ΠΟΤΕ ΡΩΤΗΣΕ ΤΑ 3.000.000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ;;;;
Ικανοποιημένος από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup ...
εμφανίσθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg και τόνισε: «αυτό που θέλει ο κόσμος δεν είναι χρήματα ή δουλειές είναι αξιοπρέπεια».
«Θέλουν μία κυβέρνηση», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, «που πάει στο Eurogroup και το ECOFIN, που πάει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που συζητά ζητήματα με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, με στόχο να επαναφέρει την πολύ απλή ιδέα ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει λόγο στις καταστάσεις και στο πρόγραμμα και στα μέτρα που θα μας βγάλουν από αυτή την κατάσταση. Και αυτό τους το έχουμε δώσει».
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, «η υπόσχεση για την επαναδιαπραγμάτευση της λιτότητας έχει ήδη επιτευχθεί, από την άποψη ότι για φέτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει αρθεί».
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για τη συμφωνία των Βρυξελλών, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι: «Δεν υποσχεθήκαμε ποτέ στους ψηφοφόρους μας ότι θα διαπραγματευθούμε πλήρως και θα φέρουμε την διαπραγμάτευση σε πέρας τις πρώτες εβδομάδες. Ο ελληνικός λαός δεν είναι τόσο εύπιστος και εμείς δεν είμαστε τόσο κυνικοί».
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως καταστροφικό για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας έναν στόχο για πρωτογενές πλεονάσματα άνω του 1,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα 5-7 έτη.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει υποστήριξη σε αυτή την άποψη και από τους δανειστές, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι αυτός είναι ο στόχος της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και τόνισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι κοινό μυστικό πως ήταν πάντα ανήσυχο σχετικά με τους στόχους για τα πλεονάσματα.
Για την τρόικα, υπογράμμισε ότι «έχει τελειώσει». «Στην Ελλάδα», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, «με τη λέξη “τρόικα” αναφερόμαστε σε μία ομάδα τεχνοκρατών που είναι αποσπασμένοι στην Ελλάδα από τους τρεις θεσμούς για να επιβάλουν στην κυβέρνηση και τον λαό ένα πρόγραμμα, η φύση του οποίου ήταν μια αποπληθωριστική παγίδα χρέους. H τρόικα είχε ως φύλο συκής ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που δεν επιτέθηκε ποτέ στις πραγματικές πηγές του προβλήματος και έκανε μία κακή κατάσταση χειρότερη. Αυτό τελείωσε. Το ότι θα έχουμε μία σχέση και ότι θα ελεγχόμαστε από τους θεσμούς είναι κάτι που όχι μόνο θέλουμε να ανεχθούμε αλλά και κάτι που επιδιώκουμε».
Σχετικά με την παράταση της δανειακής σύμβασης, ανέφερε ότι αυτό έγινε «όχι επειδή θέλαμε να αποκηρύξουμε τα δάνεια, αλλά τους όρους υπό τους οποίους χορηγήθηκαν αυτά τα δάνεια, διότι αυτοί οι όροι δεν μας επέτρεπαν να αναπτυχθούμε επαρκώς ώστε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας».