Στη μεγαλύτερη πρόκληση, από τον Ψυχρό Πόλεμο, φέρεται να προέβη η Ρωσία, εννέα πολεμικά αεροσκάφη της οποίας πέταξαν απειλητικά, κοντά στις χώρες της Βαλτικής, με συνέπεια να τα αναχαιτίσουν βρετανικά αεροσκάφη.
Το συμβάν, μάλιστα, επαναλήφθηκε αρκετές φορές- τις περισσότερες, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και έπειτα.
Όπως σημειώνεται, η Μόσχα έστειλε τα πιο γρήγορα υπερηχητικά μαχητικά αεροσκάφη που υπάρχουν στον πλανήτη, μαζί με κατασκοπευτικά αλλά και βομβιστικά για να κατασκοπεύσει τις διεργασίες και ασκήσεις του ΝΑΤΟ που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή, και που με τη σειρά τους σκοπό έχουν να δώσουν μια «προειδοποίηση» στον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Όπως εξομολογήθηκε ένας ανώτατος αξιωματούχος της βρετανικής αεροπορίας: «Ποτέ δεν έχει υπάρξει τέτοια περίοδος στο παρελθόν».
Ένας πιλότος, από την πλευρά του, υποστήριξε πως ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε τη Ρωσία να αναπτύσσει τα συγκεκριμένα μαχητικά της αεροπλάνα, τα οποία αποτελούν ίσως τα κορυφαία στη κατηγορία τους, με τη δυνατότητα να εκτοξεύσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σε στόχο που βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά.
Προκειμένου να αναχαιτίσουν τα ρωσικά αεροσκάφη, τα βρετανικά πολεμικά χρειάστηκε να προσπαθήσουν τέσσερις φορές συνεχόμενα- αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί ποτέ, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, από τον Ψυχρό Πόλεμο, έως και σήμερα.
Πηγές κάνουν λόγο επίσης για τον μεγαλύτερο αριθμό ρωσικών αεροσκαφών που έχει «εισβάλλει» σε εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ, επίσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, κατηγορώντας παράλληλα τον Βλάντιμιρ Πούτιν πως εκφράζει απειλές πολέμου.
Μετά το συμβάν, την περιοχή επισκέφθηκε ο υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλον. Σκληραίνοντας τη στάση της Βρετανίας, στο πλαίσιο και της γενικότερης επιδείνωσης των σχέσεων της Δύσης με τη Μόσχα, σημείωσε πως «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για ένα παιχνίδια. Η Βρετανία στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Ξέρουμε τι κάνουμε».
Αξίζει να επισημανθεί πως, πριν επισκεφθεί την περιοχή όπου συνέβη η εν λόγω πρόκληση, ο υπουργός Άμυνας είχε επιβλέψει και την ετήσια, ναυτική άσκηση Baltops, στα ανοικτά των ακτών της Πολωνίας, στην οποία συμμετείχαν φέτος περίπου 1.000 βρετανοί ναύτες.
Κατά τη διάρκεια της μεγάλης αυτής άσκησης, ρωσικά πολεμικά πλοία είχαν φτάσει σε απόσταση λίγο μεγαλύτερης του 1 χιλιομέτρου από τα βρετανικά και αμερικανικά πλοία, σε μια κίνηση που πηγή του πολεμικού ναυτικού των Η.Π.Α. χαρακτήρισε πως έφερε τα πλοία των δύο μεριών «υπερβολικά κοντά για να είναι άνετα».
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας σημείωσε ακόμη πως οι χώρες του ΝΑΤΟ και η Βρετανία θα παραμείνουν στο πλευρό των συμμάχων τους, αντίστοιχα, με απόψεις να εκφράζονται πως η Βρετανία θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τις στρατιωτικές της δαπάνες.
Εκείνο που προκαλεί έκπληξη, τέλος, δεν είναι το είδος της πρόκλησης, από την πλευρά της Ρωσίας, αλλά το είδος των μαχητικών αεροσκαφών που επέλεξε να στείλει, καθώς πρόκειται για ορισμένα από τα ισχυρότερα μαχητικά αεροσκάφη που υπάρχουν παγκοσμίως, σήμερα.
Ο Μάικλ Γκρέυντον, πρωην διοικητής της βρετανικής αεροπορίας, λέει πως η πρόκληση είναι μια απάντηση πως « Ο Πούτιν δεν θα αφήσει ασκήσεις να λάβουν χώρα σε αυτό το μέρος του πλανήτη, τις οποίες βλέπει απειλητικές, και να μείνουν μάλιστα δίχως απάντηση».
Σημειώνεται πως τέσσερα βρετανικά αεροσκάφη έχουν «σηκωθεί», προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις εκ μέρους των Ρώσων, μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες, συνολικά 6 φορές.
Βρετανικά αεροσκάφη, επίσης, έχουν αναχαιτίσει ρώσικα 12 φορές κατά τις τελευταίες 6 εβδομάδες, νούμερο που προκαλεί ανησυχία σε σχέση με τις 8 φορές που χρειάστηκαν σε 4 μήνες, πέρυσι.
Από πλευράς του, ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας σημείωσε πως τα ρωσικά αεροσκάφη ήταν «αχρείαστα προκλητικά», ενώ η ίδια η Ρωσία έχει ένα «αυξημένο ενδιαφέρον προς τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ».
 
Top