Invitromagazine.gr:Αν προσπαθείτε να περιορίσετε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε, τότε θα πρέπει να γνωρίσετε και τα άλλα ονόματα της που χρησιμοποιούν οι εταιρείες στις ετικέτες των προϊόντων τους.
Η ζάχαρη υπάρχει σε τόσες πολλές μορφές και με τόσα πολλά ονόματα που η διερεύνηση για τη ζάχαρη σε μια ετικέτα μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε σαν να ψάχνετε μια βελόνα στα άχυρα! Ευτυχώς, με λίγη γνώση, σύντομα θα γίνετε ειδικός στην αναγνώριση της ζάχαρης στα τρόφιμα και έτσι οι προσπάθειες σας στην απώλεια βάρους και την υγεία σας γενικότερα δεν θα σαμποτάρονται.
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αναγνωρίσετε τη ζάχαρη σε μια ετικέτα είναι η κατάληξή της σε –όζη. Ο κανόνας είναι ότι αν βρείτε λέξεις που τελειώνουν σε -όζη, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να είναι ζάχαρη. Τα σάκχαρα που λήγουν σε -όζη περιλαμβάνουν σακχαρόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, γαλακτόζη, λακτόζη, κυτταροβιόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και στερεά γλυκόζης.
Ωστόσο επειδή όλα τα ονόματα που αναγράφονται δεν τελειώνουν σε –όζη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ζάχαρη. Ανεξάρτητα από την κατάληξή τους είναι ζάχαρη τα παρακάτω:
Σκούρα μελάσα
Σταφυλοσάκχαρο
Σιρόπι αγαύης
Χρυσό σιρόπι
Ιμβερτοζάχαρο
Δισακχαρίτης
Μαλτοδεξτρίνη
Ζάχαρη Ντεμεράρα
Ζάχαρη καρύδας
Δεξτράνη
Σιρόπι βύνης
Σιρόπι από σφένδαμο
Μελάσα
sugar_detectiveΖάχαρη μουσκοβάντο
Ραφιναρισμένο σιρόπι
Ορυζοσιρόπιο
Σορβιτόλη
Σιρόπι σόργο
Ζάχαρη τουρμπινάντο
Διγλυκερίδια
Διαχωριστικά βύνης
Μαλτόλη
Βύνη κριθαριού
Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
Ζάχαρη από τεύτλα
Καραμέλα
Σιρόπι καλαμποκιού
Χαρουπόμελο
Συμπύκνωμα χυμού φρούτων
Σιρόπι διύλισης
Αιθυλική μαλτόλη
Νέκταρ αγαύης
SugarByAnyNameΈτσι για παράδειγμα, εάν ένας κατασκευαστής επιθυμεί να γλυκάνει μια συγκεκριμένη μάρκα κράκερ μπορεί είτε να το κάνει χρησιμοποιώντας 15 γρ. ζάχαρης, ή 5 γρ. «σιρόπι βύνης «, 5 γρ. » ιμβερτοποιημένης ζάχαρης » και 5 γρ. γλυκόζης. Ορισμένοι κατασκευαστές φαίνεται να επιλέγουν αυτή τη μέθοδο μεταμφίεσης, τοποθετώντας αυτά τα συστατικά κάτω-κάτω στις λίστες των προϊόντων τους, έτσι ώστε να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η ποσότητα της ζάχαρης στο προϊόν είναι μικρότερη από ό, τι είναι.
Αν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε σάκχαρα ή αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας, διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέγετε φυσικές εναλλακτικές λύσεις όπως είναι η στέβια, το μέλι και το σιρόπι αγκινάρας.
Η ζάχαρη υπάρχει σε τόσες πολλές μορφές και με τόσα πολλά ονόματα που η διερεύνηση για τη ζάχαρη σε μια ετικέτα μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε σαν να ψάχνετε μια βελόνα στα άχυρα! Ευτυχώς, με λίγη γνώση, σύντομα θα γίνετε ειδικός στην αναγνώριση της ζάχαρης στα τρόφιμα και έτσι οι προσπάθειες σας στην απώλεια βάρους και την υγεία σας γενικότερα δεν θα σαμποτάρονται.
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αναγνωρίσετε τη ζάχαρη σε μια ετικέτα είναι η κατάληξή της σε –όζη. Ο κανόνας είναι ότι αν βρείτε λέξεις που τελειώνουν σε -όζη, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να είναι ζάχαρη. Τα σάκχαρα που λήγουν σε -όζη περιλαμβάνουν σακχαρόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, γαλακτόζη, λακτόζη, κυτταροβιόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και στερεά γλυκόζης.
Ωστόσο επειδή όλα τα ονόματα που αναγράφονται δεν τελειώνουν σε –όζη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ζάχαρη. Ανεξάρτητα από την κατάληξή τους είναι ζάχαρη τα παρακάτω:
Σκούρα μελάσα
Σταφυλοσάκχαρο
Σιρόπι αγαύης
Χρυσό σιρόπι
Ιμβερτοζάχαρο
Δισακχαρίτης
Μαλτοδεξτρίνη
Ζάχαρη Ντεμεράρα
Ζάχαρη καρύδας
Δεξτράνη
Σιρόπι βύνης
Σιρόπι από σφένδαμο
Μελάσα
sugar_detectiveΖάχαρη μουσκοβάντο
Ραφιναρισμένο σιρόπι
Ορυζοσιρόπιο
Σορβιτόλη
Σιρόπι σόργο
Ζάχαρη τουρμπινάντο
Διγλυκερίδια
Διαχωριστικά βύνης
Μαλτόλη
Βύνη κριθαριού
Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
Ζάχαρη από τεύτλα
Καραμέλα
Σιρόπι καλαμποκιού
Χαρουπόμελο
Συμπύκνωμα χυμού φρούτων
Σιρόπι διύλισης
Αιθυλική μαλτόλη
Νέκταρ αγαύης
SugarByAnyNameΈτσι για παράδειγμα, εάν ένας κατασκευαστής επιθυμεί να γλυκάνει μια συγκεκριμένη μάρκα κράκερ μπορεί είτε να το κάνει χρησιμοποιώντας 15 γρ. ζάχαρης, ή 5 γρ. «σιρόπι βύνης «, 5 γρ. » ιμβερτοποιημένης ζάχαρης » και 5 γρ. γλυκόζης. Ορισμένοι κατασκευαστές φαίνεται να επιλέγουν αυτή τη μέθοδο μεταμφίεσης, τοποθετώντας αυτά τα συστατικά κάτω-κάτω στις λίστες των προϊόντων τους, έτσι ώστε να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η ποσότητα της ζάχαρης στο προϊόν είναι μικρότερη από ό, τι είναι.
Αν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε σάκχαρα ή αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας, διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέγετε φυσικές εναλλακτικές λύσεις όπως είναι η στέβια, το μέλι και το σιρόπι αγκινάρας.