«Αυλαία για τη νέα κυρία Κλούνεϊ; Η δικηγορική εταιρεία της Αμάλ μπορεί να απομακρυνθεί από σύμβουλος αναφορικά με τα Ελγίνεια από τη στιγμή που η αριστερή νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αναθεωρεί τις συμφωνίες».
Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail αναφορικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η νέα διοίκηση του υπουργείου Πολιτισμού για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Το δημοσίευμα βασίζεται στις δηλώσεις του νέου υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά στους «Times» του Λονδίνου την περασμένη Κυριακή στους οποίους είχε αποκαλύψει ότι η νέα κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση «στρατηγικής»πάνω στην οποία θα στηριχθούν οι προσπάθειες της χώρας να επαναπατρίσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα ο κ. Μπαλτάς φαίνεται να είναι πρόθυμος ακόμη και να «την αλλάξει τελείως» αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Σε αυτό το σημείο, η Daily Mail αναρωτιέται τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι δηλώσεις για την Αμάλ Κλούνεϊ και τη νομική ομάδα την οποία εκπροσώπησε κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα πριν από λίγους μήνες. Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το δικηγορικό γραφείο στο οποίο εργάζεται η σύζυγος του Χολιγουντιανού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ είχε βλέψεις συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης για το πώς εκείνη μπορεί να χειριστεί το κρίσιμο αυτό θέμα του Πολιτισμού.
«Η εκστρατεία μας θα συνεχιστεί, αλλά η στρατηγική και το πώς θα κινηθούμε μπορεί να αλλάξει, αν αυτό χρειαστεί» είχε δηλώσει ο κ. Μπαλτάς στους Times του Λονδίνου. «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ψάχνουμε τις λεπτομέρειες και αν δούμε ότι χρειάζεται να τις αλλάξουμε, θα το κάνουμε» πρόσθεσε.
Η Daily Mail επισημαίνει ότι οι δηλώσεις Μπαλτά έρχονται ελάχιστες ημέρες μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα και πως η αριστερή κυβέρνηση ψάχνει πηγές από τις οποίες θα κάνει οικονομία σε σχέση με την προηγούμενη.
Την ίδια ώρα, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι παρά την υψηλή αμοιβή της Αμάλ Αλαμουντίν και των συνεργατών της, η ίδια και ο σύζυγός της προσθέτουν στη χώρα κύρος και δόξα. Σε αυτό το σημείο, το δημοσίευμα θυμίζει στο βρετανικό κοινό τις δηλώσεις του Τζορτζ Κλούνεϊ στο Φεστιβάλ του Βερολίνου υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι ο Μάρτιος είναι κρίσιμος μήνας για το θέμα, καθώς τότε λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η Unesco στη βρετανική κυβέρνηση να απαντήσει στην πρότασή της για διαιτησία του οργανισμού μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας ως προς το θέμα των Γλυπτών.
Πηγή