Τεράστια ένταση προκλήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο τι πρόκειται να πράξει η νέα διοίκηση με το υπό κατασκευή έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού. Αιτία η άρνηση της περιφερειακής Αρχής και της Ρένας Δούρου να συζητηθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος όπως ζητούσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Λαϊκή Συσπείρωση», «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή», «180 μοίρες, η...
Αττική Αλλάζει πρόσωπο», «Ελληνική Αυγή για την Αττική» και ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χ. Δαμάσκος («Αττική» – παράταξη Γ. Σγουρού) αλλά και κάτοικοι του δήμου Μαραθώνα, η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας στις 30.03.215, να δοθεί παράταση στην εταιρεία που έχει αναλάβει την ανέγερση του ΧΥΤΑ Γραμματικού για ένα χρόνο, προκειμένου να ολοκληρώσει τις εργασίες επί των οδικών αξόνων που οδηγούν στον ΟΕΔΑ Γραμματικού. Μάλιστα, η άρνηση της περιφερειακής αρχής να συζητηθεί το θέμα προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από τους παριστάμενους κατοίκους του Μαραθώνα οι οποίοι έσπευσαν να αρπάξουν τα μικρόφωνα και να καταγγείλουν την Ρένα Δούρου. Παράλληλα, η δημοτική σύμβουλος του δήμου Μαραθώνα, Σταυρούλα Δρακοπούλου, παίρνοντας τον λόγο -χωρίς προηγούμενη άδεια από τον πρόεδρο-, σημείωσε ότι οι κάτοικοι του Γραμματικού έδωσαν 78% στη «Δύναμη Ζωής» με την ψήφο τους για να καταργηθεί το έργο. «Δεν είμαστε αντίπαλοι. Πρέπει να ακούσετε την κοινωνία. Οφείλετε να ακούσετε την κοινωνία. Ο κόσμος του Γραμματικού είναι ανάστατος δυο ημέρες» σημείωσε.
Μετά από αυτό, η συνεδρίαση διακόπηκε για αρκετή ώρα και στη συνέχεια αποχώρησε η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Πάντως, η κ. Δούρου, είπε ότι «δεν υφίσταται κανενός είδους επιχειρηματολογία για το κατεπείγον». Αναφερόμενη ειδικά στους παριστάμενους κατοίκους από το Γραμματικό, τη Φυλή και την Κερατέα, σημείωσε ότι έγινε προσπάθεια να καλλιεργηθεί η λογική της αντιπαράθεσης κατοίκων και περιφερειακής αρχής και ειδικότερα ότι έγινε προσπάθεια αντιπαράθεσης με την ίδια προσωπικά Πρόσθεσε ότι η περιφερειακή αρχή έχει κληθεί στις Βρυξέλλες για να εξηγήσει τι θα γίνει με το Γραμματικό και ότι, μεταξύ άλλων, θέμα διαπραγμάτευσης θα είναι και η μη επιστροφή των εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δοθεί για το έργο (το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί). Και τόνισε: «Το αν θα γίνει ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, Μουσείο ή Μνημείο Διαφθοράς δεν έχει να κάνει με τους οδικούς άξονες. Η αντίθεσή μας στη δημιουργία ΧΥΤΑ είναι δεδομένη. Αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση».

Σε ανακοίνωση της η παράταξη «Αττική» με επικεφαλής τον Γιάννη Σγουρό ενημερώνει για τα εξής:
“Ενώπιος ενωπίω με τις προεκλογικές της μεγαλοστομίες ήρθε σήμερα η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αναφορικά με το τι πρόκειται να πράξει με το υπό κατασκευή έργο του ΧΥΤΥ Γραμματικού.
Παρά το γεγονός ότι τρεις παρατάξεις ζήτησαν να συζητηθεί η τύχη του έργου και στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παραβρέθηκε ομάδα κατοίκων από την περιοχή, η περιφερειακή αρχή δεν συναίνεσε στο να διεξαχθεί συζήτηση, παραπέμποντας το θέμα στις καλένδες και προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις.
Το γεγονός αυτό είχε αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου να διεξαχθεί υπό τις διαρκείς και έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Αφορμή για να υποβληθεί αίτημα συζήτησης του θέματος, στάθηκε η με αρ. 716/30-3-2015 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής με την οποία δόθηκε παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσής του έργου, γεγονός που έφερε για ακόμη μια φορά τη διοίκηση της Περιφέρειας σε σύγκρουση με τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές δεσμεύσεις της.

Η παράταξη «Αττική» με επικεφαλής τον Γιάννη Σγουρό είχε υπεύθυνα και με ειλικρίνεια τοποθετηθεί για το θέμα, τονίζοντας ότι ο ΧΥΤΑ Γραμματικού χωροθετήθηκε με νόμο του Κράτους το 2003, πριν δηλαδή από 11 ολόκληρα χρόνια. Η κατασκευή του έργου είχε ξεκινήσει από την κρατική περιφέρεια και με τον νόμο του Καλλικράτη περιήλθε στην αιρετή Περιφέρεια όντας ήδη ολοκληρωμένο κατά 60 %. Το έργο δεν μπορούσε να ακυρωθεί καθώς η Περιφέρεια θα επιβαρυνόταν με αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ προς τους εργολάβους και με επιστροφές χρημάτων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δε κατηγορίες που ανεύθυνα είχαν εξαπολυθεί περί περιβαλλοντικού εγκλήματος έπεσαν στο κενό μετά τις με αρ. 3561/2014 και 3562/2014 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σε δήλωση του ο Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Εμείς είπαμε εξ αρχής στους κατοίκους την αλήθεια. Δεν τους δουλέψαμε ποτέ. Δεν τάξαμε λαγούς με πετραχήλια για να γίνουμε αρεστοί. Τώρα η κα Δούρου πρέπει επιτέλους να σταματήσει τις υπεκφυγές. Οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Θα τηρήσει τις προεκλογικές της μεγαλοστομίες περί ακύρωσης του έργου, επιβαρύνοντας την Περιφέρεια με εκατομμύρια ευρώ ή θα μας «ταράξει στη νομιμότητα», εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ; Εδώ ταιριάζει το στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα που λέει ο λαός μας …»”.

πηγη
 
Top