ΝΟΜΟΣ ΒΟΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΩΡΑ
Άρθρο 143 /Nόμος 4070 / ΦΕΚ 82/12-4-2012
Με δύο συγκεκριμένες παραγράφους στο άρθρο 143 του Ν.4070 ο υπουργός Μ. Βορίδης επιδίωξε να ποινικοποιήσει το κίνημα ενάντια στα διόδια για τις κινητοποιήσεις του. Επιδίωξε να τρομοκρατήσει τους χρήστες του δημόσιου οδικού δίκτυου νομιμοποιώντας τους αόατους τροχονόμους που δημιούργησε ο νόμος του ομογάλακτου του ντροπολόγου τέως υπουργού Δ. Ρέππα νομιμοποιώντας πέραν της αυτοπρόσωπης βεβαίωσης από τα όργανα της τροχαίας το αδίκημα της άρνησης καταβολής διοδίων και με «τεχνικά ή ηλεκτρονικά μέσα».
Η πρώτη παράγραφος: «12Α. Απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο κατάληψη μέρους ή ολόκληρου του οδοστρώματος και των εγκατεστημένων σε αυτό σταθμών διοδίων των αυτοκινητοδρόμων, καθώς και η παρεμπόδιση ή διακοπή (μερική ή ολική) της λειτουργίας των σταθμών διοδίων με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτοί που παραβαίνουν με πρόθεση τη διάταξη του προηγούμενου εδαφίου τιμωρούνται με τις ποινές της παραγράφου 1 του άρθρου 292 του Ποινικού Κώδικα.»
Επιδιώκει δηλαδή να φορτώσει το αδίκημα Παρακώλυσης Κυκλοφορίας στους αγωνιστές του κινήματος που διευκολύνουν την κυκλοφορία ανοίγοντας τα διόδια για να περνούν ελεύθερα και απρόσκοπτα εμποδίων τα αυτοκίνητα.
Καλούμε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τον αρμόδιο Αν.Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και τον Υπουργό Γιώργο Σταθάκη να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία, να γυρίσουν την πλάτη τους στους μεγαλοεργολάβους και να πράξουν το αυτονόητο. Να καταργήσουν το Χουντονόμο Βορίδη.
Επίσης άμεση θα πρέπει να είναι η κατάργηση του “εκτρώματος” Ρέππα ο οποίος κατέστησε την άρνηση πληρωμής διοδίων, παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με την δυνατότητα επιβολής προστίμου από την τροχαία 200 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.
Καλούμε όλα τα κινήματα, τις συλλογικότητες και κάθε συμπολίτη να διευρύνουμε το μέτωπο του αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της ζωής μας και με την επιβολή διοδίων στο αναφαίρετο δικαίωμα για ελεύθερη μετακίνηση στο δημόσιο οδικό δίκτυο που έχουν παραδώσει στους μεγαλοεργολάβους και τις εταιρίες οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ από το 2007.
Η δεύτερη παράγραφος: «Η βεβαίωση της παράβασης γίνεται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα που τη διαπιστώνουν είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω τεχνικών ή ηλεκτρονικών μέσων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 104 του παρόντος.»
Εδώ ο προστάτης των εταιριών, τέως υπουργός  Βορίδης επιδίωξε να νομιμοποιήσει την μη αυτοπρόσωπη βεβαίωση της άρνησης καταβολής διοδίων από τα όργανα της τροχαίας. Οι δεκάδες μηνύσεις που είχαν κατατεθεί κατά των αόρατων τροχονόμων, ιδιαίτερα στην Αττική οδό, μαζί με τη μαζική άρνηση των διερχόμενων στην καταβολή διοδίων είχαν ανησυχήσει τις εταιρίες και κινητοποίησαν το πολιτικό τους προσωπικό. Ποια είναι τα «τεχνικά και ηλεκτρονικά μέσα» που σημειώνει ο νομοθέτης χωρίς να συγκεκριμενοποιεί; Μέσα που διαθέτει η Τροχαία ή μέσα που διαθέτουν οι ιδιωτικές κοινοπραξίες και δεν έχουν νομιμοποίηση από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων; (όχι ότι δεν είναι πιθανόν να νομιμοποιηθούν οι κάμερες των εταιριών ανά πάσα στιγμή). Είναι προφανές ότι η νομοθετική ασάφεια επιδίωκε  πρωτίστως την τρομοκράτηση του κόσμου, ειδικά την αντίσταση σε ατομική βάση που συνεχώς εξαπλωνόταν και διευρυνόταν. Ταυτόχρονα επιδίωξε να νομιμοποιήσει την σχεδιαζόμενη συνεργασία ιδιωτικών εταιριών και κράτους στην αφαίμαξη της κοινωνίας.
Να σημειωθεί ότι ο νόμος Βορίδη δεν έχει καμία σχέση με τις ληστρικές συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών μας δρόμων στους μεγαλοεργολάβους του 2007 που αναθεωρήθηκαν προς όφελος των τελευταίων το 2013, επί κυβέρνησης Σαμαρά. Μπορεί να δρα και αυτός προστατευτικά προς τα κέρδη των εργολάβων και ενάντια σε εκείνα της κοινωνίας όμως για την κατάργησή του αρκεί μόνο μια νομοθετική πράξη στη Βουλή.
Δεν θα σταματήσουμε να υποστηρίζουμε ότι οι άδικοι νόμοι καταργούνται στο δρόμο όπως επιβάλλει το ελληνικό Σύνταγμα. Καταργείται με τη συλλογική αντίσταση και τους αγώνες του λαϊκού κινήματος.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων τα σταθεί στο πλευρό του λαού και να μη νομιμοποιήσει με πράξεις ή παραλήψεις της, το κράτος των κρατικοδίαιτων μεγαλοεργολάβων-καναλαρχών που μας πίνει το αίμα όλα αυτά τα χρόνια.
Κατάργηση του Νόμου Βορίδη, ΤΩΡΑ.
ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ-ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ
οδός Καυτατζόγλου 35, Αθήνα
 
Top