Απέναντι στο «εάν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα, όλα τελειώνουν» του Σόιμπλε
Λίγες μόλις ώρες μετά την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης και μία ημέρα πριν το μεγάλο τετ α τετ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης ετοιμάζει βαλίτσες για τις Βρυξέλλες και το έκτακτο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα.
Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 18.30 ώρα Ελλάδος και δεν αναμένεται να καταλήξει σε κάποια οριστική συμφωνία. Ωστόσο, στόχος του Γιάννη Βαρουφάκη είναι όπως σημειώνεται από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών η κάλυψη του κενού με τους δανειστές με στόχο να υπάρξει συμφωνία την προσεχή Δευτέρα, στις 16 Φεβρουαρίου που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.
Από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου σημειώνεται ότι οι προτάσεις με τις οποίες προσέρχεται στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο κ. Βαρουφάκης είναι ρεαλιστικές και μπορούν να καλύψουν πλήρως τις απαιτήσεις των δανειστών, εφόσον υπάρχει διάθεση για ουσιαστική διαπραγμάτευση και όχι για μετωπική σύγκρουση.
Η «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής πλευράς είναι μία συμφωνία - γέφυρα μέχρι τον Ιούλιο, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην νεοσύστατη ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει το πλήρες πλάνο της για την έξοδο της χώρας από την δίνη της οικονομικής κρίσης βάσει αναπτυξιακών πυλώνων.
Η συμφωνία γέφυρα που θα προτείνει η ελληνική πλευρά περιλαμβάνει την επίσημη κατάργηση της τρόικας, δέσμευση για μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ σε σχέση με το 4% που είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση Σαμαρά, υλοποίηση του 70% των δεσμεύσεων της χώρας αλλά με την αντικατάσταση των «τοξικών» μεταρρυθμίσεων του υπόλοιπου 30% με 10 νέες, τις οποίες θα συντάξει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους μέσω ανταλλαγής ομολόγων από το φθινόπωρο του 2015, αποπληρωμή του με ρήτρα ανάπτυξης ανάλογα με την αύξηση του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα ωστόσο οι αιτιάσεις του κ. Βαρουφάκη αναμένεται να προσκρούσουν πάνω στην εξάμηνη παράταση του τρέχοντος μνημονίου, το οποίο αντιτείνουν οι δανειστές με βασικότερο θιασώτη της πρότασης αυτής το Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε χθεσινές δηλώσεις του τόνισε ότι «εάν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα, τότε όλα τελειώνουν».
newsbeast.gr