Την ώρα που κορυφώνονται οι διεργασίες σε κυβερνητικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες που φέρνουν τους θεσμούς να επιμένουν στην εκπλήρωση υψηλών δημοσιονομικών στόχων για φέτος και το 2016, πιέζοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση για την λήψη φορολογικών μέτρων στην πιο δυσμενή μορφή τους για τους φορολογούμενους.
Τα μέτρα αυτά που θα είναι δύσκολα πολιτικά διαχειρίσιμα για την κυβέρνηση ουσιαστικά ακυρώνουν ακόμη και την υποψία ελάφρυνσης της ελληνικής οικονομίας καταργώντας και πιθανά κυβερνητικά επιχειρήματα περί τέλους του μνημονίου και της μνημονιακής πολιτικής λιτότητας. Τα φορολογικά μέτρα στα οποία φέρονται να παραπέμπουν την κυβέρνηση οι δανειστές είναι:
-διατήρηση του ΕΝΦΙΑ στη σημερινή του μορφή. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα κληθούν και φέτος να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν συνολικά 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, όσα πλήρωσαν και πέρυσι. Καμιά ελάφρυνση από το φόρο, ούτε για νοικοκυριά που βρίσκονται σε περιοχές με πολύ χαμηλές τιμές ζώνης. Θα διατηρηθούν όμως οι απαλλαγές που ισχύουν από τον ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και τους ανάπηρους.
-μείωση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα από το 2016. Αυτό εκτός από το γεγονός ότι θα αφήσει ανεπηρέαστο τον ΕΝΦΙΑ για το 2015 θα αφήσει ανέγγιχτους και μια σειρά φόρους που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές τιμές, όπως είναι ο φόρος μεταβίβασης, γονικών παροχών κλπ
-κατάργηση της έκπτωσης 30% από την εισφορά αλληλεγγύης που ισχύει για όλους τους φορολογούμενους, ανεξάρτητα ύψους εισοδήματος. Παράλληλα, θα υπάρξει αύξηση των συντελεστών της εισφοράς για φορολογούμενους από ένα όριο εισοδήματος και πάνω. Με αυτήν την αλλαγή, εφόσον τελικά αποφασισθεί από την κυβέρνηση, όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το μηνιαίο εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της αύξησης της παρακράτησης της εισφοράς από το μισθό ή τη σύνταξή τους. Μάλιστα, η έκπτωση της εισφοράς θα καταργηθεί αναδρομικά από την Πρωτοχρονιά του 2015 και το ποσό που αναλογεί στην αύξηση της εισφοράς είτε θα βεβαιωθεί με το εκκαθαριστικό του 2016 είτε θα παρακρατηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους από μισθούς και συντάξεις.
-άμεση εφαρμογή των νέων συντελεστών ΦΠΑ, δηλαδή από την 1η Ιουλίου. Και αυτό προκειμένου να αυξηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο φέτος τα έσοδα από τον φόρο και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Μάλιστα κάποιες πληροφορίες φέρουν τους θεσμούς να έχουν πιέσει προκειμένου οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά να καταργηθούν και αυτοί από την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, αυτό θα φέρει μεγάλη αναστάτωση στην ελληνική τουριστική αγορά. Ο ίδιος, πάντως, ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει πεί τουλάχιστον δυο φορές δημοσίως ότι το νέο καθεστώς ΦΠΑ θα ισχύει από το φθινόπωρο.
Πηγή www.capital.gr/via:EEA