Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη σφαγή στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου, όπου περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, το BBC παρουσιάζει τη μαρτυρία ενός μισθοφόρου, ο οποίος αποκαλύπτει ότι πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών νωρίς εκείνο το πρωί, απορρίπτοντας έτσι την ρητορική του ουκρανικού καθεστώτος που ήθελε τα ΜΑΤ να ανοίγουν πρώτοι πυρ προς το πλήθος των διαδηλωτών.






Ένας άλλος μάρτυρας επιβεβαίωσε τα όσα είπε ο Σεργκέι.



Ο Αντρέι Σεφτσένκο, βουλευτής της αντιπολίτευσης εκείνη την περίοδο, αλλά και μέλος του κινήματος Μαϊντάν, είπε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον επικεφαλής των ΜΑΤ στην πλατεία, ο οποίος του ανέφερε ότι οι αξιωματικοί του δέχονταν καταιγισμό πυρών.



«Μου τηλεφώνησε και μου είπε “Αντρέι, κάποιος πυροβολεί τους άνδρες μου”. Πρόσθεσε ότι τα πυρά προέρχονταν από το Ωδείο», τόνισε ο Σεφτσένκο.



Εκείνος με τη σειρά του επικοινώνησε με τον Andriy Parubiy, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ασφάλειας για τους διαδηλωτές και ήταν γνωστός ως Διοικητής της Μαϊντάν.



Σε αυτό το σημείο οι πληροφορίες γίνονται συγκεχυμένες.








Ο Parubiy ισχυρίζεται ότι έστειλε μια ομάδα «επίλεκτων» στο Ωδείο, προκειμένου να εντοπίσουν αν υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές εντός του κτιρίου. Ο Parubiy, ο οποίος σήμερα είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος του ουκρανικού κοινοβουλίου, λέει ότι οι άνδρες του δεν εντόπισαν ενόπλους μέσα στο κτίριο.



Ωστόσο, ένας φωτογράφος που κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο Ωδείο αργότερα το πρωί, ακριβώς μετά τις 8:00 π.μ., απαθανάτισε τους άνδρες με τα όπλα στα χέρια.



Στο μεταξύ, ο Σεφτσένκο ισχυρίζεται ότι ο επικεφαλής των ΜΑΤ συνέχισε να του τηλεφωνεί και λίγο πριν αποφασίσει να αποχωρήσει του είπε ότι πέντε αξιωματικοί του είχαν τραυματιστεί και ένας είχε σκοτωθεί.



Ο Σεργκέι διαψεύδει τα όσα αναφέρει ο Parubiy.



«Γέμιζα το όπλο μου την ώρα που μπήκαν στο κτίριο. Έτρεξαν προς το μέρος μου και μου είπαν ότι όλα είναι εντάξει και πως έπρεπε να σταματήσω αυτό που έκανα», δήλωσε ο Σεργκέι στο BBC.







Ο Σεργκέι ισχυρίζεται ότι είναι σίγουρος πως οι άνδρες που τον έβγαλαν έξω από το κτίριο ανήκαν στην ομάδα ασφαλείας του Parubiy. Ωστόσο, παραδέχεται ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα πρόσωπά τους. Αφού τον έβγαλαν από το Ωδείο, στη συνέχεια λέει ότι τον μετέφεραν με αυτοκίνητο έξω από το Κίεβο.







Η μαρτυρία του Σεργκέι αποτελεί μία ακόμη απόδειξη του ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές που αιματοκύλησαν την πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο δεν εκτελούσαν εντολές του Γιανουκόβιτς αλλά της αντιπολίτευσης.



Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώνεται και από την καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον και του Εσθονού υπουργού Εξωτερικών, Ούρμας Πάετ, η οποία είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Russia Today.



Ο Πάετ, υποστήριξε ότι διάβασε έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι η ουκρανική αντιπολίτευση βρίσκεται πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές και πως οι ηγέτες των κινητοποιήσεων της πλατείας Ανεξαρτησίας τους προσέλαβαν για να σκοτώσουν διαδηλωτές.



«Είναι ολοένα πιο κατανοητό ότι πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές δεν ήταν ο Γιανουκόβιτς, αλλά ήταν κάποιος από τον νέο συνασπισμό», ακούγεται να λέει ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αιτιολογεί όσα ισχυρίζεται τονίζοντας πως κανείς από την αντιπολίτευση δεν έδωσε το «πράσινο φως» για τη διενέργεια ερευνών σχετικά με τους θανάτους των διαδηλωτών.



Πρόσθεσε, μάλιστα, πως μία γιατρός με την οποία είχε επικοινωνία του έδειξε φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι οι αντικυβερνητικοί και οι αστυνομικοί που έπεσαν νεκροί από σφαίρες, σκοτώθηκαν από την ίδια ομάδα ανθρώπων, «από τους ίδιους σκοπευτές».



Η Κάθριν Άστον από την πλευρά της απάντησε: «Αυτό είναι τρομερό […] Πιστεύω ότι πρέπει να το ερευνήσουμε. Δεν το είχα αντιληφθεί. Έχει ενδιαφέρον. Θεέ μου».



Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας στο Κίεβο, τη στιγμή που η ένταση ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς και τις δυνάμεις του Γιανουκόβιτς είχαν φτάσει στο απόγειό τους.





 
Top