Όλο το παρασκήνιο και η συμφωνία για ρευστότητα
Την εφαρμογή, άμεσα της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη και πλήρως κοστολογημένη λίστα μεταρρυθμίσεων για να μη χαθεί άλλος χρόνος συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι στις Βρυξέλλες.
Ο Αλέξης Τσίπρας μετά από 4 ώρες συζητήσεων έφυγε έχοντας στη βαλίτσα του τη δέσμευση ότι θα εφαρμοστεί η συμφωνία, όμως τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς πρέπει τάχιστα να φτιαχτεί μια λίστα μέτρων, παρά την επιστολή με τα 7 σημεία που έστειλε ο Γιάννης Βαρουφάκης στις Βρυξέλλες.
Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι η συζήτηση ήταν ειλικρινής, όμως υπήρξαν και δύσκολες στιγμές.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του προς τον πρωθυπουργό.
Φέρεται να του εξέφρασε πολλά παράπονα για την υποδοχή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, αλλά και ότι δεν μπόρεσαν να δουλέψουν με ασφάλεια. Μάλιστα του ζήτησε αυτό να αλλάξει.
Ο κ. Γιούνκερ φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει η κυβέρνηση να χαμηλώσει τους τόνους καθώς ενοχλείται από αντιευρωπαϊκές ρητορικές.
Στο τραπέζι της συνάντησης κάθισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Μάλιστα και ο κ. Νταίσελμπλουμ - που μπήκε σφήνα στη συνάντηση - είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος εξαιτίας της Ελλάδας και των ελληνικών χειρισμών.
Ο πρωθυπουργός είπε στους συνομιλητές του ότι υπάρχει ρευστότητα μέχρι τον Απρίλιο και για αυτό ζήτησε να μη καταθέσει τις μεταρρυθμίσεις τέλος Απριλίου όπως είχε συμφωνηθεί στο eurogrop τη 20ης Φεβρουαρίου αλλά νωρίτερα.
Η Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε και ανέλαβε την ευθύνη ότι τις επόμενες ημέρες να στείλει λίστα μέτρων. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κάθε θέληση να παρουσιάσει τον κατάλογο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί αυτό απαιτεί η στιγμή. Παράλληλα, θα υπάρξει και αποτίμηση των πρωτοβουλιών. Πότε θα γίνει αυτό δεν μπορώ να το πω, ωστόσο, όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα, για να αρχίσει να κινείται αυτή η διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά.
Η Γερμανιδα καγκελάριος τόνισε πως μόνο όταν γίνει αποτίμηση από τους τρεις θεσμούς θα εκταμιευθεί η τελευταία δόση προς την Ελλάδα.
Σε αυτό το κλίμα ήταν και η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση:
«Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015.
Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.
Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».
Δείτε τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα