Το πρώτο του άρθρο τιτλοφορείται «Χρήματα για τα θύματα, αλλά όχι για τον Τσίπρα»
«Ναι» στις γερμανικές αποζημιώσεις λέει το γερμανικό περιοδικό Spiegel στο πρωτοσέλιδό του δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι είναι ηθικά και πολιτικά σωστό. Στο κεντρικό άρθρο του περιοδικού, που τιτλοφορείται «Χρήματα για τα θύματα, αλλά όχι για τον Τσίπρα», το Spiegel αναλύει μία διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, το οποίο έχει κλιμακώσει την κόντρα μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου τις τελευταίες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο γερμανικό Μέσο και μάλιστα τέτοιου βεληνεκούς, που τάσσεται υπέρ της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο μία τέτοια κίνηση από την πλευρά του Βερολίνου θα εμπόδιζε τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει να συνδέει την παρούσα πολιτική και οικονομική κατάσταση με το παρελθόν. Στο άρθρο, στο οποίο γίνεται αναφορά τόσο στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο David Böcking που υπογράφει το δημοσίευμα σημειώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση διευκολύνει την κριτική αν αναφέρεται στο θέμα αυτό με τη λογική «ότι έχει τελειώσει».
«Η Γερμανία κατάφερε μετά την επανένωσή της, με διαπραγματευτικές τακτικές και λεπτομέρειες στις διατυπώσεις να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να προβάλει περαιτέρω αξιώσεις. Έτσι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας γλίτωσε την αποπληρωμή του αναγκαστικού δανείου των 476 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων που πήραν οι Ναζί» αναφέρει το άρθρο του Spiegel.
Παράλληλα, τονίζεται ότι η Γερμανία δεν έχει αποζημιώσει άλλα θύματα των Ναζί βασιζόμενη σε τεχνικά επιχειρήματα. Η αποζημίωση για καταναγκαστικά έργα καταβλήθηκε στην περίπτωση των ΗΠΑ, όταν οι γερμανικές επιχειρήσεις έχασαν ομαδικές αγωγές από την Αμερική. «Μια τέτοια λύση θα πρέπει να υπάρξει και τώρα για τους Έλληνες επιζώντες από τις σφαγές των Ναζί και για τις οικογένειές τους» σημειώνει ο αρθρογράφος.
Εν συνεχεία, το δημοσίευμα περνά στα οικονομικά μεγέθη, σημειώνοντας ότι αναφορικά με τα θύματα στο Δίστομο, οι αποζημιώσεις φτάνουν τα 28 εκατ. ευρώ και είναι οικονομικά εφικτές. «Εφόσον τις καταβάλει η Γερμανία, θα στείλει ένα σαφές μήνυμα. Ότι αναγνωρίζει το αίτημα της Ελλάδας, όχι από πολιτική πίεση, αλλά επειδή υπάρχει σχετική καταδικαστική απόφαση» σημειώνει ο αρθρογράφος του Spiegel, υπογραμμίζοντας ότι «μία τέτοια κίνηση από την πλευρά του Βερολίνου θα αποσυνέδεε το παρελθόν της χώρας από το σήμερα, ενώ συγχρόνως η ελληνική κυβέρνηση, η οποία σήμερα μαζεύει ακόμα και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για να μπορέσει να πληρώσει υποχρεώσεις, μισθούς και συντάξεις, θα στερείται μίας ακόμα δικαιολογίας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει».