Αγωνία για μισθούς και συντάξεις στο τέλος του Απριλίου

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group στις Βρυξέλλες βλέπει η ελληνική πλευρά, ωστόσο είναι εμφανές ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες αποκλίσεις.



Με την πορεία που έχουν πάρει οι συζητήσεις το Eurogroup για την Ελλάδα θα συγκληθεί μετά το Πάσχα των καθολικών και αναμένεται πριν τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου.



Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει μέχρι πότε μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία, αφού όλα δείχνουν ότι είναι δύσκολο να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις μέχρι το τέλος Απριλίου.



Μέχρι τις 8 Απριλίου, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να βρει 1,4 δισ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει 6μηνα έντοκα γραμμάτια που λήγουν στις 14 Απριλίου και μάλιστα να το κάνει χωρίς τις ελληνικές τράπεζες, ενώ στις 9 Απριλίου πρέπει να πληρωθεί και δόση 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.



Την ίδια ώρα οι Financial Times, αποκαλύπτουν πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι αμφισβητούν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να καλύψει μισθούς και συντάξεις για τον μήνα Απρίλιο!



Σύμφωνα με τους Financial Times σε κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τα έξοδά της τον Απρίλιο, που φθάνουν τα 1,7 δισ. ευρώ και να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ.



Το ελληνικό πακέτο περιλαμβάνει πρόσθετα έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ και «κούρεμα» κατά 50% των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος.



Στο πακέτο των παρεμβάσεων φαίνεται να υπάρχει αύξηση ΦΠΑ σε προϊόντα που περιέχουν έξτρα... λίπος, αλλά και το το μέτρο της online σύνδεσης των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με το taxis,



Για ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης θα ενημερώσει τη Βουλή τη Δευτέρα στις 8 μ.μ. ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να διεξαχθεί συζήτηση, με βάση το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής.



Στο μεταξύ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε το απόγευμα της Κυριακής το κυβερνητικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και παρουσιάστηκαν τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή.



Τα νομοσχέδια αυτά είναι:



-Επανασύστασης και λειτουργίας της ΕΡΤ. Η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί άμεσα μετά το Πάσχα.

-Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κατάργηση των σωφρονιστικών καταστημάτων Γ' τύπου και άλλες διατάξεις» με το οποίο επιχειρείται η συνολική αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος. Το σ/ν θα γίνει νόμος του Κράτους αμέσως μετά το σ/ν της ΕΡΤ Α.Ε.

-Σχέδιο νόμου για την αποκατάσταση των αδικιών στους δημοσίους υπαλλήλους και την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την προώθηση της αξιοκρατίας.

-Σχέδιο νόμου για την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση των δόσεων των στεγαστικών δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών.


 
Top