Το Πολιτειακό Κοιβονούλιο της Νοτίου Ντακότας των Η.Π.Α. αναγνωρίζει τις Γενοκτονίες Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων/Αραμαίων

Επιμ. Δρ. Βασιλείου Θ. Μεϊχανετσίδη

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Νοτίου Ντακότας (South Dakota) σε πρόσφατο Ψήφισμά της (υπ' αριθ. HCR 1009), το οποίο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία 51 υπέρ, έναντι 17 κατά, αναγνώρισε επίσημα τις Γενοκτονίες Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων/Αραμαίων, σύμφωνα με πληροφορίες του διεθνούς αγγλόφωνου αρμενικού ειδησεογραφικού πρακτορείου asbarez.com.

Το πολιτικής και ιστορικής σημασίας Ψήφισμα του Πολιτειακού Κοινοβουλίου αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Ορίζουμε το 2015 ως 'Έτος Μνήμης της Εκατονταετηρίδος από την Έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας 1915-1923' στην Νότια Ντακότα και προτρέπουμε το Κογκρέσσο και τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσει και να επιβεβαιώσει τυπικώς και με συνέπεια την ιστορική αλήθεια ότι οι ωμότητες/κτηνωδίες κατά των Αρμενίων, Ελλήνων και άλλων Χριστιανών, οι οποίοι ζούσαν στις ιστορικές τους κοιτίδες στην Ανατολή, απετέλεσαν γενοκτονία, και να 

εργασθούν προς την κατεύθυνση δικαίων, σταθερών και διαρκών Αρμενο-Τουρκικών σχέσεων." 

Το Ψήφισμα ενθαρρύνει επίσης και προτρέπει τη διδασκαλία της Γενοκτονίας στα πολιτειακά σχολεία της Νοτίου Ντακότας, η οποία γίνεται η 43η Πολιτεία των Η.Π.Α., που αναγνωρίζει επισήμως τις Γενοκτονίες των αυτοχθόνων Χριστιανικών Λαών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. 

Ιστορική αναδρομή

Ως γνωστόν, κατά την τελευταία ιστορική περίοδο της οθωμανικής τουρκικής αυτοκρατορίας (1913-1923), η υπό τον έλεγχο των Νεοτούρκων σουλτανική κυβέρνηση - με τη συνδρομή υψηλόβαθμων Γερμανών στρατιωτικών - εφήρμοσε συγκεκριμένο Σχέδιο Γενοκτονίας κατά του συνόλου των Χριστιανικών πληθυσμών, δηλαδή των Αρμενίων, των Ασσυρίων/Αραμαίων και των Ελλήνων/Ρωμιών (Ανατ. Θράκης, Ιωνίας, Καππαδοκίας, Πόντου). Το Σχέδιο αυτό συνέχισε και ολοκλήρωσε η μετά-οθωμανική Εθνικιστική Κυβέρνηση υπό τον Μουσταφά Κεμάλ Πασά (“Ατατούρκ”) με αποτέλεσμα το συνολικό εξανδραποδισμό και το Ολοκαύτωμα των προαναφερθέντων γηγενών Χριστιανικών ιστορικών λαών της Ανατολίας.

Υπολογίζεται πως ως αποτέλεσμα του τουρκικού αυτού σχεδίου άνω του 1.5 εκατομμυρίου Αρμενίων, 1 εκατομμυρίου Ελλήνων και 750.000 Ασσυρίων/Αραμαίων, ανδρών και γυναικοπαίδων, απώλεσαν τη ζωή τους ενώ περίπου ίσος αριθμός από επιζήσαντες εξαναγκάσθηκε σε βίαια εξορία από τις από χιλιετιών ιστορικές του κοιτίδες.

Το Ολοκαύτωμα αυτό των Χριστιανικών Λαών της Τουρκίας αποτελεί την πρώτη χρονικά - αυτού του μεγέθους - Γενοκτονία του 20ου αιώνα, και θεωρείται πρόδρομος και εμπνευστής του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
epontos.blogspot.gr
 
Top