Αρνητικά προσκείμενα στο περιεχόμενο της νέας συμφωνίας της κυβέρνησης της Αθήνας με τους ευρωπαίους εταίρους εμφανίζεται να είναι η πλειοψηφία του ελληνικού διαδικτύου. Ωστόσο υπάρχει και το έντονο στίγμα και μιας ουδέτερης τάσης στα social media που γνωρίζει τις επιπτώσεις της νέας συμφωνίας, επικρίνει την σκληρή πολιτική των ευρωπαίων δανειστών και προτάσσει την εθνική ενότητα για την αντιμετώπιση των επερχόμενων δυσκολιών.
Τα στοιχεία του paloPro μας δείχνουν ότι νέα συμφωνία με το Eurogroup συγκέντρωσε 71.666 συνολικές αναφορές στο ελληνικό διαδίκτυο για την υπό εξέταση χρονική περίοδο 08/07 – 13/07 2015.
Η νέα συμφωνία Αθήνας και Eurogroup καταγράφει μεγάλο αριθμό αρνητικών συναισθημάτων έναντι των θετικών και το μεγαλύτερο ποσοστό τους συγκεντρώνεται στο Twitter.
Τα δημοσιεύματα του ελληνικού διαδικτύου που αναφέρονται στη νέα συμφωνία με το Eurogroup επικεντρώνονται κυρίως στους σκληρούς όρους που την υπαγορεύουν, στην μεταστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και στο θρίλερ των διαπραγματεύσεων μέχρι να βγει «λευκός καπνός».
Οι ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες και τα Tweets πήραν «φωτιά» από τη στιγμή που η σύνοδος του Eurogroup θα αποφάσιζε το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη. Η θεματολογία πριν, κατά την έναρξη και κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων του Eurogroup κατέστησε σαφές ότι οι ευρωπαίοι δανειστές είχαν στην ατζέντα το Grexit και ότι δεν μπλόφαραν.
Κάποια δημοσιεύματα συνοδεύονταν και από αναλύσεις για την αλλαγή της στάσης του Αλέξη Τσίπρα και την απόφασή του να συμβιβαστεί με τους ευρωπαίους και να συγκρουστεί με τους σκληροπυρηνικούς του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν τη ρήξη με την Ευρώπη.
Tην ίδια στιγμή άλλα συμπεριλάμβαναν και την επόμενη μέρα είτε εντός ευρωζώνης είτε στην περίπτωση Grexit εξηγώντας το τι σημαίνει μια συμφωνία και το τι σημαίνει η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Ωστόσο ένα από τα σημαντικά ευρήματα των δεδομένων του paloPro είναι η εμφάνιση μιας ουδέτερης τάσης, που αντιπροσωπεύει τους συνειδητοποιημένους χρήστες των social media, εκείνους όπου αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις με ψύχραιμη ματιά και συστήνουν εθνική ενότητα και ομοψυχία. Τα σχόλια τους απέφευγαν τις ακρότητες, ήταν ισορροπημένα και δείχνουν να έχουν τις γνώσεις που απαιτούνταν για εκτιμήσουν σωστά τις εξελίξεις. Τη συγκεκριμένη τάση την εντοπίσαμε αρχικά σε μια προηγούμενη ανάλυση μας με τίτλο «Ο Τρίτος δρόμος για την Ευρώπη». Οι συνειδητοποιημένοι αυτοί χρήστες των social media εκφράζουν την ανάγκη για την αποκήρυξη του παλαιού κατεστημένου, την ανάγκη για συσπείρωση όλων των υγειών πολιτικών δυνάμεων, την ανάγκη για εθνική ενότητα καθώς και την ανάγκη για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα επανεκκινήσουν την ελληνική οικονομία.
Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία paloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης