Οικονομολόγος αναλύει στο CNN Money τις πιθανότητες βοήθειας εκτός Ευρώπης
Το ενδεχόμενο η Ρωσία ή η Κίνα να βοηθήσουν την Ελλάδα, αναλύει άρθρο του CNN Money. Η απάντηση είναι αρνητική, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο.
Το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας τελειώνει το Φεβρουάριο και διαφαίνονται οι προθεσμίες πληρωμής χρεών, την ώρα που τα αποθεματικά της κυβέρνησης λιγοστεύουν γοργά.
«Έχουμε άλλους τρόπους να βρούμε λεφτά. Θα μπορούσαν να είναι οι ΗΠΑ, θα μπορούσε να είναι η Ρωσία, θα μπορούσε να είναι η Κίνα ή άλλες χώρες», είχε δηλώσει ο Πάνος Καμμένος.
Παρά τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία που προωθεί η κυβέρνησης, την ώρα μάλιστα που οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα άσχημες εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, τα πράγματα στο οικονομικό πεδίο δεν είναι εξίσου καλά, όπως επισημαίνει το CNN Money.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Berenberg, Rob Wood, η Ρωσία δεν βρίσκεται σε θέση να παρέχει αρκετή βοήθεια στην Ελλάδα. Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε δεινή κατάσταση λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση.
Αν η Ελλάδα γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη, ο τραπεζικός της τομέας, που αντιμετωπίζει συρρίκνωση των πηγών χρηματοδότησης, θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα. Η Ρωσία δεν έχει τους οικονομικούς πόρους για να κρατήσει τις δικές της τράπεζες, δήλωσε ο Wood.
«Θα ήταν μια τεράστια δέσμευση και όχι κάτι που θα μπορούσες να πας στη Μόσχα και να ζητήσεις», εξηγεί ο Wood.
Από την άλλη, η Κίνα έχει επενδύσει στα ελληνικά λιμάνια και έχει εμπορικές σχέσεις με τη χώρα. Επίσης, διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα περίπου 4 τρισ. δολαρίων, που θα της επέτρεπαν να σβήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο προφανές πλεονέκτημα ώστε η Κίνα να εμπλακεί σε ένα τοπικό πρόβλημα.
«Θα μπορούσε πραγματικά η Κίνα να εμπλακεί στην Ευρωζώνη με έναν ανταγωνιστικό τρόπο;» αναρωτιέται ο Wood. «Για τη Ρωσία υπάρχει πλεονέκτημα στην αποσταθεροποίηση του αντιπάλου, αλλά για την Κίνα δεν μπορώ να δω κάποιο όφελος πολιτικό ή οικονομικό», σημειώνει.
Όσο για τις ΗΠΑ, ο αναπληρωτής καθηγητής στο London School of Economics, Σπύρος Οικονομίδης, δηλώνει ότι θα ήταν απίθανο να κινηθεί ώστε να σώσει την Ελλάδα. «Μπορεί να ασκήσει κάποιου είδους επιρροή στους ευρωπαϊκούς κύκλους για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει έρμαιο. Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να προχωρήσει και να διασώσει ένα μέλος της Ευρωζώνης; Δεν μπορώ να δω κάτι τέτοιο να συμβαίνει», δηλώνει ο καθηγητής.