Μετά την περσινή διάσχιση ολόκληρης της Ελλάδας με καγιάκ, το «Ελλάδα 1000 Μίλια», ο...
κωπηλάτης του South Evian Gulf team, Άγγελος Χριστοφίδης, ετοιμάζεται για ένα ακόμα εγχείρημα στην ανοιχτή θάλασσα, το 5ο κατά σειρά της ομάδας: Θεσσαλονίκη – Πειραιάς με καγιάκ. Σκοπός και αυτής της αποστολής είναι η διάδοση της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών και η αύξηση του αριθμού των εθελοντών δοτών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών «Χάρισε Ζωή».
Με απόπλου προγραμματισμένο για τις 26 Ιουλίου 2015 από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Θεσσαλονίκης και μια σύντομη στάση στην Κατερίνη το ίδιο απόγευμα και τον Πλαταμώνα την επομένη (27/7), η αποστολή θα πλεύσει νότια, κατά μήκος των ακτών της Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας. Θα πραγματοποιήσει στάση στη Σκιάθο (29/7), θα διασχίσει τον Ευβοϊκό, με μία στάση στην Ερέτρια (1/8) και θα συνεχίσει παράκτια σε όλη τη νότια ακτή της Αττικής. Αφότου πραγματοποιήσει μια στάση στην Κέα (4/8), θα καταπλεύσει στο Μικρολίμανο του Πειραιά (7/8). Πρόκειται για μία απόσταση 330 ναυτικών μιλίων, με εκτιμώμενη διάρκεια ταξιδιού τις 14-15 ημέρες. [Οι ημερομηνίες μπορεί να μεταβληθούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού λόγω καιρικών συνθηκών]
Στις προγραμματισμένες στάσεις της αποστολής, εκπρόσωποι και εθελοντές του «Χάρισε Ζωή» θα ενημερώνουν για τη σημασία της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών και θα εγγράφουν νέους, υποψήφιους δότες. Η σημασία της αύξησης του αριθμού των εθελοντών δοτών στην Ελλάδα είναι επιτακτική, καθώς με τα σημερινά δεδομένα η ανεύρεση μοσχεύματος για εκατοντάδες ασθενείς είναι εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή, καθώς ο χαμηλός αριθμός των δοτών στην Ελλάδα καθιστά αναπόφευκτη την αναζήτηση και εισαγωγή μοσχευμάτων από το Εξωτερικό.
Η αποστολή τίθεται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, καθώς και υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Λίγα λόγια για την ομάδα
Το South Evian Gulf team ιδρύθηκε στον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο το 2010 με κίνητρο τη βαθιά αγάπη για τη θάλασσα και τα ναυτικά ταξίδια και βαθύτερη επιθυμία την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο. Μέσα από έναν διαρκή αγώνα με τον ίδιο τους τον εαυτό, με δέος και σεβασμό απέναντι στην ανυπέρβλητη δύναμη του υγρού στοιχείου και με πίστη στο ομαδικό πνεύμα, οι αθλητές της ομάδας χαράσσουν κάθε χρόνο και νέες ρότες στο ανοιχτό πέλαγος, με πυξίδα τους την ιδέα της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.
Κάθε μεγάλη αποστολή του South Evian Gulf team είναι ένας κωπηλατικός μαραθώνιος εκατοντάδων ναυτικών μιλίων στην ανοιχτή θάλασσα, με όλες τις προκλήσεις που αυτό συνεπάγεται, ο οποίος πρωτίστως υπηρετεί έναν κοινωνικό σκοπό. Κάθε θαλασσινό ταξίδι της ομάδας είναι ταυτόχρονα μια δυνατότητα επικοινωνίας με ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο, με σκοπό την υποστήριξη των πιο ευπαθών ομάδων της κοινωνίας και ειδικότερα εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
To South Evian Gulf team δεν είναι ναυτικός όμιλος, ούτε αθλητικός σύλλογος. Είναι μια δεμένη ομάδα ανθρώπων που μέσα στη μεγάλη αβεβαιότητα της ζωής και της θάλασσας αγωνίζονται με το σώμα, το μυαλό και την ψυχή, για όσα αξίζει να αγωνίζεται κανείς. Σε μια θάλασσα πιθανοτήτων, κυνηγώντας το απίθανο.
Λίγα λόγια για το ''Χάρισε Ζωή''
Το Κέντρο Ενημέρωσης & Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) «Χάρισε Ζωή» ενημερώνει και εγγράφει εθελοντές δότες για ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του αίματος, όπως λευχαιμία (τον πιο συνήθη καρκίνο στα παιδιά). Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς θα έχουν νέα ελπίδα ζωής αν βρουν συμβατό δότη για να κάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστών. Για να γίνει αυτή η μεταμόσχευση, όμως, πρέπει να βρούμε συμβατό δότη, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι οι πιθανότητες συμβατότητας είναι 1:20.000, μπορεί 1:1.000.000. Για να αυξηθούν οι πιθανότητες εύρεσης χρειαζόμαστε ανθρώπους, όπως εσείς, να συμμετάσχουν στην παγκόσμια και εθνική δεξαμενή ως εθελοντές πρόθυμοι να δωρίσουν ζωή. Η διαδικασία είναι ακίνδυνη και ανώδυνη. Αν βρεθείτε συμβατοί, δεν είναι απαραίτητη η παρακέντηση. Η συλλογή μπορεί να γίνει μέσω αιμοδοσίας.
Παγκοσμίως, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 25 εκατ. δότες. Στην Κύπρο, 1 στους 8 είναι εγγεγραμμένος εθελοντής δότης. Στη Ελλάδα δεν είναι ούτε το 0,003%. Το «Χάρισε Ζωή» μέσα από τη δεξαμενή εθελοντών δοτών του έδωσε νέα ελπίδα ζωής σε 10 ασθενείς, με πρόσφατο ένα 2χρονο παιδί με λευχαιμία. Με τη βοήθειά σας μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερους.