Οι εμπλεκόμενοι στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο «πάνε να καθαρίσουν επιστρέφοντας λιγότερα από τα μισά χρήματα που φέρονται να έχουν υπεξαιρέσει»...

Στάση κάτι περισσότερο από αναμενόμενη για δύο νέους ανθρώπους που μέχρι πρόσφατα είχαν μια άνετη και πλούσια ζωή, αλλά τώρα απειλούνται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη. 
Και αυτό διότι φέρονται ως οι πρωταγωνιστές του μεγάλου σκανδάλου «Energa - Hellas Power», αμφότερες εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κατηγορούνται ότι δεν απέδωσαν στο Ελληνικό Δημόσιο 256.521.323,96 ευρώ.

http://www.protothema.gr/

Οι εκπρόσωποι τ/ων δύο εταιρειών δεν απέδωσαν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Το ποσό της οφειλής,  ανέρχεται, σύμφωνα με το βούλευμα, σε 256.521.323,96 ευρώ


Πρόκειται για μία από τις πλέον εμβληματικές υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος σε βάρος του Δημοσίου των τελευταίων ετών, η οποία αποκαλύφθηκε ενώ η χώρα στροβιλιζόταν στη δίνη της οικονομικής κρίσης και η κυβέρνηση επέβαλλε σκληρά μέτρα λιτότητας περικόπτοντας μισθούς και συντάξεις για να κλείσει τις μαύρες τρύπες του Προϋπολογισμού. Η εκδίκασή της βρίσκεται τώρα, περίπου τρία χρόνια μετά την αποκάλυψή της, σε εξέλιξη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 19 πρόσωπα, τα οποία αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τις κακουργηματικές κατηγορίες της υπεξαίρεσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα και της λαθρεμπορίας. Στην έδρα βρίσκονται τρεις γυναίκες δικαστές, με πρόεδρο του δικαστηρίου την κυρία Αννα Αγγελάτου και εισαγγελέα την κυρία Μερόπη Σάμπαλη. Οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στους εμπλεκόμενους -αν αποδειχτούν κατά την ακροαματική διαδικασία- επισύρουν ακόμη και ισόβια δεσμά, ποινή που μπορεί να «σπάσει» μόνο αν το δικαστήριο αναγνωρίσει ελαφρυντικά. Μια κίνηση ωστόσο των κατηγορουμένων κατά την έναρξη της δίκης ίσως μεταβάλει τελικά προς το ηπιότερο το εύρος των ποινών που μπορεί να τους επιβάλει το δικαστήριο: με έγγραφες δηλώσεις τους γνωστοποίησαν στη Δικαιοσύνη αλλά και στις αρμόδιες αρχές ότι επιθυμούν να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο ποσό 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ. ευρώ που, όπως υποστηρίζουν, είναι διαθέσιμα σε εταιρικούς λογαριασμούς τους. 



Ο Βασίλης Μηλιώνης με χειροπέδες κρύβεται πίσω από δικηγόρους και αστυνομικούς ενώ οδηγείται στην αίθουσα των δικαστηρίων

Ο δρόμος ώστε οι κατηγορούμενοι για υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων να μπορούν να επιστρέφουν στο Δημόσιο ποσά που φέρονται να έχουν υπεξαιρέσει -και να διεκδικήσουν έτσι ηπιότερη ποινική μεταχείριση- άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο με τον νόμο 4312/2014 για τη «Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατεσχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών και άλλες διατάξεις» τον οποίο ψήφισε η Βουλή. Βάσει των διατάξεών του, η Πολιτεία μπορεί να προχωρήσει στην άμεση είσπραξη των οφειλομένων, που στη συγκεκριμένη μάλιστα χρονική συγκυρία είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία για το Ελληνικό Δημόσιο. Ηδη η πρόθεση των κατηγορουμένων να επιστρέψουν τα ποσά έχει κοινοποιηθεί στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, στους προϊσταμένους των αρμόδιων ΔΟΥ κ.ά. 

Πρόκειται για μια κίνηση στρατηγικής από την πλευρά της υπεράσπισης, η οποία δίνει το δικαίωμα στους κατηγορουμένους της υπόθεσης «Energa - Hellas Power» να ελπίζουν, εφόσον οι δηλώσεις τους γίνουν δεκτές, ότι μπορούν να «μαλακώσουν» τις ποινές που προβλέπονται για τα αδικήματα που τους καταλογίζονται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα εξαλειφθεί το αξιόποινο των πράξεών τους και ότι θα αποφύγουν κάθε ποινική τιμωρία. 


Εισαγγελέας: Ολα ή τίποτα
Πάντως, μέχρι στιγμής το δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί επί των δηλώσεων, κάτι που έχει επιφυλαχθεί να πράξει με παρεμπίπτουσα απόφασή του κατά τη διάρκεια της δίκης. Η εισαγγελέας της έδρας, ωστόσο, εκφράζει επιφυλάξεις ως προς το αν πρέπει να γίνουν δεκτές από το δικαστήριο οι σχετικές αιτήσεις. Και αυτό διότι, σύμφωνα με την κυρία Σάμπαλη, με τις δηλώσεις τους οι κατηγορούμενοι δεν εκφράζουν την πρόθεση για πλήρη ικανοποίηση όλων όσους φέρονται να έχουν ζημιώσει, καθώς συναινούν μόνο στην ικανοποίηση του Δημοσίου και διάφορων δήμων. Κατά την εισαγγελέα θα έπρεπε να συναινέσουν για επιστροφή των οφειλομένων και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ΛΑΓΗΕ Α.Ε. (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), τα οποία επίσης ζημίωσαν, σύμφωνα με το βούλευμα, με τη δράση τους. Μάλιστα με αφορμή τη στάση αυτή των κατηγορουμένων, νομικοί κύκλοι έλεγαν ότι οι εμπλεκόμενοι στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο «πάνε να καθαρίσουν επιστρέφοντας λιγότερα από τα μισά χρήματα που φέρονται να έχουν υπεξαιρέσει». 



Ο Αριστείδης Φλώρος προσάγεται με χειροπέδες στο δικαστήριο

Ωστόσο, όπως αντιτείνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης, η πλευρά των κατηγορουμένων δεν συναινεί -σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον της δίκης- στην επιστροφή των χρημάτων σε ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ καθώς οι  εταιρείες Energa και Hellas Power έχουν ανταλλάξει αγωγές με τους παραπάνω φορείς ως προς το ύψος των απαιτήσεων που τους οφείλουν, οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί ακόμη. Με άλλα λόγια, δεν μπορούν να πουν το «ναι» για επιστροφή χρημάτων στα δύο παραπάνω ΝΠΙΔ προτού κριθούν από την αστική Δικαιοσύνη οι αγωγές που οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει. 

Την τελική απόφαση ωστόσο για το αν θα γίνουν ή όχι δεκτές οι αιτήσεις περί επιστροφής των 83 εκατ. ευρώ θα τη λάβει το δικαστήριο, το οποίο προς το παρόν αναμένει τις απαντήσεις των τραπεζών προκειμένου να διαπιστώσει καταρχάς αν πράγματι τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα και αν ναι, σε ποιους λογαριασμούς και σε ποια πιστωτικά ιδρύματα. 

Πρόκειται πάντως για ένα νομικό ζήτημα που θα κριθεί για πρώτη φορά από τη Δικαιοσύνη και η όποια απόφαση ληφθεί θα αποτελέσει νομολογιακό δεδομένο. Πάντως, αν τα χρήματα αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο, τότε το πιθανότερο είναι να πέσουν στα μαλακά τουλάχιστον οι πέντε βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση, δηλαδή οι Αριστείδης Φλώρος, Αχιλλέας Φλώρος (πατέρας του Αριστείδη), Βασίλης Μηλιώνης, Στέφανος Σιαφάκας και Νίκος Δεκόλης.
 
Top