Νέα λίστα μεταρρυθμίσεων κατέθεσε στις αρχές της ευρωζώνης η Ελλάδα, εκτιμώντας ότι μπορούν να αποφέρουν έως και 6 δισ ευρώ έσοδα.



Το 26σέλιδο έγγραφο, που έχει στην κατοχή του ο δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε σχεδιασμούς για την πάταξη της φοροδιαφυγής προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα.



Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις κάνουν λόγο για έσοδα έως 875 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους των υπεράκτιων τραπεζικών εμβασμάτων και 600 εκατ. ευρώ από ένα νέο σύστημα "λοτταρίας" με στόχο να δώσει κίνητρο στους καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις.



"Ο μεγαλύτερος στόχος του παρόντος εγγράφου είναι, σε πρώτη φάση, να ξεκλειδώσουμε τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις της" αναφέρει το έγγραφο στην εισαγωγή. "Η Ελληνική Δημοκρατία θεωρεί ότι είναι υπερήφανο και αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αμετάκλητο μέλος της ευρωζώνης".



Παρότι η υποβολή σηματοδοτεί μια ακόμα προσπάθεια της Αθήνας να μετριάσει τις ανησυχίες, οι μεταρρυθμίσεις είναι παρόμοιες με αυτές της Παρασκευής και αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν αρκετά ζητήματα, όπως η αναθεώρησης του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος και η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, σημειώνει το δημοσίευμα των FT.



Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι FT, η πρόταση φαίνεται να αντιστρέφει τις μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος σε αρκετούς από αυτούς τους τομείς. Το έγγραφο περιλαμβάνει 1,1δισ. ευρώ σε νέες δαπάνες για το 2015, το μεγαλύτερο τμήμα (600 εκατ. ευρώ) από το οποίο αφορά στη λεγόμενη 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους.



Επίσης, προβλέπει την αναστολή της λεγόμενης "μηδενική ρήτρας έλλειμματος" που θα οδηγούσε σε περαιτέρω περικοπές στις κρατικές συντάξεις. Το μέτρο θα κοστίσει 326 εκατ. ευρώ.



Και ενώ το έγγραφο περιλαμβάνει πέντε ξεχωριστά μέτρα υπό τον τίλο “μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας”, αυτά αναφέρονται στη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και στην ενίσχυση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, δηλαδή μέτρα που ανατρέπουν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί παλαιότερα στο πρόγραμμα διάσωσης, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.





Ακόμα, το έγγραφο περιλαμβάνει αρκετές παραχωρήσεις ιδίως στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, τονίζει ο Spiegel, “Ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης από την Αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα ακυρωθούν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις”.



Όμως το νέο έγγραφο επισημαίνει ότι “όλες οι υφιστάμενες συμβάσεις θα πραγματοποιηθούν και όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει θα συνεχιστούν”. Οι υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις θα εξεταστούν ανά περίπτωση και αναμένεται να φέρουν έσοδα 1,5 δισ ευρώ το 2015, δηλαδή λιγότερα από τα 2,2 δισ ευρώ που προβλέπονται στο αρχικό πρόγραμμα διάσωσης.



"Σπάνια ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτυγχάνει τόσο θεαματικά!" υπογραμμίζεται στο έγγραφο. “Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι τον στόχο αυτό μη ρεαλιστικό, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι χαμηλό και ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων αδύναμος”.





Και ενώ το έγγραφο περιλαμβάνει πέντε ξεχωριστά μέτρα υπό τον τίλο “μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας”, αυτά αναφέρονται στη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και στην ενίσχυση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, δηλαδή μέτρα που ανατρέπουν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί παλαιότερα στο πρόγραμμα διάσωσης, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.



Παρά τις απαιτήσεις από την Αθήνα για μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο έγγραφο αναφέρεται ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να αποφέρουν πλεόνασμα μέχρι 3,9 %, που είναι πάνω από το στόχο του 3% που προβλέπεται από το τρέχον πρόγραμμα.





Δείτε εδώ τη λίστα


πηγη

 
Top