Η κυβερνητική μεταναστευτική πολιτική έχει πυροδοτήσει μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Μαξίμου και των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά την δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου ότι οι μετανάστες στις πλατείες «λιάζονται». Την ίδια στιγμή το πρόβλημα της μετανάστευσης γίνεται ακόμα πιο εκρηκτικό καθώς ολοένα και πιο μεγάλος αριθμός μεταναστών καταφθάνει από τα νησιά στην Αθήνα αναζητώντας τροφή και στέγη.
Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ένα από τα θέματα που κυριαρχεί στα social media και το ελληνικό διαδίκτυο και με βάση τα στοιχεία του paloPro επιχειρούμε να καταγράψουμε τις αντιδράσεις τους εξετάζοντας την χρονική περίοδο 06/04 – 14/04 2015.
Τα στοιχεία του paloPro εμφανίζουν τους μετανάστες να συγκεντρώνουν με διαφορά τον μεγαλύτερο αριθμό αναφορών σε sites/blogs/opinions και social media και ανέρχονται σε 12162. Η υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου από την πλευρά της καταγράφει συνολικά 2488 αναφορές και τέλος τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών συγκεντρώνουν συνολικά 603 αναφορές.
 


 
Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα συναισθήματα του ελληνικού διαδικτύου για τις υπό εξέταση οντότητες. Οι παράνομοι μετανάστες καταγράφουν τα περισσότερα αρνητικά συναισθήματα, 8145 έναντι 1744 θετικών.
Η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Tασία Χριστοδουλοπούλου συγκεντρώνει, επίσης, πιο πολλά αρνητικά συναισθήματα που ανέρχονται σε 1411 έναντι 351 θετικών. Αξίζει να επισημάνουμε ότι το Twitter αποτελεί και το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που εμφανίζει για την Τασία Χριστοδουλοπούλου και το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικών συναισθημάτων (860). Η ίδια εικόνα παρατηρείται και για τους παράνομους μετανάστες όπου στο Twitter παρουσιάζουν 4864 αρνητικά συναισθήματα.
Τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών συγκεντρώνουν από την πλευρά τους 355 αρνητικά συναισθήματα έναντι 98 θετικών και παρατηρούμε ότι τα περισσότερα από τα αρνητικά (152) κυριαρχούν στα sites.
Η θεματολογία που κυριάρχησε στο ελληνικό διαδίκτυο για το μεταναστευτικό σύμφωνα με το εργαλείο Top 10 Topics του paloPro για την χρονική περίοδο 06/04 – 14/04 2015 περιστρέφεται γύρω από τη δήλωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου στον ΣΚΑΪ πως «δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο. Απλά το πρωί λιάζονται».
Η συγκεκριμένη δήλωση αναπαράχθηκε ταχύτατα σε social media, sites, blogs, σε όλο το φάσμα του ελληνικού διαδικτύου, έγινε το κεντρικό θέμα και προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και σχόλια.
Τα δημοσιεύματα που κυριάρχησαν επικεντρώνονται στις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι - που έκαναν έντονη κριτική στην υπουργό καθώς και στην κυβέρνηση για την μεταναστευτική πολιτική της.
Επίσης το Top 10 Topics δείχνει ότι το ελληνικό διαδίκτυο απασχόλησε και η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη σε τηλεοπτική εκπομπή του ότι «θα τους φέρεις στο δικό μου σπίτι που είμαι δεξιός και ήθελα κλειστά σύνορα και δεν θα τους πάρεις εσύ που ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ; Όχι κύριε, ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ; Μπόνους ένας λαθρομετανάστης σπίτι σου. Να τελειώνει η πλάκα».
 Όπως επίσης και το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ ότι «είναι δυστυχώς προφανές ότι οι αντιευρωπαϊκές λεβεντοαπειλές του κ.Καμμένου που αντιλαμβάνεται ως διαπραγματευτικό μοχλό μετανάστες και πρόσφυγες, βρίσκονται επισήμως στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων».
Παράλληλα «έπαιξε» και η ανακοίνωση για την μεταναστευτική πολιτική μετά την πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου, υποδηλώνοντας το ενδιαφέρον του διαδικτύου για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό. Ανακοινώθηκε ότι όσοι περνούν τα σύνορα θα έρχονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα φιλοξενούνται στα κέντρα υποδοχής κλειστού τύπου που ανοίγουν ξανά και θα διαχωρίζονται σε μετανάστες και πρόσφυγες πολέμου.
Συμπερασματικά τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα του paloPro δείχνουν ότι η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου προκαλεί τα social media και το ελληνικό διαδίκτυο, κάτι που διαφαίνεται τόσο από την καταγραφή του μεγάλου ποσοστού αρνητικών συναισθημάτων, όσο και από την κυριαρχία δημοσιευμάτων που την επικρίνουν. Επιπλέον τα στοιχεία εμφανίζουν και έναν έντονο προβληματισμό της ελληνικής διαδικτυακής κοινότητας για το πώς θα εξελιχθεί και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το «καυτό» μεταναστευτικό πρόβλημα.
 
Top