Η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στη Μόσχα «μπορεί να αποδειχτεί ότι θα έχει ιστορική σημασία για τις ελληνορωσικές σχέσεις και πιθανότατα πολύ μεγάλη σημασία για όλη την περιοχή μας και την Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5». Όπως επισήμανε ανοίγει «ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνορωσικές σχέσεις και την ανάπτυξή τους το οποίο έχει επίκεντρο την ενέργεια» που παίζει σημαντικό οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο.
Η εξαιρετική επιτυχία του ταξιδιού στη Μόσχα «όχι μόνο για μας αλλά για όλη την Ευρώπη, είναι ότι άνοιξε ο δρόμος για τη διέλευση ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου, που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο στα σύνορα με τη FYROM με κατεύθυνση την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Π. Λαφαζάνης. «Ο αγωγός θα είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές συμφωνίες, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη» επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι τα ωφελήματα για τη χώρα μας θα είναι εξαιρετικά σημαντικά εφόσον το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη διέλευσή του από το ελληνικό έδαφος. Συγκεκριμένα η χώρα θα μπορεί να προμηθεύεται με σημαντικά φτηνότερες τιμές φυσικό αέριο, πράγμα που είναι πάρα πολύ θεμελιώδες για την οικονομία μας. Επίσης θα έχουμε δυνατότητα εμπορίας του φυσικού αερίου, θα υπάρχουν τέλη διέλευσης και φυσικά οι αναλογούντες φόροι. «Ετησίως το όφελος για τη χώρα από τον αγωγό μπορεί να ανέλθει σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ένα πολύ σημαντικό ποσό, δηλαδή, ιδιαίτερα για αυτή την περίοδο που διανύει η χώρα και η οικονομία», τόνισε με έμφαση.
Επίσης πρόσθεσε πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση της απασχόλησης, αφού για την κατασκευή του αγωγού θα δουλέψουν γύρω στις 20.000 άτομα, ενώ ανακοίνωσε πως η επένδυση για την ολοκλήρωση του αγωγού θα ανέλθει περίπου στα 2 δισ. Ευρώ.
Ανάφερε μάλιστα ότι «είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα να καταλήξουμε το επόμενο διάστημα σε συμφωνία για άμεσες χρηματοδοτικές προκαταβολές, σημαντικού ύψους προς τη χώρα μας, οι οποίες θα αποπληρωθούν μετά το 2019, που είναι η ημερομηνία λειτουργίας του αγωγού, με τα οφέλη τα οποία θα έχει το ελληνικό δημόσιο από τη λειτουργία του αγωγού». Και καταλαβαίνετε, τόνισε, ότι εάν ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία για άμεσες προκαταβολές το επόμενο διάστημα θα είναι μια σημαντική ανάσα για τη χώρα.
Ο Π. Λαφαζάνης διαβεβαίωσε ότι με τη συμφωνία αυτή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε σχέση με την Ε.Ε. διότι θα τηρηθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ταυτόχρονα αναφερόμενος στις αντιδράσεις κάποιων κύκλων σχετικά με την κατασκευή του αγωγού επισήμανε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για αντιδράσεις σε αυτό τον αγωγό, διότι υπάρχει ο άλλος αγωγός στη Βαλτική και μέσω αυτής φτάνει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία σε φτηνή τιμή, προνομιακή τιμή. Γιατί λοιπόν αυτός ο αγωγός είναι νόμιμος, είναι θεμιτός και δεν ενοχλεί κανέναν, ενώ έχουμε αντιδράσεις για το ρώσικο φυσικό αέριο, που θα περνάει από το ελληνικό έδαφος; Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Άλλωστε, ο ελληνικός αγωγός συμφέρει όλη την Ευρώπη, διότι το να έχουμε εναλλακτικές διαδρομές είναι θέμα ασφάλειας, ενεργειακής ασφάλειας για όλη την Ευρώπη».
Τέλος ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης εξέφρασε την έκπληξή του για τις αντιδράσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων παραγόντων για το ταξίδι του κυβερνητικού κλιμακίου στη Μόσχα. «Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να θεωρείται οικόπεδο του οποιουδήποτε. Η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη χώρα. Μπορεί να συνάπτει σχέσεις και να αναπτύσσει σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και στη βάση της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό κάναμε. Η επίσκεψη στη Ρωσία ήταν μια επίσκεψη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας για όλη την περιοχή. Ανοίξαμε το δρόμο για μεγάλες συμφωνίες. Γίνεται η χώρα μας ενεργειακός κόμβος», τόνισε. Παράλληλα επισήμανε: «Η πολιτική της κυβέρνησης είναι η μόνη πολιτική που αυτή την ώρα δίνει προοπτική στη χώρα και στην οικονομία μας. Προοπτική διεξόδου από την κρίση, προοπτική μιας ανεξάρτητης χώρας, η οποία θα κινείται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όχι ως νεοαποικία αλλά με τη δικιά της ιδιαιτερότητα, με τη δικιά της φωνή, τις δικές της προοπτικές, συμβάλλοντας συνολικά θα έλεγα και στην ανάπτυξη της περιοχής μας και στην ανάπτυξη της Ευρώπης»