Αν ένας καλοπροαίρετος αναγνώστης διαβάσει την κατά πλειοψηφία απόφαση της 13ης (Έκτακτης) Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε την Πέμπτη 24.4.15, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης το «ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ (ΠΝΠ) ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ»
και δεν την πάρει τοις μετρητοίς, τότε αν δεν προλάβει να βαρεθεί, θα είναι ευτυχής. Αν όμως αφιερώσει λίγο χρόνο για να τη σκεφτεί, τότε θα χρειαστεί τη βοήθεια των φίλων και του κοινού για να καταλάβει τι εννοεί ο ποιητής.
Από την πρώτη παράγραφο ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι αν η κυβέρνηση συζητούσε με τους φορείς της Τ.Α το θέμα της δέσμευσης των αποθεμάτων τους και εννοείται τους έπειθε, τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Αν μάλιστα αντί της ΠΝΠ κατέθετε νόμο στη Βουλή, τότε όλα θα ήταν μέλι γάλα.
1ο συμπέρασμα: Η δημοτική ομάδα του « Άλλου Δρόμου» θεωρεί λαθεμένη την ΠΝΠ της κυβέρνησης και διαφωνεί με τη δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου. Η διαφωνία δηλαδή έγκειται στον τρόπο που η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει τα χρήματα από τους ΟΤΑ. Κανονικά το ψήφισμα θα έπρεπε να τελειώσει σ’αυτό το σημείο. Όμως δυστυχώς δεν τελειώνει και ακολουθεί ακόμα μία παράγραφος διπλάσια της πρώτης.
Σ’αυτό το σημείο καλό είναι να αναφέρουμε τη δήλωση που έκανε πριν από την ψηφοφορία ο δήμαρχος κ. Βρεττάκος. Ανάμεσα στα άλλα είπε πως προσωπικά δεν είναι κατά των ΠΝΠ. Ούτε εξ άλλου το Σύνταγμά μας είναι, αφού τις προβλέπει για έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επειγόντων και απρόβλεπτων αναγκών. Ο δήμαρχός μας λοιπόν, είναι υπέρ των ΠΝΠ φυσικά σε περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσες, με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν φιλολαϊκή κατεύθυνση.
Συμπέρασμα 2ο. Ο δήμαρχος υποστηρίζει ευθέως πως η συγκεκριμένη ΠΝΠ της κυβέρνησης δεν έχει φιλολαϊκή κατεύθυνση. Άρα είναι μία αντιλαϊκή ΠΝΠ;
Στη δεύτερη παράγραφο οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του « Άλλου Δρόμου»διαπιστώνουν ότι η χώρα μας οδηγείται από ξένους και ντόπιους παράγοντες σε οικονομική ασφυξία. Με τη διαπίστωση της οικονομικής ασφυξίας νομίζω ότι συμφωνούν σχεδόν όλοι οι Έλληνες. Συμφωνούν δηλαδή στο ότι η οικονομική μας κατάσταση είναι ζοφερή, γι’αυτό ο καθένας αντιδρά κατά βούληση σε σχέση με τα όσα χρήματα διαθέτει, αν διαθέτει. Οι εκταμιεύσεις που γίνονται από τις τράπεζες αυτή την περίοδο δεν πρέπει να έχουν προηγούμενο και η αγορά κτυπάει μύγες κυριολεκτικά και ας μην υπάρχουν αυτήν την εποχή. 
Συμφωνεί φυσικά και η κυβέρνησή μας, που ισχυρίζεται πως στα κρατικά ταμεία δεν υπάρχουν τα ικανά χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες του Απρίλη. Δηλώνει λοιπόν, ότι έχει ανάγκη ενός ποσού για να μπορέσει αν χρειαστεί να πληρώσει τους μισθούς, τις συντάξεις, τα χρέη και τις λοιπές υποχρεώσεις της που λήγουν μέχρι τα τέλη Απριλίου. Και γι’αυτό προχώρησε στην ΠΝΠ.
Το ερώτημα λοιπόν που πρέπει να απαντηθεί είναι, αν η αποπληρωμή των υποχρεώσεων της κυβέρνησης είναι αντιλαϊκής κατεύθυνσης ή φιλολαϊκής. Οι σύμβουλοι του Άλλου Δρόμου σε πρώτο επίπεδο απάντησαν πως αν είναι να γίνει αυτό με τα αποθέματα των δήμων είναι αντιλαϊκής κατεύθυνσης κι έτσι δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να τα πάρει.
Δεν λένε λοιπόν, οι Αλλοδρομίτες της πόλης μας στην κυβέρνηση ότι μας λέει ψέματα ή ότι μπλοφάρει σε σχέση με το Απριλιάτικο δημόσιο έλλειμμα για τα βασικά έξοδα με σκοπό να βάλει χέρι στα αποθέματα της Αυτοδιοίκησης. Την εμπιστεύονται, αλλά της προτείνουν να κόψει το κεφάλι της και να βρει τα χρήματα που χρειάζεται από αλλού. Κι αν δεν τα βρει; Ε τότε, της προτείνουν να προχωρήσει σε στάση πληρωμών και σε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, εν ονόματι των αναγκών του λαού.
Έχω μια απορία, που μάλλον είναι δύσκολο να απαντηθεί, αλλά καμιά φορά σπάει ο διάολος το ποδάρι του κι αρχίζει το πανηγύρι. Η απορία είναι η εξής: Οι Αλλοδρομίτες που με ήσυχη την συνείδηση συμβούλευσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμα και σε στάση πληρωμών, έχουν σκεφτεί τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αν δηλαδή ισχυριστώ ότι το πολύ σε είκοσι μέρες θα βαρέσουν διάλυση όλα, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και όχι μόνο οι δήμοι και οι υπηρεσίες τους, κάτι τέτοιο θα τους φανεί υπερβολικό; Ή νομίζουν πως μια τέτοια κατάσταση είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη; Μήπως θεωρούν ότι η διάλυση είναι προάγγελος μιας επανάστασης; Η Ιστορία πάντως μας συμβουλεύει ότι στις μεγάλες κρίσεις ο πολύς ο κόσμος τις περισσότερες φορές πάει προς τα εκεί όπου υπάρχει η υπόσχεση της τάξης, ενός μίνιμουμ σχεδίου και της δύναμης. Μια φτωχή και αυτοσχεδιάζουσα αριστερά λοιπόν με ένα κράτος που ανήκει σε άλλους, που σε τρεις τέσσερις μήνες διακυβέρνησης καταφέρνει να επιλέξει τη στάση πληρωμών ως λύση στο οικονομικό αδιέξοδο της χώρας, θα βρεθούν άραγε πολίτες που θα την εμπιστευθούν; Πόσοι; 
Η απορία έχει και ένα δεύτερο σκέλος και αφορά στην προτροπή των Αλλοδρομιτών προς την κυβέρνηση για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους μας, εκτιμώντας πως αυτό θα μας λύσει τα χέρια. Η αλήθεια είναι πως η επιλογή αυτή υπάρχει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ( απόφαση Θες/νίκης, κλπ). Όπως επίσης είναι γεγονός πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τις πρώτες μέρες ήρθαν σε συζητήσεις με τους εταίρους μας, τους γνωστούς τοκογλύφους δανειστές μας, το έθεσαν το πρόβλημα. Και μετά σιωπή. Άρα οι υπεύθυνοι των οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα είναι πουλημένοι; Είναι λιπόψυχοι; Είναι ανίκανοι; Είναι προδότες; Τι είναι; Ή μήπως οι άνθρωποι κατανόησαν πως στην παρούσα συγκυρία και με το συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων στην  Ευρώπη, που προφανώς δεν είναι υπέρ μας, το θέμα της διαγραφής του χρέους δε μπορεί να είναι πρωτεύον; Και πολύ θα ήθελα να μάθω αν από το μυαλό των  Αλλοδρομιτών του Δημοτικού μας Συμβουλίου έχει περάσει το after. Διαγράφουμε το χρέος, σε στυλ ποιος τυφλός δε θέλει το φως του και μετά; Άραγε έχουν μια ιδέα του τι και πως θα είναι το μετά;
Επιστρέφουμε πάλι στο ψήφισμα για να δούμε στεγνά όλη τη συλλογιστική του.
Α) Οι ξένοι τοκογλύφοι (άραγε από ποιο επιτόκιο και πάνω χαρακτηρίζουμε κάποιον δανειστή τοκογλύφο;) προσπαθούν να οδηγήσουν την χώρα μας σε ένα νέο μνημόνιο μέσω της οικονομικής ασφυξίας με στόχο να γίνει συνείδηση στους Ευρωπαϊκούς λαούς ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι μονόδρομος. Τα μνημόνια που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αποδείχθηκε ότι είναι αντιλαϊκά και αναποτελεσματικά και άρα κι αυτό που προσπαθούν οι ξένοι να μας επιβάλλουν, αντιλαϊκό θα είναι. Τότε γιατί συζητάμε όταν εκ των προτέρων είμαστε σίγουροι για την κατάληξη; 
Β) Η κυβέρνηση οφείλει να μην υποχωρήσει στις αφόρητες πιέσεις και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, που γι'αυτό ψηφίστηκε. Ας μην μας διαφεύγει πάντως ότι για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης ακόμα και ως προς το μίνιμουμ - την άμεση αντιμετώπιση δηλαδή της ανθρωπιστικής κρίσης - απαιτούνται πολύ περισσότερα χρήματα απ'αυτά που μπορεί να έχει. 
Αν μάλιστα χρειαστεί να προχωρήσει η κυβέρνηση  i) σε στάση πληρωμών ii) σε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
Γ) Σ’αυτήν την κατεύθυνση είναι πρόθυμοι οι σύμβουλοι του Άλλου Δρόμου να στηρίξουν τις επιλογές της κυβέρνησης ακόμα και με παραχώρηση των ταμειακών διαθέσιμων του δήμου μας.
Δηλαδή, με άλλα λόγια αν η κυβέρνηση εισακούσει τους Αλλοδρομίτες, λέμε τώρα, τότε αυτοί είναι πρόθυμοι να δεσμεύσουν τα ταμειακά διαθέσιμα. Πότε; Τότε που δε θα φτάνουν ούτε για πασατέμπο. 
Αυτά και δεν πρόκειται για κωμωδία.
Ξέρετε, από τη στιγμή που οι Αλλοδρομίτες εμπιστεύονται την κυβέρνηση στο θέμα ότι υπάρχει πρόβλημα οικονομικό και δεν την εμπιστεύονται πως τα χρήματα του δήμου τους και των άλλων κρατικών υπηρεσιών τα ζητάει για καλό σκοπό, τότε αρχίζει η ανοησία να παίρνει κεφάλι και να σιγοντάρει τον ανορθολογισμό. Σε τέτοιες φάσεις σωτηρία δεν υπάρχει. Όλα θα αρχίσουν να πέφτουν κάτω από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι συνθήκες και οι προσδοκίες που καλλιέργησες.
Αν όμως πιστεύεις πως η κυβέρνηση έχει όντως μεγάλη ανάγκη να κερδίσει χρόνο, ότι έχει μεγάλη ανάγκη να φτάσει μέχρι τον Ιούλιο δίχως στάση πληρωμών και διαγραφή χρέους (καταστάσεις δηλαδή που ανοίγουν μονοπάτια σκοτεινά, ανεξέλεχτα και δυσπέραστα από ένα λαό εντελώς απροετοίμαστο κι ανοργάνωτο) ώστε να εξαντλήσει όλες τις διαπραγματευτικές της δυνατότητες, τότε ως Αυτοδιοίκηση ζητάς εγγυήσεις, χρονοδιαγράμματα και υπογραφές κάτω από τους όρους σου και δίνεις χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση. Στην κυβέρνησή σου δηλαδή, μιας και οι περισσότεροι Αλλοδρομίτες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ή τον ψήφισαν. Διαφορετικά παίζεις το παιχνίδι των ανθρώπων και των πολιτικών δυνάμεων που μας οδήγησαν σ’αυτήν την άθλια κατάσταση και ταυτόχρονα άθελά σου ή και συνειδητά ακόμα πριμοδοτείς την αφόρητη ιδεοληπτική ελαφρότητα του ΚΚΕ και των λοιπών αγωνιστικών δυνάμεων που διακαώς επιθυμούν την απομόνωση της χώρας μας. Που γι’αυτό διακαώς επιδιώκουν μια ασυνάρτητη αναμπουμπούλα του τα θέλουμε όλα εδώ και τώρα ανεξάρτητα αν μπορούμε, εκτιμώντας ότι θα επωφεληθούν, ενώ είναι γνωστό τοις πάσι ποιοι χαίρονται στην αναμπουμπούλα. 
Αγαπητοί σύμβουλοι του Άλλου Δρόμου, το πιο πιθανόν είναι πως το παιχνίδι θα παιχτεί σε ανώτερα κλιμάκια και οι αντιπαραθέσεις στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μικρή σημασία εντέλει θα έχουν. Όμως ο πήχης της πολιτικής σκέψης και δράσης και κατ'επέκταση του δημιουργικού έργου ανεβαίνει σε μια υπηρεσία, σ’έναν οργανισμό, σε μια κοινότητα και σε μια χώρα, όταν φροντίζουν και έχουν ευθύνη γι’αυτό όλοι. Όταν από τον πρώτο έως τον τελευταίο έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν και να συμμετέχουν στην καλλιέργεια μια σκέψης που προάγει τον στοιχειώδη ορθολογισμό και ατομικά και συλλογικά. Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου είναι ένα καλό παράδειγμα του τι πρέπει να αποφεύγεται στο μέλλον ως μια τουρλού και μικρομέγαλη πολιτική σκέψη και ως μία έκφραση ενός ανορθολογισμού που καλπάζει μες την καλή χαρά. Να'στε καλά. 
Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί το ψήφισμα του Άλλου Δρόμου όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας. 

http://stagona4u.gr/
 
Top