Η μελέτη 33 άστρων γύρω από τα οποία περιστρέφονται εξωπλανήτες που δυνητικά θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή έδειξε ότι πλανήτες σαν τη Γη θα μπορούσαν να έχουν γεννηθεί στην πρώιμη φάση της ζωής του σύμπαντος πριν από 11 δισ. χρόνια.

Υπολογίζεται ότι το Σύμπαν έχει ηλικία περίπου 14 δισ. ετών η μελέτη είναι σημαντική

Η επιλογή των άστρων από έναν κατάλογο 1.200 άστρων που έχει εντοπίσει το Kepler έγινε με γνώμονα ιδιότητες όπως η ταλάντωση και άλλες παραμέτρους (μάζα, ηλικία, διάμετρος, πυκνότητα, μάζα, απόσταση κλπ). Συνολικά, την τελευταία διετία έχει εντοπίσει και μελετήσει 145 χιλιάδες άστρα στον γαλαξία μας.

Τα επιλεχθέντα άστρα βρίσκονται στον αστερισμό του Κύκνου και η απόστασή τους από τη

Οι επιστήμονες έχουν ήδη καταφέρει να πιστοποιήσουν την ύπαρξη πλανητικών συστημάτων σε περίπου δύο χιλιάδες από αυτά τα άστρα με την έρευνα να συνεχίζεται.

Το συμπέρασμα της διεθνούς ομάδας επιστημόνων με επικεφαλής τον Βίκτορ Σίλβα Αγκουάιρ του Κέντρου Αστρικής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Ωρχους στη Δανία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πανάρχαια άστρα ηλικίας άνω των 11 δισ. ετών διαθέτουν πλανήτες σαν τη Γη, δηλαδή πλανήτες που βρίσκονται στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την παρουσία ζωής.

Εάν πράγματι υπάρχουν πλανήτες με συνθήκες σαν αυτές της Γης, αυτό σημαίνει ότι και η ζωή πιθανώς να έκανε εξίσου νωρίς την εμφάνιση της.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».

econews
 
Top