούσε να σημαίνει το "όχι", το οποίο θα μπορούσε να σπρώξει την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη».
■ Ο υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν αναφέρθηκε χθες στις διαφορετικές απόψεις Γαλλίας-Γερμανίας: «Μέσα από διάλογο ψάξαμε μια συμφωνία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε “όχι”. Δεν μπορούμε να συζητάμε με κάποιον που λέει “όχι”. Εμείς μπορούμε να προσφέρουμε μια μοναδικότητα της Γαλλίας, χωρίς να μας κατηγορούν ότι είμαστε διχασμένοι απέναντι στη Γερμανία. Ο ελληνικός λαός θα εκφραστεί. Τη Δευτέρα ψάχνουμε μια νέα συμφωνία και μετά θα λειτουργήσει η αλληλεγγύη της Ευρώπης».
■ Ο Κλοντ Μπαρτολόν, πρόεδρος της γαλλικής Βουλής, ελπίζει πως η παρούσα κρίση θα είναι αφορμή για να επανιδρυθεί άμεσα η Ευρώπη, όχι με βάση τις αγορές, αλλά τις αξίες. Εκφράζει τη διαφωνία του με την τακτική της Γερμανίας και τονίζει ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, να βρεθεί ο σωστός συμβιβασμός, γιατί «μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν είναι μια ολοκληρωμένη Ευρώπη».