Λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να προχωρήσει σε σταδιακή απαγόρευση των τρανς λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, νέα επιστημονική μελέτη καταδεικνύει το πόσο επιζήμια είναι η κατανάλωσή τους για την υγεία μας.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο υποστηρίζουν ότι τα τρανς λιπαρά συνδέονται με απώλεια μνήμης. Μάλιστα, απέδειξαν ότι συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των επιπέδων μνήμης των ανδρών ηλικίας κάτω των 45 ετών.
Συγκεκριμένα, ανέλυσαν στοιχεία από 1.018 άνδρες και γυναίκες που κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης.
Κατά μέσο όρο, οι άνδρες ηλικίας 45 ετών και κάτω, ήταν σε θέση να θυμηθούν 86 λέξεις στα τεστ. Αλλά για κάθε επιπλέον γραμμάριο τρανς λιπαρών που κατανάλωναν κάθε μέρα, η απόδοσή τους μειωνόταν κατά 0,76 λέξεις.
«Ενώ τα τρανς λιπαρά οξέα αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, μειώνουν τον χρόνο ζωής των ανθρώπων», τόνισε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Μπεατρίς Γκολόμπ και εξηγεί:
«Εκτός από τη φλεγμονή που προκαλούν στον οργανισμό τα τρανς λιπαρά, ίσως εμποδίζουν και την παραγωγή των ω-3 λιπαρών οξέων από τον οργανισμό, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία. Και αυτό δεν αποκλείεται να συντελεί τελικά σε επιδείνωση της μνήμης».
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Plos One.
πηγη
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο υποστηρίζουν ότι τα τρανς λιπαρά συνδέονται με απώλεια μνήμης. Μάλιστα, απέδειξαν ότι συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των επιπέδων μνήμης των ανδρών ηλικίας κάτω των 45 ετών.
Συγκεκριμένα, ανέλυσαν στοιχεία από 1.018 άνδρες και γυναίκες που κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης.
Κατά μέσο όρο, οι άνδρες ηλικίας 45 ετών και κάτω, ήταν σε θέση να θυμηθούν 86 λέξεις στα τεστ. Αλλά για κάθε επιπλέον γραμμάριο τρανς λιπαρών που κατανάλωναν κάθε μέρα, η απόδοσή τους μειωνόταν κατά 0,76 λέξεις.
«Ενώ τα τρανς λιπαρά οξέα αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, μειώνουν τον χρόνο ζωής των ανθρώπων», τόνισε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Μπεατρίς Γκολόμπ και εξηγεί:
«Εκτός από τη φλεγμονή που προκαλούν στον οργανισμό τα τρανς λιπαρά, ίσως εμποδίζουν και την παραγωγή των ω-3 λιπαρών οξέων από τον οργανισμό, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία. Και αυτό δεν αποκλείεται να συντελεί τελικά σε επιδείνωση της μνήμης».
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Plos One.
πηγη