Συνεχίζεται το δράμα στο Νεπάλ με τα σωστικά συνεργεία να έχουν ανασύρει πάνω από 2.400 νεκρούς. Η υποδομή και οι πολιτιστικοί θησαυροί της χώρας καταστράφηκαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Καμιά επαφή δεν υπάρχει με 150 ορειβάτες στο Έβερεστ.

Μια ημέρα μετά τον καταστροφικό σεισμό στα Ιμαλάια σε εξέλιξη βρίσκεται αγώνας δρόμου των διεθνών οργανώσεων για την παροχή βοήθειας κυρίως στο Νεπάλ, το οποίο έχει πληγεί περισσότερο από το χτύπημα του εγκέλαδου. Από πολλές χώρες του κόσμου εστάλησαν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα προς την κυβέρνηση της χώρας, ενώ η γη συνεχίζει να σείεται καθώς νωρίς το πρωί σημειώθηκε άλλη μια ισχυρή σεισμική δόνηση, που έκανε τους ανθρώπους να πεταχτούν έξω στους δρόμους. Ακόμη και ο πρόεδρος της χώρας Ραμ Μπαράμ Γιαντάφ κοιμήθηκε σε σκηνή.



Κανείς δεν είναι σε θέση αυτήν τη στιγμή να προσδιορίζει το εύρος της τραγωδίας. Χθες ήταν ημέρα αργίας στο Νεπάλ και οι περισσότεροι δεν ήταν στα γραφεία τους ή στο κέντρο της πόλης, αλλά στα σπίτια τους, όταν έγινε ο πρώτος ισχυρότατος σεισμός. Μια εικόνα της καταστροφής επιχειρεί να δώσει μέσω της DW ο Τζορτζ Βαρουγκέζε, εκπρόσωπος της ΜΚΟ Asia Foundation, που έζησε ο ίδιος και η οικογένειά του τις τραγικές στιγμές. «Κανείς δεν μπορεί να δώσει αξιόπιστη απάντηση για τις διαστάσεις της καταστροφής, διότι στo Κατμαντού έχουν κοπεί οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι δρόμοι είναι μπλοκαρισμένοι από σύντριμμα σπιτιών. Έτσι τα ασθενοφόρα και τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές στην κοιλάδα του Κατμαντού. Εκεί η καταστροφή είναι πλήρης λόγω των πολλών παλιών σπιτιών. Από τον ιστορικό πύργο Νταραχάρα έχει απομείνει μόνο η βάση του. Ο εγκέλαδος έπληξε και τις ιστορικές γειτονικές πόλεις Μπακταπούρ και Πατάν». Η περιοχή ανάμεσα στo Κατμαντού και στην Ποκάρα, είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του Νεπάλ με πάνω από δύο εκατομμύρια κατοίκους. Το χωριό Μπάρμακ, όπου ήταν και το επίκεντρο του σεισμού, έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.



Οι διασώστες ψάχνουν στα συντρίμμια με τα χέρια τους για να ανασύρουν εγκλωβισμένους. Σε όλα τα πάρκα, τους δρόμους και τα πεζοδρόμια στο Κατμαντού έχουν στηθεί σκηνές και πρόχειρα καταλύματα. Οι θάλαμοι νεκρών είναι υπερπλήρη. Τα νοσοκομεία είναι τόσο γεματά, που οι γιατροί δίνουν τις πρώτες βοήθειες στην ύπαιθρο.

Στην πρωτεύουσα Κατμαντού δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ηλεκτρικό και όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία τηλεφωνική επικοινωνία είναι αδύνατη, μόνο από κινητά τηλέφωνα που οι άνθρωποι φορτίζουν από τις μπαταρίες των αυτοκινήτων. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Πακιστάν κι άλλες χώρες έστειλαν ήδη σωστικά συνεργεία για την ανάσυρση εγκλωβισμένων κάτω από τα συντρίμμια. Οι διεθνείς οργανώσεις της Caritas βρίσκονται ήδη στο Κατμαντού και κάνουν λόγο για τεράστια προβλήματα. Η γερμανική οργάνωση action medeor στέλνει χειρουργικό υλικό, αντιβιοτικά, παυσίπονα και ενέσεις και η Care σκηνές και πρόχειρα καταλύματα για 75.000 ανθρώπους, τρόφιμα, ταμπλέτες καθαρισμού του νερού και υλικά για σύστημα αποχέτευσης.

Στην κατασκηνωτική βάση του Έβερεστ έφτασαν το πρωί 6 ελικόπτερα για να μεταφέρουν τραυματισμένους ορειβάτες, καθώς από τον σεισμό προκλήθηκαν χιονοστιβάδες που καταπλάκωσαν τουλάχιστον 18 ανθρώπους. Για την ώρα δεν υπάρχει καμιά επικοινωνία με περίπου 150 ορειβάτες. Πιθανολογείται ότι πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε άλλες κατασκηνώσεις σε άλλα σημεία του βουνού. Στην Ινδία 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην Κίνα 6 και στο Μπαγκλαντές μια γυναίκα. Το υπουργείο Οικονομικών του Νεπάλ ανακοίνωσε ότι οι οικογένειες θα πάρουν το αντίστοιχο ποσό των 350 ευρώ για κάθε νεκρό.

Πηγή: Deutsche Welle
 
Top