Η Πρωτομαγιά στους αγωνιστικούς χώρους, είναι μέρα πένθους. Την 1η Μαίου 1994, στη στροφή «Ταμπουρέλο» της Ίμολα, κατά τη διάρκεια του Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο, η μπλε-άσπρη Williams FW 16, «έσκαγε» στα προστατευτικά τοιχώματα και ένας από τους κορυφαίους οδηγούς όλων των εποχών, ο Άιρτον Σένα άφηνε την τελευταία του πνοή.

Ο γιός του ανέμου, ο ταλαντούχος αυτός Bραζιλιάνος (που η λέξη ταλέντο δεν καλύπτει με κανέναν τρόπο τις τεράστιες οδηγικές του ικανότητες), ο άνθρωπος, που οδηγούσε όπως κανένας άλλος, έφυγε πολύ νωρίς για τη γειτονιά των αγγέλων.

Σε ηλικία 34 ετών, έχοντας κατακτήσει τρία παγκόσμια πρωταθλήματα στη Formula 1.

Έχουν γραφτεί εκατοντάδες βιβλία για τον Σένα. Με διαφορετικές τοποθετήσεις για τον χαρακτήρα του, τις αδυναμίες του, τον τρόπο που οδηγούσε, για τους ομηρικούς καυγάδες του με τον Ζαν Μαρί Μπαλέστρ (πρόεδρος της FIA τότε) γύρω από θέματα ασφάλειας, κάτι που ο Σένα το αντιμετώπιζε με μεγάλη ευαισθησία.

Όλα όμως καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.

Ότι ήταν πολύ μεγάλος, τεράστιος , οδηγός, και, μάλιστα σε κάθε επιφάνεια οδοστρώματος.

Στις 5 Μαίου στο Σάο Πάολο έγινε η κηδεία του με τιμές αρχηγού κράτους, ενώ στις 15 Μαίου 1994, στο Μονακό, το πρώτο Γκραν Πρι μετά την απώλεια του Σένα, οι οδηγοί που συμμετείχαν τότε στο πρωτάθλημα, Χάκινεν, Σουμάχερ, Μπέργκερ, Χιλ, Αλεζί, Φιτιπάλντι, Μπραντλ, Μορμπιντέλι, Μπλαντέλ, Μαρτίνι, Αλμπορέτο, Καταγιάμα, Κομά, Χέρμπερτ, Μπαρικέλο, Λέιτο, Μπερέτα, Γκασό, Πελμοντό, Λαμί, Μπράμπαμ, Πανί, συγκεντρώθηκαν στην εκκίνηση, ξεδίπλωσαν μια σημαία με το πρόσωπο του αδικοχαμένου βραζιλιάνου που έγραφε “adeus Ayrton”, κρατώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

Ο θάνατος του Σένα, επισκίασε, το θάνατο του Aυστριακού Ρόλαντ Ραντζεμπέργκερ, που είχε εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο, στα δοκιμαστικά του Γκραν Πρι, μια μέρα νωρίτερα.

Ο θάνατος του Σένα ήταν η αιτία η FIA να δώσει περισσότερη έμφαση σε θέματα ασφάλειας, ενώ 21 χρόνια μετά το θάνατό του παραμένει ο πολυνίκης στο Γκραν Πρι του Μονακό με 6 νίκες, (1987, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993) με τον εν ενεργεία τέσσερις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, Σεμπάστιαν Φέτελ, να έχει στο παλμαρέ του, μία μόνο νίκη, το 2011.
πηγη 
 
Top