Εάν οι ωκεανοί της γης θεωρούνταν χώρα, θα είχαν μια οικονομία που θα ξεπερνούσε σε μέγεθος εκείνη της Ρωσίας ή της Βραζιλίας. Σύμφωνα με τελευταία μελέτη του WWF, οι ωκεανοί του πλανήτη αξίζουν 24 τρισ. δολάρια και παράγουν αγαθά και υπηρεσίες αξίας 2,5 τρισ. δολαρίων το χρόνο. Κάτι που σημαίνει ότι αποτελούν την 7η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η μελέτη συνυπολογίζει: την άμεση οικονομική παραγωγή από τους πόρους των ωκεανών (6,9 τρισ. δολάρια), την παραγωγική ακτογραμμή (7,8 τρισ. δολάρια), το εμπόριο και τις μεταφορές (5,2 τρισ. δολάρια) και την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα (4,3 τρισ. δολάρια).
Μάλιστα, όπως λέει το WWF, ακόμα και αυτές οι εκτιμήσεις είναι συντηρητικές, καθώς δεν έχουν συνυπολογιστεί οι δραστηριότητες παραγωγής ενέργειας στους ωκεανούς, όπως για παράδειγμα τα offshore αιολικά πάρκα ή οι θαλάσσιες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και αερίου. Και αυτό, γιατί είναι δύσκολο να υπολογιστούν τα ποσά που παράγονται σε αυτούς τους τομείς.
Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με τους ωκεανούς δημιουργούν μια μεγάλη απειλή, διαπιστώνει το WWF και καλεί τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τους ανθρώπινους αλλά και φυσικού παράγοντες που επηρεάζουν τις θάλασσες. Με οκτώ προτάσεις δράσεις, ο οργανισμός ζητά να παρθούν μέτρα για την ανάπτυξη ζωνών θαλάσσιας συντήρησης καθώς και να τεθούν βιώσιμοι στόχοι. Οι βασικές απειλές των ωκεανών είναι η ρύπανση και η καταστροφή των θαλάσσιων ειδών, καθώς και η κλιματική αλλαγή.
πηγη