«Παντός καιρού» αποδεικνύεται ο «Σήφης», ο κροκόδειλος που ζει και «βασιλεύει» στο χιονισμένο φράγμα των ποταμών στο Ρέθυμνο. Ολοι οι κάτοικοι της περιοχής θαυμάζουν τον δικό τους «Σήφη» και τον χαρακτηρίζουν... παλικάρι και αντάρτη που αντέχει στο κρύο και στα χιόνια και που συνεχώς «ξεγλιστρά» από τους διώκτες του φορείς του Δημοσίου που στοχεύουν να τον παγιδεύσουν και να τον μεταφέρουν σε άλλη περιοχή - σε τεχνητό ενυδρείο.

Ο «Σήφης» ωστόσο αποτελεί μοναδικό διεθνές φαινόμενο καθώς καταφέρνει να επιβιώνει στο φυσικό περιβάλλον και σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο φύλακας του φράγματος τον βλέπει σχεδόν καθημερινά, ενώ οι επιστήμονες του μουσείου Φυσικής Ιστορίας αλλά και κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν για την τύχη του ερπετού αν στη διάρκεια του χειμώνα συνεχιστούν και ενταθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
«Ο «Σήφης« είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Είναι παλικάρι που αντέχει στο κρύο και αντάρτης που ξεγλιστρά και δεν μπορεί να τον πιάσει κανείς», είπαν στο «Εθνος» από το χιονισμένο φράγμα κάτοικοι του χωριού Βολιώνες, που έπαιζαν χιονοπόλεμο.
Εχει εγκλιματιστεί
Η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Βολιώνων Ασημένια Ιερωνυμάκη επισημαίνει ότι ο «Σήφης» δείχνει να έχει εγκλιματιστεί πλήρως στο φυσικό περιβάλλον και εκφράζει την ευχή, μαζί με τους συγχωριανούς της, να αντέξει στα κρύα του χειμώνα. «Αυτό που εξελίσσεται στο φράγμα δεν είναι φυσιολογικό και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αν και στο επόμενο διάστημα συνεχιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα», ανέφερε στο «Εθνος» ο ερευνητής-ερπετολόγος του μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πέτρος Λυμπεράκης.
Ο ίδιος που εξέφρασε έμμεσως πλην σαφώς την ανησυχία του για την τύχη του κροκόδειλου, προσέθεσε ότι αυτό το διάστημα λόγω κακοκαιρίας είναι αδύνατον να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις «σαφάρι» εγκλωβισμού του.
«Τον κροκόδειλο τον βλέπω σχεδόν κάθε μέρα. Στις κακοκαιρίες είναι συνεχώς μες στο νερό και μόλις αντικρίσει τον ήλιο βγαίνει αμέσως να μαζέψει θερμοκρασία. Ο «Σήφης« αντέχει αλλά είναι και πονηρός και δεν πιάνεται...», δήλωσε ο φύλακας του φράγματος Σταύρος Κοτσίφης.
Από την πλευρά του ο Μάρκος Ιερωνυμάκης, που πρωτοστατεί για την παραμονή του «Σήφη» στην περιοχή, δηλώνει στο «Εθνος» ότι ο «συγχωριανός» τους κροκόδειλος είναι «παντός καιρού» και δεν τον... σκιάζει το κρύο, ούτε η μπόρα, το χιόνι και το χαλάζι. «Οσο και αν χιονίζει στο φράγμα, η θερμοκρασία μέσα στο νερό είναι ικανοποιητική για τον «Σήφη». Στην περιοχή μας πιάνει πάχνη και από πάνω ομίχλη και δεν παγώνουν τα νερά», λέει χαρακτηριστικά ο Μάρκος Ιερωνυμάκης.
Ο ίδιος και εννέα κάτοικοι τις περιοχής του Αμαρίου τον Οκτώβριο είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα στο δικαστήριο και ζητούσαν να σταματήσουν οι προσπάθειες αιχμαλωσίας του κροκόδειλου. Τα ασφαλιστικά μέτρα συζητήθηκαν την περασμένη Τετάρτη το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου και η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί σε περίπου δύο με τρεις μήνες. Τα ασφαλιστικά μέτρα στρέφονται κατά της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Ρεθύμνου και με αυτά οι κάτοικοι ζητούν να σταματήσουν οι προσπάθειες που γίνονται για «σύλληψη» του κροκόδειλου.
Φυσικό περιβάλλον
Οι δέκα κάτοικοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι η λίμνη του φράγματος είναι πλέον το φυσικό περιβάλλον του «Σήφη» και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το ερπετό να μεταφερθεί κάπου αλλού.
Μάλιστα, ο κ. Ιερωνυμάκης διευκρίνισε ότι ο «Σήφης» είναι κροκόδειλος του Νείλου, δεν είναι αλιγάτορας και ότι αυτό το είδος κροκοδείλου δεν έχει ζήσει και δεν έχει επιβιώσει σε κανένα μέρος του κόσμου, εκτός από το φράγμα των Ποταμών.
Τις μέρες της αποκριάς αλλά και το Πάσχα ο «Σήφης», όπως λένε οι κάτοικοι, θα έχει παρέα καθώς την περιοχή επισκέπτονται για να τον δουν εκδρομείς που απολαμβάνουν το τοπίο αλλά και τους μεζέδες του τόπου. «Ο «Σήφης» φέρνει κόσμο, τουρίστες, γι' αυτό επιβάλλεται να μείνει στην περιοχή σε ελεγχόμενο χώρο να τον βλέπει ο κόσμος, ενώ θα δώσει ώθηση στις δουλειές», δηλώνουν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, των φορέων και των επαγγελματιών του Αμαρίου.

 
Top