Δεν είναι μόνο ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που επιζητεί μια άμεση λύση του ελληνικού προβλήματος.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Wall Street κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος και προειδοποιούν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι δεν πρέπει επ' ουδενί να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να φύγει από την Ευρώπη.

Ο βασικός τους φόβος είναι ότι η αντίδραση των αγορών σε ένα τέτοιο οριακό γεγονός θα προκαλέσει μια παγκόσμια οικονομική αναταραχή και θα γίνει ανασχετικός παράγοντας για την αμερικανική ανάπτυξη. Κάποιοι, βέβαια, αναφέρουν πως δεν έχουν το ίδιο άγχος όπως το 2012, ενώ υπάρχει και μια μερίδα χρηματιστών που θα αποδέχονταν ακόμη και μια αρνητική εκδοχή των γεγονότων και θα συνέχιζαν τη ζωή τους κανονικά.

Το φάντασμα της Lehman

Όπως αναφέρει το Politico, αρκετοί είναι εκείνοι που μιλώντας για την Ελλάδα ανακαλούν στο μυαλό τους τις ημέρες της κατάρρευσης της Lehman Brothers,της ρωσικής χρεοκοπίας, ακόμη και τα γεγονότα στο Σαράγιεβο το 1914 που οδήγησαν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η θεωρητική κουβέντα που αναπτύσσεται γύρω από το πόσο καλά οπλισμένη είναι η διεθνής κοινότητα υπό το φάσμα ενός Grexit, καταλήγει να αναφέρεται σε έναν οικονομικό Αρμαγεδδώνα.

Το ουσιαστικό είναι ένα: η Ουάσιγκτον και η Wall Street θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, διότι κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί στην αντίθετη περίπτωση. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, παραδέχεται: «Σαφώς, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πριν από 3-4 χρόνια, αλλά αυτή τη φορά μπορεί ο κόσμος να υποτιμήσει ξανά την κατάσταση, όπως έκανε με τη ρωσική χρεοκοπία ή τη Lehman Brothers. Ενδέχεται να προκύψει κάτι πολύ μεγάλο από μια τέτοια κρίση».

Ο πανικός των αγορών

Υπό το φόβο και μόνο μιας ελληνικής χρεοκοπίας και συνακόλουθης εξόδου από το ευρώ, οι αγορές θα αντιμετωπίσουν ένα κύμα πανικού που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη νομισματική ένωση, αλλά και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στην παγκόσμια οικονομία – πολλώ δε μάλλον στην αμερικανική που υπό την ηγεσία του Ομπάμα αρχίζει να βλέπει απτές βελτιώσεις.

Εξ αυτού του λόγου, αναφέρει το Politico, ο αμερικανικός παράγοντας πιέζει για μια άμεση λύση. Ο νυν υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ανέφερε την προηγουμένη εβδομάδα πως αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, η ζημιά θα είναι τεράστια για τους κατοίκους της.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν άμεσο ρόλο στις επαφές της Αθήνας με τις Βρυξέλλες, αλλά οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν όλες τις πλευρές έτσι ώστε να βρουν μια λύση στο επικείμενο Eurogroup στη Ρίγα, αναφέρει το άρθρο.

Θα υπάρξει λύση

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στο Politico πως υπάρχει αισιοδοξία ότι τελικά θα επέλθει μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Η εναλλακτική δεν είναι καλή. Μπορεί να οδηγήσει και άλλα κράτη εκτός της Ευρωζώνης. Αυτό θα σήμαινε την κατάρρευση του νομίσματος, την είσοδο της ηπείρου σε βαθιά ύφεση και θα προκαλούσε μια βίαιη αντίδραση των αγορών που θα επηρέαζε τους επενδυτές και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη – στοιχεία αρκετά για να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στην αμερικανική οικονομία». Για να καταλήγει, σχετικά ανακουφισμένος, «ευτυχώς, κανένα από αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα δεν θα συμβούν, αν και οι αμφιβολίες παραμένουν.

Ένας άλλος αξιωματούχος της Ουάσιγκτον αναφέρει πως ο κίνδυνος που συνδέεται με το Grexit δεν είναι υψηλός μεν, αλλά θα πρέπει να υπολογίζουμε, δε, ότι οι αγορές δεν λειτουργούν εν κενώ. Άρα, μια σειρά γεγονότων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό αρνητικό αποτέλεσμα.

Σκεπτικοί οι επενδυτές

Στη Wall Street, ήδη, υπάρχουν αρκετοί σκεπτικιστές για το αν, όντως, η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για ένα Grexit. Σημειώνουν πως αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, τότε θα αρχίσει μια ολόκληρη κερδοσκοπία για το ποιος θα την ακολουθήσει. Αυτό θα προκαλέσει μια άνοδο στο κόστος δανεισμού και έναν φαύλο κύκλο που κανείς δεν θα ξέρει πότε θα τερματιστεί. Ολοένα και περισσότερο, πάντως, αναφέρεται η πιθανότητα της εξόδου λόγω ατυχήματος. Κάτι που επαναλαμβάνει συνεχώς ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, αλλά σημείωσε και ο Πολ Ντόνοβαν της UBS προς τους πελάτες του.

«Όσοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ και θα υπάρξει μικρή επίδραση σε άλλες χώρες, σκέφτονται επικίνδυνα. Ο κίνδυνος μετάδοσης θα αυξηθεί, ειδικά αν οι καταθέτες αρχίσουν να παίρνουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και τα κρύβουν κάτω από τα στρώματά τους», έγραψε χαρακτηριστικά. Οι περισσότεροι επενδυτές της Wall Street αρχίζουν να αποδέχονται αυτή την εξήγηση και αντιλαμβάνονται πως η Ελλάδα υπό τον Τσίπρα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Αναφέρουν, δε, πως αν οι δανειστές υποκύψουν σε αυτά που ζητάει η Αθήνα, τότε ανάλογη αντιμετώπιση θα ζητήσουν και άλλες χώρες και αυτό συνιστά ένα πρόβλημα.

Δεν θα είναι το ίδιο

Ο Σάμερς συγκεφαλαιώνει το θέμα ως εξής: «Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει, δεν θα είναι εύκολο να πεις πως η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι απίθανη για κάποιον άλλον. Και αν μια έξοδος είναι πάντα εκεί, η πίεση προς τις αδύναμες χώρες μεγαλώνει. Το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο, καθώς πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Γι' αυτό και όλοι ελπίζουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα».



Πηγή
 
Top