Τα ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για «σύμβολο των αριστερών εναντίον της ευρωπαϊκής λιτότητας»

Η συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους θεσμούς κυριαρχεί στον ξένο τύπο.



«Τώρα όμως και οι δύο πλευρές φαίνεται να βρήκαν έναν συμβιβασμό με τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης μπορεί να ζήσει», παρατηρεί η die Welt.



«Οι πολιτικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα γίνουν στις Βρυξέλλες και παράλληλα τεχνικά κλιμάκια θα σταλούν στην Αθήνα για να έχουν άμεση πρόσβαση σε φορολογικά και δημοσιονομικά στοιχεία».



Ο αρθρογράφος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, επισημαίνει ότι στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο έλληνας υπουργός Οικονομικών απέφυγε να δώσει λεπτομερή στοιχεία για τη ρευστότητα της χώρας του.



Στη ρευστότητα επικεντρώνεται και το σχόλιο της αυστριακής die Presse. O αρθρογράφος της επισημαίνει: «Μπορεί να ακούγεται παράδοξο για μια χώρα με οξύ χρηματοδοτικό πρόβλημα, αλλά οι Έλληνες που επί χρόνια καταγγέλλουν τη κηδεμονία από την Τρόικα, επανέκτησαν την ελευθερία λήψης αποφάσεων στην πραγματικότητα εξαιτίας του Αλέξη Τσίπρα (…). Στον κύκλο των επαϊόντων έχει ξεσπάσει διαμάχη στο ερώτημα για αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους. Στην πράξη ένα τέτοιο βήμα θα έβαζε σε δυσκολίες εκατομμύρια Ευρωπαίους, αλλά κι αυτό είναι ένα τμήμα της πολυδιακυρηγμένης από την Αθήνα δημοκρατικής αυτοδιάθεσης».



Από την άλλη η ιταλική εφημερίδα La Stampa, αναδεικνύει την κυβέρνηση Τσίπρα ως σύμβολο των αριστερών εναντίον της λιτότητας. «Η Αθήνα εναντίον του Βερολίνου; Πρόκειται για παλιά ιστορία», σημειώνει ο σχολιαστής της. «Στο μεταξύ το σύνθημα είναι η Αθήνα εναντίον της Φραγκφούρτης, ακόμη και εναντίον όλης της Ευρώπης. Μόνο μερικές εβδομάδες στην εξουσία και με μια διαπραγμάτευση που δεν καρποφόρησε, ο Αλέξης Τσίπρας διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει το σύμβολο των αριστερών εναντίον της ευρωπαϊκής λιτότητας, αν δεν έχει γίνει ήδη. Η λιτότητα όμως είναι η δυσάρεστη πτυχή μιας στρατηγικής που χρήζει βελτιώσεων, αλλά που φαίνεται να είναι η μοναδική για να βγάλει την ευρωζώνη από την ξηρασία της κρίσης και της ύφεσης».



Η γαλλική Liberation, στο σημερινό της σχόλιο θέτει όρια στην επίκληση της λαϊκής ετυμηγορίας. «Η ανεξαρτησία του ελληνικού λαού, που πρέπει να γίνει σεβαστή, σκοντάφτει στην ανεξαρτησία άλλων λαών, που πρέπει επίσης να γίνει σεβαστή. Και αυτοί οι λαοί αρνούνται να δώσουν στην Αθήνα νέα βοήθεια όσο καιρό η χώρα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της (…) Αυτή τη φορά δεν έχει να κάνει και τόσο με οικονομική ορθοδοξία. Κάθε δανειστής έχει το δικαίωμα να ζητά εγγυήσεις από αυτούς που δανείζει».



 
Top