Σε εκκένωση του οικισμού Λαγυνά στον νομό Έβρου προχώρησαν οι Αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά τις έντονες πλημμύρες.
Τα αναχώματα στην κοίτη του ποταμού Έβρου έσπασαν και τα νερά, με μεγάλη ορμή, μπήκαν στον οικισμό και άρχισαν να απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Τα τεχνικά συνεργεία καταβάλουν προσπάθειες, με την κατασκευή αναχωμάτων, ώστε να εμποδίσουν την είσοδο των νερών.

Οι κάτοικοι των Λαγυνών θα βρουν στέγη στο Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Σουφλίου, στην έδρα του Δήμου και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Ήδη, 80 άτομα από τον οικισμό Λαγυνών μεταφέρθηκαν, με λεωφορεία, στην έδρα του Δήμου Σουφλίου και άλλα 30 περιμένουν στο Κοινοτικό Κατάστημα του οικισμού για να μεταφερθούν εντός των επόμενων ωρών στο Σουφλί, εξήγησε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης υπογράμμισε ότι το βράδυ της Πέμπτης το νερό πέρασε κάτω από τη λιθορριπή της σιδηροδρομικής γραμμής και έφτασε στα πρώτα σπίτια του οικισμού Λαγυνά, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί ο οικισμός.



«Έχουμε μια πρωτοφανή, ιστορικά ποσότητα νερού στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης, προσθέτοντας ότι στο ύψος των Φερών, η ποσότητα των υδάτων φθάνει τα 2.850 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Ο οικισμός είχε να πλημμυρίσει από το 1963 και παρ' όλο που τώρα υπάρχουν δύο αναχώματα -ένα στο ποτάμι κι ένα ανάμεσα στο ποτάμι και το χωριό- δεν ήταν αρκετά για να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά του ποταμού.

Προληπτική εκκένωση αποφασίστηκε και στον οικισμό Πόρο του Δημοτικού διαμερίσματος Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, καθώς τα νερά του ποταμού κατευθύνονται με μεγάλη ορμή προς τον οικισμό και υπάρχει κίνδυνος να μην αντέξουν τα αναχώματα.

«Ο οικισμός εκκενώνεται. Ήδη έχουν φύγει 60 άτομα και συνεχίζουμε» δήλωσε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης. Οι κάτοικοι, πρόσθεσε, μεταφέρονται με λεωφορεία του δήμου σε ξενοδοχεία των Φερών και τα έξοδα διαμονής τους θα τα καλύψει ο Δήμος.

Και το Σουφλί επλήγη από τα πλημμυρικά φαινόμενα, αφού υπάρχουν περίπου δέκα πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ άλλες υποδομές, όπως το κλειστό γυμναστήριο, έχουν γεμίσει με νερά, τα οποία απομακρύνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου.

Εντός της ημέρας αναμένεται στην περιοχή ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης για να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Το πρωί της Παρασκευής το επίπεδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτεχίου ήταν στα 6,05 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα. Στην περιοχή Πετάλου η στάθμη ήταν στα 7,25 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 6 μέτρα. Στην περιοχή των Κήπων το επίπεδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου ήταν στα 7,80 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6,40 μέτρα.

Η στάθμη των υδάτων του Ερυθροποτάμου (παραπόταμος Έβρου) στην περιοχή Διδυμοτείχου ήταν στα 5,80 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6,80 μέτρα. Λόγω αύξησης υδάτων του ποταμού Έβρου στην συμβολή με τον Ερυθροπόταμο, έχει κατακλυστεί από νερά, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διέλευση των οχημάτων. Η κυκλοφορία διεξάγεται από το βόρειο κόμβο Διδυμοτείχου.

«Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση»

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο in.gr, ανέφερε πως αυτά τα φαινόμενα ξυπνάνε μνήμες του μακρινού 1963, ενώ διευκρίνισε ότι ο οικισμός του Πόρου εκκενώθηκε προληπτικά.

«Η κατάσταση αυτή είναι μη διαχειρίσιμη. Προσπαθούμε να ξαναχτίσουμε τα αναχώματα που έσπασαν, αλλά το ποτάμι και τα χωράφια έχουν γίνει ένα, δηλαδή το πλάτος του ποταμού αγγίζει πλέον το 1,5 χιλιόμετρο» κατέληξε.

Σε συναγερμό η Βουλγαρία

Το πρόβλημα ξεκίνησε λόγω των βροχοπτώσεων στη Βουλγαρία, όταν χιλιάδες τόνοι νερού απελευθερώθηκαν από το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ στο ποταμό Άρδα.

«Είναι πολύ μεγάλη η ορμή των υδάτων από τη Βουλγαρία- φτάνουν με 2.850 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Μιλάμε για εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, ο τρόπος δε με τον οποίο το νερό φθάνει είναι πολύ ορμητικός» σημείωσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές.

«Πορτοκαλί συναγερμός» κηρύχθηκε σήμερα, Παρασκευή, στην περιφέρεια Σμόλιαν της Βουλγαρίας εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και των καταιγίδων που αναμένονται.

Η περιοχή του Σμόλιαν αναμένεται να δεχθεί τις μεγαλύτερες ποσότητες νερού εξαιτίας των βροχοπτώσεων κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται, επίσης, σε περιοχές κοντά στη Σόφια (Πέρνικ, Κιούντεστιλ, Μπλαγκόεβραντ, Πάζαρτζικ, Πλόβντιβ και Κίρτζαλι) συνοδευόμενες από ισχυρούς ανέμους.

Επτά περιοχές στη νότια και ανατολική Βουλγαρία έχουν, επίσης, κηρυχθεί σε «κίτρινο συναγερμό». Πρόκειται για τις περιοχές Χάσκοβο, Στάρα Ζαγόρα, Σλίβεν, Γιαμπόλ, Μπουργκάς, Βάρνα και Ντόμπριτς, όπου αναμένονται ισχυροί άνεμοι.

Η εισροή υδάτων από τη Βουλγαρία μέσω του Άρδα, στο φράγμα Κυπρίνου Ορεστιάδας, ήταν στα 273 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο (μικρή μείωση αυξημένης ροής) και στην περιοχή Ορμενίου Ορεστιάδας στα 695 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο (μικρή μείωση υψηλής ροής).
Η εισροή υδάτων από Τουρκία στην περιοχή Βύσσας Ορεστιάδας (σημείο ένωσης υδάτινων μαζών Εβρου, Άρδα και Τούντζα) ήταν στα 1278 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr
 
Top