Η προσπάθεια του υπουργού Επικρατείας και υπεύθυνου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκου Φλαμπουράρη στο Mega πως εάν δεν έχει μαζέψει η κυβέρνηση 1,4 δισ. ευρώ και έχει μαζέψει 0,8 δισ. ευρώ τότε θα ζητήσει παράταση δύο μηνών, δεν έκανε μόνο έξαλλους τους Γερμανούς, αλλά εξόργισε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε μία ξαφνική σύσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπό την Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία το ταμείο δεν χαρακτηρίζει έκτακτη σύσκεψη, έγινε σαφές πως δεν έχουν καμία ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές για κάτι τέτοιο, αλλά σε κάθε περίπτωση διευκρίνισαν πως εάν δεν υπάρξει τέτοιο αίτημα και δεν εγκριθεί από το ΔΝΤ μία τέτοια παράταση, τότε αυτό θα σημαίνει πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν υπάρξει ένα τέτοιο αίτημα για παράταση της πληρωμής για δύο μήνες, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο εάν αυτό το αίτημα περάσει τελικά από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. Σε αυτό το ενδεχόμενο είναι βέβαιο πως θα ζητηθεί νέο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, ο κ. Τόμσεν, γνώριμος σε εμάς από την τρόικα, ρωτήθηκε για όλα αυτά τα ενδεχόμενα και απάντησε πως μπορεί να το λένε όπως θέλουν, αλλά μνημόνιο πρέπει να υπάρχει, να είναι όλα γραπτά και με υπογραφές.
Οι δηλώσεις των ελλήνων υπουργών περί προβλήματος χρηματοδότησης απασχολούν το ΔΝΤ, αλλά πηγές του Ταμείου διευκρινίζουν πως ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα, τα δάνεια προς το ΔΝΤ θα τακτοποιηθούν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha πρώην ανώτατο διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ διευκρίνισε πως η Ελλάδα δεν είναι μία τόσο φτωχή χώρα όπως χώρες στην Αφρική για τις οποίες το ΔΝΤ έχει τον μηχανισμό βοήθειας αποπληρωμής των δανείων.
Ωστόσο, αυτές οι δηλώσεις των ελλήνων αξιωματούχων, διευκολύνουν τα μέλη του ΔΝΤ, τα οποία μιλούν για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, δηλαδή ένα τρίτο Μνημόνιο. Στελέχη του ΔΝΤ μιλούν για επιπλέον χρήματα που ίσως να χρειαστεί να δοθούν στην Ελλάδα από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με σκοπό να ξεπληρωθούν οι δόσεις που έρχονται το επόμενο διάστημα.
Αυτό πάντως που επισημαίνεται είναι πως το κλίμα στο ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα κακό, καθώς θεωρούν πως δεν υπάρχει αξιοπιστία από πλευράς της Ελλάδας λόγω των αντιφατικών μηνυμάτων από πλευράς υπουργών. Μάλιστα, στο ΔΝΤ παρακολουθούν πολύ στενά τις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη ότι θα διακοπούν οι ιδιωτικοποιήσεις, κάτι που όπως επισημαίνουν έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις άλλων στελεχών.