Ενα βήμα πιο κοντά στην τελειότητα φτάνει το αυτοκίνητο της Google. Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός κατοχύρωσε την πατέντα που θα φέρει στους δρόμους «hands free» αυτοκίνητα και υπόσχεται να μειώσει δραστικά τα οδικά ατυχήματα.

Εκτός από τους εξωτερικούς αισθητήρες και τα ραντάρ του Google Car, που είναι
σχεδιασμένα να ανιχνεύουν μεταξύ άλλων τη θέση του αυτοκινήτου, εμπόδια γύρω από αυτό αλλά και την ταχύτητα των υπόλοιπων οχημάτων στον δρόμο, η Google ανέπτυξε ένα σύστημα αισθητήρων και για το εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Αυτοί ανιχνεύουν τις χειρονομίες του οδηγού και εκτελούν τις αντίστοιχες εντολές που αυτός δίνει στο αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, με μια κίνηση του χεριού προς τα κάτω, ο οδηγός μπορεί να ανοίξει το παράθυρο χωρίς να αποσπάσει την προσοχή του το πάτημα κάποιου κουμπιού και χωρίς να πάρει τα μάτια του από τον δρόμο, διατηρώντας παράλληλα το άλλο χέρι του στο τιμόνι και τον πλήρη έλεγχο του οχήματός του.

Και ανάλογα με το σημείο όπου γίνεται η κίνηση του χεριού από τον οδηγό, δίνονται οι αντίστοιχες εντολές στο «έξυπνο» όχημα (για το GPS, το ραδιόφωνο, τον κλιματισμό, τα παράθυρα και άλλα), χωρίς να χρειαστεί εκείνος να αγγίξει τίποτα.

Στοιχεία

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, περίπου εννέα άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά στις ΗΠΑ εξαιτίας διάσπασης της προσοχής του οδηγού.

Η εν λόγω πατέντα, η οποία κατοχυρώθηκε από την Google αυτήν την εβδομάδα και υπόσχεται να μειώσει τα ατυχήματα στον δρόμο, θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο πολυαναμενόμενο «αυτοκίνητο χωρίς οδηγό» της εταιρείας.

Επίσης δεν είναι γνωστό το αν θα ενσωματωθεί στο υπάρχον Android Auto σύστημά της, αλλά η πατέντα αναφέρει ότι το σύστημα χειρονομιών μπορεί να ελεγχθεί από μια «υπολογιστική συσκευή» και αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για ενσωμάτωση της ιδέας σε κάθε όχημα, όπως «φορτηγό, τρέιλερ, μοτοσικλέτα, όχημα γκολφ, αγροτικό όχημα».

Ο αντίλογος

Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος: μήπως το σύστημα αυτό αποσπά περισσότερο τον οδηγό από τον δρόμο και την οδήγηση; Ορισμένοι αναλυτές έχουν εκφράσει τον προβληματισμό ότι το πλήθος τον κινήσεων που πρέπει να απομνημονεύσει ο οδηγός μπορεί να οδηγήσει σε λάθη (για παράδειγμα να ανοίξει τον κλιματισμό αντί να κάνει το κάθισμά του μπροστά ή να κλείσει τον κλιματισμό αντί για τους υαλοκαθαριστήρες) και άρα σε περισσότερους περισπασμούς.

Φυσικά υπάρχουν και άλλες εταιρείες που εξερευνούν τρόπους ελέγχου του αυτοκινήτου χωρίς χέρια, κυρίως μέσω φωνητικών εντολών που υιοθετούνται όλο και περισσότερο (το «hands free» σύστημα της Google περιλαμβάνει και φωνητικές εντολές), ενώ μία startup εταιρεία έχει στα σκαριά ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό της Google, με χειρονομίες.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
Πηγή: ethnos.gr
 
Top